اثر انتقال در بازار سهام؛ چرا اخبار بد تأثیر بیشتری دارند؟
یکی از ویژگیهای بازار سهام، اثر انتقال یا صنعت است که نشان میدهد واکنش بازار به اخبار منفی شدیدتر از واکنش آن به اخبار مثبت است. در این چارچوب، انتشار اخبار بد، مانند عدم توافق در مذاکرات هستهای یا تشدید مشکلات اقتصادی، میتواند باعث نوسانات شدید در بازار و افت شاخصها شود. این در حالی است که اخبار مثبت، مانند احتمال رفع تحریمها، تأثیر کمتری در مقایسه با اخبار منفی بر روند بازار دارند.
به گزارش بورس امروز؛ نگرش سرمایهگذاران نسبت به مذاکرات هستهای و احتمال پیامدهای متفاوت، از جمله بهبود شرایط اقتصادی، در کنار تصمیمگیریهای مدیران بنگاههای اقتصادی، تأثیر بسزایی بر رفتار سرمایهگذاران و تصمیمگیری آنان برای خرید، فروش یا اتخاذ موضع بیطرفانه دارد. تاکنون دلایل متعددی برای توضیح واکنشهای مختلف سرمایهگذاران بیان شده که در ادامه تشریح میشود:
وقتی یک رویداد سیاسی منجر به افزایش سطح انتظار مثبت سرمایهگذار شود، این امر میتواند در افزایش قیمت سهام نمود پیدا کند. از این رو، اعلام برگزاری مذاکرات هستهای، به دلایل مختلفی ممکن است با واکنش مثبت سرمایهگذاران همراه باشد:
– رفع احتمالی محدودیتها: حذف محدودیتهای اعمالشده در تهیه منابع اولیه تولید و کاهش هزینههای تولید که با دستیابی به توافق همراه است، میتواند قفلهایی را باز کند که تاکنون مانع از بهرهبرداری از فرصتهای رشد در صنایع مختلف بودهاند.
– بهبود صادرات و ارزآوری: ایجاد شرایط مطلوبتر برای صادرات کالا و خدمات و دستیابی به درآمدهای ارزی، موجب افزایش سودآوری شرکتها شده و جذابیت سهام برخی گروههای صنعتی را افزایش میدهد.
– رفع محدودیتهای بانکی: امکان گشایش اعتبارات اسنادی متقابل با فروشندگان و خریداران شرکتها، کاهش هزینههای جانبی انتقال وجوه و بهبود روابط مالی بینالمللی، تأثیر مثبتی بر عملکرد بنگاهها خواهد داشت.
– بهبود شاخصهای کلان اقتصادی: پیشبینی بهبود فضای کسبوکار، رونق اقتصادی کشور و ارتقای شاخصهای کلان اقتصادی، از توافقات هستهای نشأت گرفته و یکی از عوامل کلیدی رویکرد مثبت سرمایهگذاران به شمار میرود.
با این حال، مذاکرات هستهای ممکن است واکنش منفی سرمایهگذاران را نیز در پی داشته باشد. در صورتی که سرمایهگذاران انتظار عدم توافق یا تشدید مشکلات اقتصادی را داشته باشند، احتمال واکنش منفی افزایش مییابد. یکی از ویژگیهای بازار سهام، تأثیرگذاری نمایانتر اخبار منفی نسبت به اخبار مثبت است. در بسیاری از موارد، همبستگی منفی میان بازده فعلی و نوسانات آتی مشاهده میشود که به آن اثر انتقال یا صنعت گفته میشود؛ به این معنا که نوسانات ناشی از اخبار بد، شدیدتر از نوسانات ناشی از اخبار خوب خواهد بود.
از سوی دیگر، در مواردی که مذاکرات هستهای فاقد چشمانداز قطعی باشد، سرمایهگذاران ممکن است نگرش خاصی نسبت به آن نداشته باشند و در نتیجه، هیچ واکنش ملموسی از خود نشان ندهند. نکته حائز اهمیت در این میان، میزان تأثیرپذیری صنایع مختلف از تحریمها است. صنایعی که به دلیل ماهیت درونزا کمتر تحت تأثیر تحریمها قرار گرفتهاند، به همان نسبت واکنش کمتری به نتایج مذاکرات نشان میدهند. بنابراین، میزان آسیبپذیری صنایع از تحریمها، عاملی تعیینکننده در امید یا عدم امید سرمایهگذاران به بهبود شرایط خواهد بود.