افزایش سرمایه در پالایشگاه اصفهان برای تولید Hydrotreated Residue
شرکت پالایش نفت اصفهان با افزایش سرمایه چشمگیر و اجرای پروژه گوگردزدایی از ته مانده برجهای تقطیر، در مسیر تولید روزانه ۸۱ هزار بشکه محصول با ارزش افزوده بالای Hydrotreated Residue قرار گرفته است.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت پالایش نفت اصفهان که فعالیت خود را با سرمایه ۱۰۰ میلیون ریالی در سال ۱۳۷۷ آغاز نمود، طی سال های گذشته با اجرای مستمر افزایش سرمایه، موفق شد تا سرمایه خود را به رقم ۳۷۱ هزار میلیارد ریال برساند. در بیشتر برنامه های افزایش سرمایه، این شرکت سرمایه خود را بیشتر از ۱۰۰ درصد رشد داده است؛ به طوری که در سال ۱۳۸۵ با افزایش سرمایه ۵۸۶.۵۶ درصدی به مبلغ ۱،۴۶۳،۷۹۰ میلیون ریال، میزان سرمایه خود را به رقم ۱،۷۱۳،۳۴۵ میلیون ریال رساند.
بیشترین مبلغ افزایش سرمایه نیز در سال ۱۴۰۲ به ارزش ۱۴۴ هزار میلیارد ریال انجام شد و مبلغ سرمایه شرکت را به رقم ۳۷۱ هزار میلیارد ریالی رساند. شپنا طی سال های گذشته عمده برنامه های افزایش سرمایه را از محل سود انباشته و گاهاً مطالبات حال شده سهامداران انجام داده است. میزان استفاده از ظرفیت تجدید ارزیابی دارایی ها در افزایش سرمایه های گذشته دو مرتبه بوده است که اولین آن در سال ۱۳۸۳ به میزان ۲۴۹،۴۵۵ میلیون ریال و دومین افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها در سال ۱۴۰۰ به ارزش ۶۳،۴۷۴،۴۵۸ میلیون ریال انجام شده است.
شرکت پالایش نفت اصفهان به منظور استفاده از تخفیفات ۵ درصد نرخ خوراک بخشی از سود محقق شده سال مالی ۱۴۰۲ را تقسیم نکرد و جهت ارتقا کیفی محصولات با اولیت کاهش تولید نفت کوره صرف نمود. این اقدام که نیازمند تامین مالی پروژه هایی همچون گوگردزدایی از ته مانده برج های تقطیر می باشد، در دستور کار قرار گرفت. از دیگر اهداف شپنا در برنامه افزایش سرمایه اخیر میتوان به استفاده از معافیت مالیاتی مربوط به افزایش سرمایه از محل سود انباشته و اصلاح ساختار مالی شرکت اشاره نمود.
شرکت پالایش نفت اصفهان از سال ۱۴۰۰ سرمایه گذاری های عمده ای را آغاز نمود که نتیجه آن افزایش دارایی های ثابت شرکت بوده است. این شرکت که تا پایان سال ۱۳۹۹ از ۱۳۳ هزار میلیارد ریال دارایی ثابت مشهود برخوردار بوده است، با آغاز سرمایه گذاری ها در سال ۱۴۰۰ به افزایش دارایی های خود در قالب دارایی های درجریان تکمیل پرداخت. همچنانکه در نمودار زیر مشاهده می شود، تا سال ۱۴۰۰، دارایی زمین که در سال ۱۴۰۰ تجدید ارزیابی شده بود از ارزش ۷۷،۳۵۲،۸۵۹ میلیون ریالی برخوردار بوده است. این دارایی در میان دارایی های ثابتی همچون ساختمان و تاسیسات، ماشین آلات و تجهیزات، وسایل نقلیه، اثاثیه و ابزارآلات بیشترین ارزش را به خود اختصاص داده است.
شپنا در طی سالهای گذشته ارزش دارایی های در جریان تکمیل خود را از ۹۷،۸۶۹،۰۶۹ میلیون ریال به ۲۲۲،۴۹۲،۸۳۷ میلیون ریال رساند؛ در حال حاضر یکی از پروژه های شپنا که در فرایند تکمیل قرار دارد، طرح گوگردزدایی از ته مانده برج های تقطیر (RHU) است. این پروژه که از سال ۱۳۹۸ با تشدید تحریم ها به پیمانکار ایرانی واگذار شده است، تا ۹ ماهه نخست سال ۱۴۰۳ به پیشرفت ۸۵.۹۷ درصدی در بخش مهندسی، پیشرفت ۷۶.۱۸ درصدی در بخش خرید کالا و پیشرفت ۲۶.۶۶ درصدی در بخش رسیده است و در مجموع به میزان ۶۲.۴۳ درصد تکمیل شده است.
شپنا بخش مهندسی پروژه گوگردزدایی را به سه پیمانکار نارگان، ملی مهندسی و تکین کو سپرده است که شرکت نارگان به همراه شرکت دایلم بخش خرید کالای این پروژه را نیز به عهده دارد. شرکت شپنا از مبلغ ۱۳،۳۸۳ میلیارد ریال هزینه های در نظر گرفته شده طرح به صورت ریالی و ۶۵۷.۴۵ میلیون یورو به صورت ارزی، تا ۹ ماهه نخست سال جاری ۱۸،۶۷۱ میلیارد ریال به عنوان هزینه ریالی و ۴۹۲.۵۳ میلیون یورو به عنوان هزینه ارزی پرداخت نموده است.
این شرکت پس از پرداخت هزینه ۱.۳ میلیون یورویی به شرکت نارگان، ۳،۱۲۸ میلیارد ریال به شرکت ملی مهندسی و ۱۹ میلیارد ریال به همراه ۰.۲ میلیون یورو به شرکت تکین کو میتواند بخش مهندسی پروژه را تکمیل نماید. در بخش خرید نیز شرکت نیازمند سرمایه ۱،۱۰۹ میلیارد ریالی و ۱۶۳.۵ میلیون یورویی است تا به شرکت نارگان جهت تکمیل خرید کالا پرداخت نماید. قسمت ساختمان که بر عهده شرکت طراحی و ساختمان نفت می باشد مبلغ کلی ۴،۴۳۱ میلیارد ریالی را در بر دارد که تا کنون ۱،۶۲۴ میلیارد آن پرداخت و مبلغ ۲،۸۰۷ میلیارد ریال باقی مانده است. تمامی هزینه های باقی مانده از پروژه گوگردزدایی شامل ۷،۰۶۲ میلیارد ریال و ۱۶۵ میلیون یورو است که پس از تعدیلات قرارداد در بخش هزینه های ریالی، مبلغ هزینه های باقی مانده ریالی به میزان ۳۹،۰۱۸ میلیارد ریال می رسد.
از آنجا که شرکت پالایش نفت اصفهان با اجرای پروژه گوگردزدایی از ته مانده برج های تقطیر میتواند روزانه ۸۱ هزار بشکه ته مانده برج های تقطیر را به Hydrotreated residue تبدیل نماید و ارزش افزوده قابل توجهی را برای خود به همراه آورد، این طرح را در زمینی به میزان ۲۱۰ هکتار آغاز کرد تا بتواند در سال ۱۴۰۵ به بهره برداری برساند.
براین اساس، شرکت پالایش نفت اصفهان به منظور تکمیل پروژه گوگردزدایی به نقدینگی ۵۹۱،۸۶۵ میلیارد ریالی نیاز دارد که طبق مجامع عادی سالانه سود انباشته سال ۱۴۰۲ به مبلغ ۱۵۵،۸۲۰ میلیارد ریال رسیده است تا به عنوان منبع افزایش سرمایه کنونی در نظر گرفته شده و بخشی از هزینه های طرح را نیز تکمیل نماید؛ در ادامه نیز مابقی هزینه طرح تا سال ۱۴۰۵ از محل سود تقسیم نشده سنوات آتی به مبلغ ۲۵۸،۴۶۷ میلیارد ریال تامین خواهد شد.
همان طور که میدانیم، مبنای قیمت گذاری نفت خام تحویلی به شرکت های پالایش بر مبنای ۹۵ درصد قیمت نفت خام برنت، دبی و عمان گزارش شده در نشریه بین المللی پلاتس و قیمت ۵ فراورده اصلی و سوخت هوایی بر اساس گزارش نشریه بین المللی پلاتس است که بر اساس شاخص قیمت درج شده است. لذا با اجرای پروژه گوگردزدایی تغییرات قابل توجهی در درآمدهای آتی شرکت و سودآوری صورت خواهد گرفت؛ به طوری که درآمد عملیاتی شرکت تا پایان سال ۱۴۰۴ که پروژه در فرایند تکمیل خواهد بود به مبلغ ۵،۵۰۷،۸۲۵،۸۷۷ میلیون ریال و در سال ۱۴۰۵ با بهره برداری از پروژه به رقم ۵،۵۹۱،۴۸۸،۹۰۰ میلیون ریال خواهد رسید. از سوی دیگر، سود خالص شرکت نیز تا پایان سال ۱۴۰۴ با توجه به هزینه ها به مبلغ ۳۰۲،۵۷۰،۵۴۲ میلیون ریال و با اجرای پروژه به مبلغ ۳۴۹،۳۰۸،۰۰۵ میلیون ریال افزایش خواهد یافت.
از انجا که سال ۱۴۰۵ اولین سال بهره برداری از پروژه خواهد بود، با اجرای پروژه در سال ۱۴۰۵، مبلغ درآمد شپنا در سال ۱۴۰۶ به رقم ۵،۶۳۳،۳۲۰،۴۱۲ میلیون ریال و مبلغ سود خالص به رقم ۳۵۲،۵۳۶،۷۳۲ میلیون ریال می رسد تا در سال ۱۴۰۸ شاهد کسب درآمد عملیاتی ۵،۶۳۳،۳۲۰،۴۱۲ میلیون ریالی و سود خالص ۳۵۲،۵۳۶،۷۳۲ میلیون ریالی باشیم. در حوزه فروش نیز با اجرای پروژه گوگردزدایی محصول نفت کوره که تا سال ۱۴۰۴ به میزان ۳ میلیون و ۴۹۷ هزار و ۶۶۶ متر مکعب تولید خواهد شد، در سال ۱۴۰۵ با کاهش تولید همراه بوده و محصول جدید تولید خواهد شد تا در سال ۱۴۰۶ دیگر شاهد تولید نفت کوره نباشیم. لذا محصول Hydrotreated residue که از سال ۱۴۰۶ تولید خود را با ۵،۷۷۳،۸۸۴ متر مکعب آغاز خواهد کرد و درآمد ۱،۲۰۰،۷۳۳،۶۱۷ میلیون ریالی را به همراه خواهد داشت.