فرصت ها و تهدیدهای صادرات مواد خام
کرباسیان گفت: در خصوص اینکه صادرات مواد خام کار صحیح یا اشتباهی است. باید مقتضای زمان را در نظر گرفت. شرکتها با پول ناشی از صادرات سنگ آهن توانستند، طرحهای اکتشافی را پیش ببرند.
به گزارش روند بورس امروز، مهدی کرباسیان اقتصاددان در خصوص اکتشاف معادن گفت: واقعیتی در خصوص اکتشاف معادن جدید وجود دارد و آن این است که سرمایهگذاری در این خصوص توان بسیار بالایی میخواهد. یکی از اتفاقات بسیار خوبی که رخ داد، این بود که هم ایمیدرو در حوزه سنگان سرمایهگذاری خوبی انجام داد و هم شرکتهای چادرملو و گلگهر در این خصوص خوب عمل کردند.
کرباسیان اظهار داشت: اتفاق خوب دیگری که رخ داد، این بود که این شرکتها با صادرات سنگ آهن و قیمت مناسبی که در جهان وجود داشت. درآمد مناسبی کسب کردند و توانستند در چرخه تولید و اکتشافات جدید سرمایهگذاری داشته باشند. ما فقط در حوزه سیرجان، گل گهر ۴تا ۹ را واگذار کردیم. حتی مشکل حقوقی گل گهر ۳ را برای انجام اکتشافات جدید، رفع کردیم. خوشبختانه هم گل گهر در آن فعال شد و هم میدکو با سرمایهگذاری بخش خصوصی و بانک پاسارگاد و همچنین ماهان توانستند، سرمایهگذاری مناسبی انجام دهند. همه این موارد باعث شد تا سرمایهگذاری وسیعی در خصوص کشف معادن جدید انجام شود.
این اقتصاد دان خاطر نشان کرد: اکتشافات نیازمند سرمایهگذاری سنگینی است و شرکتها با صادراتی که داشتند، توانستند سرمایه مورد نیاز در این زمینه را به دست آورند. چادرملو هم همین کار را انجام داد. سنگان و ایمیدرو هم با مشارکت بخشهای مختلف فولادی مانند فولاد مبارکه و خراسان توانستهاند، این کار را انجام دهند. در خصوص اینکه صادرات مواد خام کار صحیح یا اشتباهی است. باید مقتضای زمان را در نظر گرفت. این شرکتها با پول ناشی از صادرات سنگ آهن توانستند، طرحهای اکتشافی را پیش ببرند.
کرباسیان بیان کرد: از ابتدای پیروزی انقلاب دو تفکر در اقتصاد کشور وجود داشته، اما من به تفکر سوم معتقد هستم. یک تفکر برمبنای تفکر سوسیالیستی و اقتصاد دولتی استوار است. این تفکر خودش را در مصوبات و تصمیم گیریهای مختلف نشان میدهد. در دهه ۶۰ این موضوع خیلی پر رنگ بود و اقتصاد به سمت کوپنی و الویتبندی شدن حرکت کرد. حتی ارز سهمیهبندی بود و تصمیم گرفته میشد که به کجا و چه کسی ارز داده شود یا نشود. یکی از دلایل این مساله تحریم است. من اعتقاد دارم که تحریم بعد از ۴۰ سال میتواند مبنای برخی تصمیمگیریهای اشتباه نباشد. ما باید از تجارب گذشته درس بگیریم. یک تفکر بحث اقتصاد دولتی است. این تفکر بعد از تحریمهای اخیر دوباره پررنگ شده و سبب شده تا برخی تصمیماتی که گرفته میشود غیر علمی و غیر کارشناسی شود.
وی افزود: یک تفکر دیگر هم این است که چرا اصولا دولت باید نزدیک اقتصاد شود. این گروه معتقد به بخش خصوصی است و دولت را تنها ناظر و سیاستگذار میداند. در قانون اساسی کشورمان هم کم و بیش این مساله وجود دارد. ایران که یک کشور در حال توسعه و البته تحریم است و بنا به برخی مسائل اعتقادی و ایدئولوژیک که از عدالت حمایت میکند، شاهد تناقض بین سیاستهای موجود و اقتصاد آزاد و باز وجود دارد. متاسفانه این دو گروه اقتصاددان نهادگرا و اقتصاددان بازار آزاد از ابتدای انقلاب همواره جنجال داشتند.
کرباسیان گفت: من معتقد به گروه سوم هستم. من اعتقاد به اقتصاد و مدیریت اقتضایی هستم. معتقدم که باید واقعیتهای کشور، واقعیتهای اقتصادی کشور و چهارچوب قانون اساسی کشور را باید دید و از طرف دیگر باید منابع کشور از نظر نفت، گاز و انرژی را هم در نظر گرفت و تصمیمات عقلایی گرفت. باید از تصمیمات عجولانه و هیجانی پرهیز کرد. تصمیمات وزارت صمت در یک سال و نیم گذشته تصمیماتی غیرکارشناسی بوده است. برخی بخشنامهها و تصمیمات خلاف حمایت از صنایع معدنی بوده است. مثلا در شش ماهه نخست سال ۹۷ بخشنامههای مختلف برای واردات و صادرات در حوزه معدنی به نظرم لطمات سنگینی به این حوزه زده و همچنان وارد میکند. عدم مشورت یا کمتر مشورت کردن با بخش خصوصی جزو سیاستهای کلی وزارت صمت است. این موجب شده برخی تصمیمات غیرکارشناسی شود.