تلاس موفقیت آمیز سازمان در کاهش هیجان
سازمان بورس با محدود کردن معاملات صندوق های درآمد ثابت از ۳۱ خرداد ماه توانست ضمن حفظ نقدشوندگی دارایی سرمایه گذاران در بازار سرمایه، با معامله در بازه زمانی محدود از هیجان معاملات بکاهد و فضای بازار را به آرامی به پیش برد.
به گزارش بورس امروز؛ در روزهای پایانی خرداد ماه شاهد آغاز جنگ ایران و اسرائیل بودیم که با بالا گرفتن تنش های نظامی و ورود کشور به شرایط اضطراری، سازمان بورس تصمیم به توقف معاملات روز یکشنبه ۲۵ خرداد ماه گرفت. این اقدام که در ادامه با مستثنا کردن صندوق های با درآمد ثابت همراه شد، خروج نقدینگی از این صندوق ها را برای سرمایه گذاران ممکن کرد؛ به گونه ای که موجی از ابطال های سنگین در شرایط بسته بودن بازار سهام در صندوق های صدور و ابطالی صورت گرفت. لذا صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت که معمولاً نرخ هایی بالاتر از نرخ های بدون ریسک را به سرمایه گذاران وعده می دادند در صورت نداشتن مدیریت ذخایر در شرایط بحران، با فشار نقدینگی مواجه می شدند.
در خصوص لزوم اتخاذ تصمیم مذکور باید نقش این سازمان را در بازار سرمایه مورد بررسی قرار داد تا بتوان صحت اتخاذ این تصمیم را درک کرد. همچنانکه میدانیم سازمان بورس به عنوان متولی نقش مؤثری در حفظ و تقویت اعتماد مردم به بازار سرمایه و در ادامه تشکیل سرمایه دارد. این سازمان با صیانت از حقوق سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی به افزایش تشکیل سرمایه کمک میکند. در این راستا، سازمان براساس دستورالعمل تبصره ماده ۳۲ قانون بازار (مصوب ۱۳۸۴) مجاز است تا با تشخیص شرایط اضطراری، دستور تعطیل و یا توقف انجام معاملات هر یک از بازارها را حداکثر به مدت ۳ روز کاری صادر نماید که در صورت تداوم شرایط اضطراری به پیشنهاد این سازمان و تأیید شورای عالی بورس، میتواند این توقف یا تعطیلی ادامه یابد.
لذا سازمان بورس تا پایان خرداد ماه تمامی معاملات به جزصندوق های با درآمد ثابت صدور و ابطالی را متوقف اعلام کرد تا به حفاظت از منافع عمومی و عدالت بپردازد. اگرچه از ۲۷ الی ۲۸ خرداد ماه انواع صندوق های با درآمد ثابت بازگشایی شدند اما زمان معاملات به صورت محدود از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۱:۰۰ صورت گرفت.
با وجود آنکه این اقدام به منظور کنترل خروج نقدینگی از صندوق ها انجام شد اما در ساعات آغازین با خروج بیش از ۱۸ همت نقدینگی از سوی سرمایه گذاران حقیقی همراه بود که بازارگردان ها را ملزم به خرید واحدها به صورت اعتباری کرد تا امکان نقدشوندگی را برای سرمایه گذاران فراهم کند. معاملات روز نخست بازگشایی با وجود محدودیت زمان معاملات، به ارزش بیش از ۴۰ همت رسید که نشان دهنده سطح بالای عرضه در این بازار بود.
اگرچه توقف معاملات این صندوق ها در روزهای نخست جنگ که به منظور کاهش فشارهای روانی و هیجانی در بازاراتخاذ شده بود، به دلیل نقش این صندوق ها در نقدینگی کشور که حدود ۱۰ درصد نقدینگی کشور معادل ۹۵۰ هزار میلیارد تومان است، بسته ماندن آنها قابلیت توجیه نداشت. لذا سازمان بورس به منظور حفظ اعتماد عمومی اقدام به بازگشایی محدود این صندوق ها نمود. این صندوق ها که ۳۰ تا ۴۰ درصد پرتفوی هر کد حقیقی یا حقوقی را در بر میگیرند در روز نخست بازگشایی با حجوم عرضه رو به رو شدند که در ادامه از شدت آن کمی کاسته شد. لذا سازمان با محدود کردن معاملات صندوق های درآمد ثابت، تلاش کرد تا از تکرار تجربه های گذشته جلوگیری کرده و فشار روانی و هیجانی بازار را با معاملات محدود آن ها کاهش دهد.