رشد چشمگیر تولید و افزایش هزینه های مالی در “قشکر”
عملکرد شرکت قند و شکر شاهرود در دوره اخیر نسبت به سال گذشته با رشد قابل توجهی همراه بوده که ناشی از افزایش مدت زمان فعالیت و حجم تولید است. با این حال، هزینههای مالی شرکت نیز به دلیل تسهیلات دریافتی از سهامدار عمده افزایش یافته است. این شرکت برای تامین نقدینگی، طرح تهاتر چغندر با شکر را به اجرا گذاشته و قرارداد کارمزدی با تامینکنندگان منعقد کرده است. همچنین، کسری شکر مربوط به قراردادهای سالهای گذشته نیز در این دوره تسویه شده است.
به گزارش بورس امروز، هاشمی بختیار، مدیرعامل “قشکر”، با اشاره به انتشار اطلاعات صورتهای مالی میاندورهای دوره شش ماهه دوم سال ۱۴۰۳، دلایل رشد عملکرد شرکت نسبت به دوره مشابه سال قبل را تشریح کرد.
بختیار با بیان اینکه در شش ماهه نخست سال مالی گذشته شرکت تنها ۵۱ روز فعالیت داشته و ۳۸ هزار تن چغندر قند جذب کرده بود، اظهار داشت: در دوره شش ماهه اخیر، شرکت به مدت ۱۰۹ روز به استحصال چغندرقند مشغول بوده و بیش از ۱۰۱ هزار تن چغندر جذب نموده است. علاوه بر این، شرکت به مدت ۵۰ روز نیز به تصفیه شکر خام دولتی به میزان نزدیک به ۱۹ هزار تن پرداخته است.
مدیرعامل شرکت قند و شکر شاهرود، عملکرد ۱۵۹ روزه شرکت در سال جاری را عامل اصلی تغییر اساسی در کلیه آمارهای عملیاتی از جمله درآمد فروش، بهای تمام شده، سود عملیاتی و سود خالص عنوان کرد.
افزایش ۵۳ درصدی هزینه مالی شرکت شکر به دلیل تسهیلات سهامدار عمده
مدیرعامل “قشکر” اظهار داشت، این شرکت در دوره اخیر با افزایش ۵۳ درصدی در هزینههای مالی خود مواجه شده است. این افزایش، علیرغم کاهش ۳۸ درصدی در میزان تسهیلات مالی دریافتی، به دلیل اعمال هزینههای مالی مربوط به تسهیلات دریافتی از سهامدار عمده، شرکت توسعه صنایع بهشهر، رخ داده است.
وی افزود، شرکت توسعه صنایع بهشهر در دورههای مالی گذشته مبالغی را جهت تامین مالی سرمایه در گردش در اختیار شرکت شکر قرار داده و در اواخر سال ۱۴۰۲ قراردادی را برای این منظور منعقد کرده است.
هاشمی بختیار گفت: آخرین مبالغ واریزی در تابستان ۱۴۰۳ به حساب شرکت واریز شده اما هزینه مالی مربوط به آن به مبلغ ۶۶۷۴۳ میلیون ریال در گزارش شش ماهه اخیر ثبت شده است.
وی همچنین تاکید کرد که به دلیل عدم تعیین دقیق نرخ بهره اوراق تبعی شرکت توسعه صنایع بهشهر، ثبت ذخیره متناسب میسر نگردیده و نهایتاً این نرخ به میزان ۳۳ درصد اعمال شده است.
از سوی دیگر، ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان “قشکر” نیز نسبت به پایان شهریور سال ۱۴۰۳، با کاهش ۱۹ درصدی روبرو شده است.
تولید شکر از چغندرقند کارمزدی
مدیر عامل این شرکت اعلام کرد در ابتدای فصل بهرهبرداری به دلیل کمبود نقدینگی، طرح تهاتر چغندر با شکر و تفاله را به تامینکنندگان پیشنهاد شد و حدود ۱۳ هزار تن چغندر بدون پرداخت کرایه حمل از آنها دریافت شد.
وی افزود، تسویه حساب با این تامینکنندگان از طریق تحویل شکر تولیدی انجام شده است. همچنین بر اساس قراردادها، به ازای هر تن چغندر قند با عیار ۱۶، مبلغ ۳۹ میلیون و ۳۰۰ هزار ریال به علاوه ۲۰ کیلوگرم تفاله و ۲ کیلو شکر به تامینکننده تحویل داده میشود. شرکت همچنین به منظور جذب چغندر قند، مبالغی را تحت عنوان سوبسید و کمک کرایه پرداخت میکند.
قرارداد کارمزدی
هاشمی بختیار اظهار داشت، این شرکت قراردادی کارمزدی با یکی از تامینکنندگان منعقد کرده که بر اساس آن، از هر کیلوگرم چغندر با عیار ۱۶، مقدار ۱۲۹ کیلوگرم شکر به همراه جوایزی (۲ کیلوگرم شکر و ۲۰ کیلوگرم تفاله) به ایشان تحویل داده میشد.
وی تصریح کرد، درآمد شرکت از این قرارداد شامل باقیمانده شکر، تفاله و ملاس حاصل از این تولید بوده و به همین دلیل، مبلغ مجزایی به عنوان کارمزد در نظر گرفته نشده است. وی افزود، در این قرارداد، تامینکننده مقدار ۱۴۸۸.۹۰۶ تن چغندر با عیار ۱۳.۹۹ به شرکت تحویل داده است که با توجه به افت عیار، مقدار شکر تحویلی به ایشان تعدیل شده و در نهایت ۱۶۵ تن شکر بدون جوایز به ایشان تحویل داده شده است.
شکر جایگزین کسری شکر کارمزدی
مدیر عامل “قشکر” توضیح داد که شکر جایگزین کسری شکر کارمزدی، مربوط به قراردادهای تصفیه شکر سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ با شرکت بازرگانی دولتی ایران و شرکت آوا تجارت صبا بوده است.
وی افزود، کسری شکر این قراردادها مجموعاً ۳۵۵.۲۳۹ کیلوگرم بوده که بخشی از آن در سال ۱۴۰۳-۱۴۰۲ از محل شکر چغندری به شرکت آوا تجارت صبا تحویل و مابقی نیز از محل موجودی شکر این شرکت در کارخانه و خدمات اجاره دستگاه رسوبزدایی جبران شده است. همچنین باقیمانده کسری (۳۳.۷۵۴ تن) از محل استحصال شکر از چغندر قند در دوره مورد گزارش تسویه شده است.
هاشمی بختیار دلیل مغایرت جزئی (۵۸۹ کیلوگرم) در گزارش را ناشی از اعمال اوزان تحویلی بر مبنای سند باسکول اعلام کرد.
اصلاحیه در گزارش تفسیری مدیریت شرکت
مدیر عامل “قشکر” اصلاحاتی را در گزارش تفسیری خود اعلام کرد. مهمترین موارد این اصلاحات به شرح زیر است:
وی در خصوص مبلغ ضایعات غیرعادی اظهار داشت، مبلغ ۸۰۵۱ میلیون ریال مندرج در ردیف ضایعات غیر عادی جدول بهای تمام شده، مربوط به هزینههای انتقالی از بهای تمام شده به هزینههای اداری، عمومی و فروش است و به دلیل عدم وجود سطر مناسب، به اشتباه در ردیف ضایعات غیرعادی درج شده است.
هاشمی بختیار، تاکید کرد مانده موجودی نقد انتهای دوره ( ۱۲۶۱۷۵ میلیون ریال ) صحیح بوده، اما اشتباه مربوط به دوره شش ماهه اول ۱۴۰۳ بوده است که مبالغ مسدود شده در بانک در آن لحاظ نشده بود.
وی در خصوص تکمیل نشدن ستونهای برآورد اذعان داشت، به دلیل تغییر مدیریت و بررسی احتمالی تغییر برنامههای راهبردی شرکت توسط هیات مدیره، ستونهای برآورد دوره شش ماهه اول ۱۴۰۴ تکمیل نگردیده است.
منبع خبر: کدال