وضعیت بازار سرمایه در نیمه دوم سال
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری آوا نوین گفت: مساله تجدید ارزیابی شرکتها تاثیر قابل توجهی در فضای بورس در شش ماهه دوم سال خواهد داشت. شرکتهایی که تجدید ارزیابی بالایی دارند میتوانند جزو شرکتهای پربازده باشند.
به گزارش روند بورس امروز، علیرضا قدرتی مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری آوا نوین در خصوص آینده بازار سرمایه در ماه های پیش رو گفت: در حال حاضر ویژگی و شرایط خاصی در بازار سرمایه کشورمان به وجود آمده که در گذشته وجود نداشت. با توجه به رکود در بازارهای موازی مانند سکه، ارز و مسکن اقبال به بازار سرمایه از سوی عامه مردم بیشتر شده و ما شاهد هستیم که روند ورود سرمایههای سرگردان به بازار سرمایه افزایش پیدا کرده است. این هم یک فرصت است و هم تهدید. این فرصت باعث شد تا در شهریورماه حدود ۲۶۰ هزار کد جدید ایجاد شد. حدود ۶ میلیون نفر دارای کد بورسی هستند که نسبت به جمعیت کشور رقم پایینی است. در کشورهای پیشرفته حدود ۹۰ درصد مردم به صورت مستقیم و غیر مستقیم در بازار سرمایه فعال هستند. با توجه به پتانسیلهایی که در بازار سرمایه وجود دارد و ضعف بازارهای رقیب این فرصت مهیا شده است. اما این مساله میتواند به صورت جدی تهدید شود. سرمایههای سرگردان مانند سیلاب میمانند و اگر این منابع و نقدینگی را به سمت صحیح هدایت نکنیم ممکن است آسیب وارد کند. ممکن است سرمایه افرادی که سواد کمی در این خصوص دارند توسط عدهای سودجو، وارد سهام خاصی شود یا مشکلاتی بزرگی برایشان بهوجود بیاید. یعنی ممکن است در برخی سهمها حباب ایجاد شود. به عبارت دیگر سودآوری برخی سهمها قیمت سهام را پشتیبانی نمیکند.
قدرتی در ادامه اظهار داشت: قیمتهای سهام به مراتب بسیار بالاتر از پتانسیل سودآوری شرکتها است. اما متاسفانه اقبال به این شرکتها بسیار بالا است، هرچند که تجربه نشان داده که سهام این شرکتها افت خواهد کرد و آسیب جدی به آخرین سهامدارانی که این سهم را میخرند برسد. این مساله باعث میشود که فرهنگ سهامداری کشور آسیب میبیند. بازار سرمایه یکی از بهترین بازارها برای جمعاوری سرمایههای خرد است. سرمایههایی از یک میلیون تا چند ده میلیون میتواند در این بازار ورود داشته باشد، بدون اینکه آسیبی به اقتصاد کشور وارد کند. اما هجوم مردم به بازار مسکن قطعا به این بازار آسیب میزند. قیمتها بی محابا افزایش پیدا میکند و یک عده آسیب میبینند. بازار سکه و ارز هم به همین شکل ممکن است، باعث آسیب به افراد شود. بازار سرمایه اینگونه نیست و هرچقدر این بازار فعال شود و سرمایههای بیشتری جذب کند به رشد اقتصاد کشور، به تأمین مالی و به سودآوری شرکتها کمک میکند.
وی افزود: این سرمایهها به درستی هدایت نمیشوند. بازار سرمایه ما به طور سنتی همواره شش ماه نخست سال وضع بهتری نسبت به شش ماه دوم داشته است. شش ماه دوم خیلی مورد اقبال نبوده است. چرا که فصل مجامع نیست و شرکتها میزان سودآوریشان مشخص نشده است. در مورد شش ماه دوم سال نمیگویم بازار منفی میشود اما از میزان شتاب رشد قیمتها کاسته خواهد شد. فکر میکنم سهام فاندامنتال راه خود را از سهام غیرفاندامنتال جدا خواهد کرد. شاید در برخی سهم های کوچک دچار ریزش شویم. همچنین صنایع پربازده ما ممکن است در شش ماهه دوم سال دچار تغییر شود. اما در مجموع با توجه به آمار تولید و فروش شرکتها در شش ماه نخست که امیدوارکننده بوده است. فروش شرکتها با وجود فشار تحریمها خوب بوده است. اگر این فروشها دچار رکود نشود، برای شش ماه دوم سال هم روند رو به رشد را خواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری آوا نوین خاطر نشان کرد: درصد قابل توجهی از سودآوری شرکتهای سرمایهگذاری از محل سود نقدی است. این ضریب در شرکتهای مختلف، تفاوت میکند. برخی از شرکتهای بزرگ حدود ۸۰ درصد سودآوریشان از محل سود نقدی است. غالبا ۵۰ درصد سود شرکتهای سرمایهگذاری از محل DPS بوده که در شش ماه اول سال محقق شده است. آن بخشی از درآمد که ناشی از خرید و فروش است در مواقع رونق شکل میگیرد. من فکر میکنم تلاشی که در شش ماهه دوم انجام میشود، این است که سود شش ماهه اول را حفظ کنند. شش ماهه نخست سال خیلی خوب بوده و عمده شرکتها سودهای پیشبینی شده خودشان را محقق کردهاند. تلاش برای حفظ این سود در شش ماه دوم به نظر من مهمتر از کسب سود جدید است.
قدرتی با اشاره به وضعیت صنایع در بازار سرمایه در شش ماهه دوم سال گفت: آنطور که من فکر میکنم مساله تجدید ارزیابی شرکتها مساله بسیار مهمی است و تاثیر قابل توجهی در فضای بورس در شش ماهه دوم سال خواهد داشت. شرکتهایی که تجدید ارزیابی بالایی دارند میتوانند جزو شرکتهای پربازده باشند. در کنار اینها صنعت پالایشگاهی و فولاد در کنار روند فروش و سودآوری که دارند به عنوان گزینههای بعدی و صنایع پیشرو قرار بگیرند. همچنین درکنار صنایع یاد شده، صنعت بانکداری به واسطه فضایی که در تجدیدارزیابی قرار گرفته میتواند به عنوان صنعت بعدی مورد توجه باشد. در مجموع فکر میکنم صنایع فاندامنتال نسبت به صنایع دیگری که از یک فضایی در شش ماه نخست استفاده کردهاند ارجح باشند.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری آوا نوین در واکنش به انتقاد ها از بازار سرمایه عنوان کرد: من فکر میکنم که انتقادات باید سازنده باشد. هر انتقادی سازنده نیست. همیشه اعتقاد داشتهام که باید پشت نهاد ناظر ایستاد و نباید پشت آن را خالی کرد. اگر قانونگذار ما احساس کند که در هر وضع قانون دچار هجمههای انتقادی میشود ترس بر او غالب میشود و دیگر دست به نوآوری نمیزند. فکر میکنم قانون بازارهای پایه آزمون سازمان بورس است. باید ببینیم سازمان بورس میتواند از این آزمون سربلند خارج شود یا خیر. سود در بازار پایه نسبت به قیمت ارزش بازار پایه اصلا توجیه پذیر نیست. سودآوری این شرکتها اصلا قیمت این سهمها را پشتیبانی نمیکند. این به بازار پایه آسیب میزند. به دلایلی بازار سرمایه در شش ماه نخست سال رشدهای غیرمنطقی و حبابگونه داشت. نهاد ناظرمان به عنوان یک ناظر ملی است و نمیتواند صرفا طرفدار یک فرد یا طیف از سرمایهگذاران باشد. اگر سرمایهگذاران اشتباه میروند و حتی اگر آسیب ببینند ما باید حامی کل بازار سرمایه باشیم. بازار پایه اگر همین روال را داشته باشد، کل بازار را تحت شعاع قرار میدهد و به آن آسیب وارد میکند. این افتهای اخیر هم شاید ناشی از وضعیت بازار پایه باشد. نمیتوان بازار پایه را به حال خود رها کرد و هرکسی که خواست وارد آن شود. اولا قانونگذار باید قانون درست وضع کند. شاید قانونی که وضع کرده کامل نباشد اما تا حدودی قابل قبول است.
قدرتی تاکید کرد: برای تکمیل قانون میتوانند از شرکتهای حاضر در بازار سرمایه، شرکتهای سبدگردان، شرکتهای مشاوره سرمایهگذاری و تامین سرمایهها به عنوان افرادی که میتوانند کمک کنند و راهنمایی مناسب داشته باشند استفاده کنند. دوم اینکه سازمان بورس باید به فکر منافع بلند مدت بازار سرمایه باشد. در بلند مدت این رشدها به بازار سرمایه آسیب میزند. دلیلی ندارد شرکتی در مرحله پروژه است و زیانده است دچار یک سری هیجانات شود و رشدهای آنچنانی ببیند. رشدهای بیش از ۵۰۰ درصد و ۱۰۰۰ درصد طی شش ماه قطعا غیرمنطقی است. این رشدها با هیچ متغیر معقول اقتصادی سازگار نیست. چه اتفاقی برای شرکتها افتاده که رشدهای این چنینی تجربه میکنند. به نظرم مسئولان بورس باید ایستادگی کنند و جلوی زیادهخواهی اشخاصی که دنبال منافع شخصی خودشان هستند کوتاه نیایند. تجربه نشان داده که این افراد، اشخاص وفادار به بازار سرمایه نیستند و منافع خودشان را به منافع بازار سرمایه ترجیح میدهند. از قانونهایی که دستکاری در بازار سرمایه را محدود میکند، استقبال میکنیم. دستکاری در بازار سرمایه در تمام دنیا یکی از جرمهای بسیاری بزرگ است. پول به صورت هدفمند وارد سهم میشود و قیمت سهم را به سمت خودخواسته بالا میبرد، بنابراین مشخص است که دستکاری است و باید جلوی آن را گرفت.