تحول مالی برای آینده ای پایداردر “قچار” با افزایش سرمایه ۲۵۰۰ میلیاردی
قچار با افزایش سرمایه ۵۵.۵۶ درصدی از سود انباشته، به دنبال اصلاح ساختار مالی، تقویت رتبه اعتباری و حفظ نقدینگی است. این اقدام سودآوری شرکت را بهبود میبخشد، سهم حقوق صاحبان سهام را افزایش میدهد و مقاومت در برابر رشد هزینههای تولید را تقویت میکند.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت فرآوردههای غذایی و قند چهارمحال یکی از ۱۸ شرکت فعال در صنعت قند و شکر بازار سرمایه بوده و در سال جاری رتبه اول در صنعت و نیز رتبه ۴۲ را در میان شرکت های حاضر در بازار سرمایه از سوی سازمان بورس کسب نمود. این رتبه در قچار ناشی از کسب امتیاز ۸۷.۲۵ درصدی در خصوص پارامترهای نقش آفرینی در توسعه بازار (امتیاز ۴۷.۲۴ درصد)، حاکمیت شرکتی (امتیاز ۸۲.۵۹ درصد) و شفافیت اطلاعاتی (۹۷.۹۳ درصد) می باشد که باتوجه به عملکرد یکساله منتهی به شهریور ۱۴۰۳ به این شرکت اعطا شد.
قچار در ۱۹ آذر ماه سال جاری، پیشنهاد افزایش سرمایه ۲،۵۰۰ میلیارد ریالی (معادل ۵۵.۵۶ درصد سرمایه کنونی) را از محل سود انباشته ارائه داد. حسابرس و بازرس قانونی شرکت، سود انباشته را پس از کسر سود مصوب مجمع عادی سالیانه (۳۰ تیر ماه ۱۴۰۳) کافی دانستند. سازمان بورس نیز در نیمه نخست اسفند ماه، مجوز این افزایش سرمایه را صادر کرد.
لذا شرکت فرآوردههای غذایی و قند چهارمحال که تا پایان سال مالی ۱۴۰۲ سود انباشته خود را به رقم ۳،۳۷۱،۶۴۷ میلیون ریال رسانده بود، در مجمع شرکت سود تقسیمی ۷۲۰،۰۰۰ میلیون ریال را مصوب کرد. با وجود سود انباشته ۲،۶۵۱،۶۴۷ میلیون ریالی، این شرکت از کفایت لازم برای افزایش سرمایه برخوردار است تا به اهداف پیش بینی شده ای مانند اصلاح ساختار مالی دست یابد. در ادامه، وضعیت این شرکت را بررسی خواهیم کرد.
«قچار» که از سال ۱۳۷۰ با سرمایه ثبتی یک میلیارد ریال فعالیت خود را آغاز کرده است، تاکنون ۹ افزایش سرمایه را به ثبت رسانده و اولین افزایش سرمایه در سال نخست فعالیت (۱۳۷۰) به مبلغ ۹۹۹ میلیارد ریال از محل آورده نقدی سازمان صنایع ملی صورت گرفت، سایر افزایش سرمایههای شرکت از محل اندوخته قانونی، تجدید ارزیابی داراییها و سود انباشته انجام شدهاند. در سالهای اخیر، قچار توجه ویژهای به استفاده از سود انباشته برای افزایش سرمایه داشته است. بهطوریکه در سال ۱۴۰۱، افزایش سرمایه ۱،۰۴۴،۰۴۰ میلیون ریالی (معادل ۴۲.۵۱ درصد سرمایه ثبتی شرکت) از محل سود انباشته انجام شد. در سال ۱۴۰۲ نیز افزایش سرمایه دیگری به ارزش ۱،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریال (معادل ۲۸.۵۷ درصد سرمایه ثبتی شرکت) از همین محل صورت گرفت.
این شرکت در بازار بورس اوراق بهادار تهران و در گروه مواد غذایی و آشامیدنی با نماد “قچار” درج شده و شروع معاملات سهام آن از بهمن ماه ۱۳۹۱ بوده است. ضمنا عملکرد مطلوب شرکت در ۷ سال گذشته موجب افزایش قابل توجه قیمت سهام آن شده است.
در سال ۱۳۹۵، این شرکت با سرمایه ۱۴۰ میلیارد ریالی و ارزش سهام ۳،۷۳۲ ریال برای هر سهم، تعداد ۶۶،۸۶۴،۱۰۱ سهم را در طی ۲۰۴ روز کاری معامله کرد و ارزش کل سهام معاملهشده را به ۲۴۶،۷۰۲ میلیون ریال رساند. از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰، قیمت هر سهم تا ۱۲،۸۹۰ ریال افزایش یافت و حجم معاملات نیز رشد چشمگیری داشت. در سال ۱۴۰۰، تعداد ۷۸۸،۹۴۷،۷۴۲ سهم در طی ۱۷۸ روز کاری معامله شد و ارزش سهام معاملهشده به ۹،۴۹۲،۷۴۲ میلیون ریال رسید. اگرچه در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ قیمت سهم با اصلاح مواجه شد، اما افزایش حجم معاملات باعث شد ارزش سهام معاملهشده در قله ۳۰،۰۰۰ میلیارد ریال حفظ شود.
با توجه به عملکرد قچار در سالهای گذشته، این شرکت بهمنظور اصلاح ساختار مالی و بهرهمندی از معافیت مالیاتی، برنامه افزایش سرمایه ۵۵.۵۶ درصدی را در دستور کار قرار داد. این اقدام با هدف جلوگیری از خروج نقدینگی از شرکت و استفاده از آن برای اصلاح ساختار مالی انجام شده است. همچنین، این افزایش سرمایه به بهبود رتبه اعتباری شرکت نزد بانکها و مؤسسات مالی و کاهش هزینههای مالی مرتبط با تأمین نقدینگی کمک خواهد کرد.
شرکت فرآوردههای غذایی و قند چهارمحال پیشبینی کرده است که قیمت خرید چغندر در سالهای آتی با افزایش سالانه ۵ تا ۱۰ درصد همراه خواهد بود. با توجه به قیمت این ماده در سال ۱۴۰۲ (۲۸،۳۵۶ ریال) و قیمت مصوب هیأت وزیران برای سال جاری (۳۴،۹۸۰ ریال)، پیشبینی میشود نرخ چغندر در سالهای آینده به ترتیب به ۴۵،۴۷۴ ریال (۱۴۰۴)، ۵۶،۸۴۳ ریال (۱۴۰۵) و ۷۱،۰۵۳ ریال (۱۴۰۶) برسد. بر این اساس، قچار با استفاده از افزایش سرمایه میتواند در مقابل افزایش بهای تمامشده تولیدات خود (ناشی از رشد قیمت مواد اولیه و هزینههایی مانند حقوق و دستمزد) مقاومت کرده و درآمد خود را بهبود بخشد.
پیشبینی میشود درآمد سال ۱۴۰۴ از ۱۹،۸۰۳،۲۲۸ میلیون ریال به ۲۵،۷۴۴،۱۹۶ میلیون ریال برسد و سود خالص ۴،۲۶۸،۰۷۱ میلیون ریالی محقق شود. این اقدام باعث میشود سود انباشته شرکت به ۶،۸۶۵،۱۳۰ میلیون ریال برسد. همچنین، قچار پیشبینی کرده است که رشد درآمد ناشی از اجرای افزایش سرمایه، ارزش درآمد عملیاتی را در سال ۱۴۰۵ به ۳۵،۰۱۲،۱۰۷ میلیون ریال و سود خالص را به ۵،۹۵۹،۹۰۰ میلیون ریال برساند. در نتیجه، سود انباشته پایان دوره به ۱۱،۳۳۱،۲۰۵ میلیون ریال خواهد رسید. بر اساس پیشبینیها، درآمد عملیاتی سال ۱۴۰۶ به ۴۵،۸۶۵،۸۶۰ میلیون ریال و سود خالص به ۶،۹۸۸،۷۱۵ میلیون ریال خواهد رسید و سود انباشته شرکت به رکورد ۱۶،۰۰۰ میلیارد ریال نزدیک میشود. این افزایش سود انباشته به بهبود نسبتهای مالی شرکت و افزایش سهم حقوق صاحبان سهام از داراییها کمک خواهد کرد.
همچنانکه مشاهده میشود، با افزایش سرمایه سال جاری، ارزش کل داراییهای شرکت از ۱۷،۹۴۳،۴۱۸ میلیون ریال به ۳۰،۵۹۲،۷۱۶ میلیون ریال در سال ۱۴۰۶ خواهد رسید. همچنین، سهم حقوق صاحبان سهام از ۱۱،۸۰۴،۹۱۱ میلیون ریال به ۲۳،۹۳۳،۹۵۵ میلیون ریال رشد خواهد کرد.
لذا شرکت برای تحقق پیشبینیهای مذکور و در راستای اصلاح ساختار مالی و حفظ سرمایه در گردش، قصد دارد ۱۰۰ درصد افزایش سرمایه ۲،۵۰۰ میلیارد ریالی خود را در این حوزه صرف کند. این اقدام به شرکت کمک میکند تا رشد درآمد عملیاتی خود را با تأمین سرمایه در گردش محقق کرده و سهم حقوق صاحبان سهام از داراییها را بهبود بخشد. بر این اساس، قچار به مجمع عمومی فوقالعاده پیشنهاد کرده است تا افزایش سرمایه مزبور را بر پایه پیشبینیهای صورتگرفته مصوب کرده و اختیار اجرای آن را به هیأت مدیره تفویض نماید.
منبع: شماره ۱۰۶ نشریه بورس امروز – اردیبهشت ۱۴۰۴