جهش سرمایهگذاری در “فملی”: افزایش سرمایه ۲۷۰ همتی
در مجمع عمومی فوقالعاده شرکت ملی صنایع مس ایران افزایش سرمایه ۲۷۰ هزار میلیارد ریالی از محل سود انباشته تصویب شد. این افزایش سرمایه به اجرای طرحهای توسعهای متعددی از جمله تولید مس کاتدی سونگون و احداث نیروگاههای خورشیدی اختصاص خواهد یافت. فملی در حال حاضر ۱۱۵ ابرپروژه در دست اجرا دارد.
به گزارش بورس امروز؛ مجمع عمومی فوقالعاده شرکت ملی صنایع مس ایران با تصویب افزایش سرمایه ۲۷۰ هزار میلیارد ریالی از محل سود انباشته، نویدبخش توسعه و جهش تولید در این شرکت بزرگ بورسی شد. این افزایش سرمایه که با حضور بیش از ۷۱ درصد سهامداران به تصویب رسید، قرار است در طرحهای توسعهای متعددی از جمله طرح تولید مس کاتدی سونگون و احداث نیروگاههای خورشیدی به کار گرفته شود.
مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام شرکت ملی صنایع مس ایران برای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۴ با حضور سهامداران و مقامات این شرکت برگزار شد. در این مجمع، سید مصطفی فیض اردکانی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران، ضمن اشاره به نقش ویژه و اساسی این شرکت در بازار سرمایه و صنایع معدنی، بر تداوم رشد و بالندگی شرکت از طریق تلاش و خدمات تمامی سطوح همکاران تاکید کرد.
وی پایداری تولید و پیشبرد سریع و دقیق طرحهای توسعه شرکت را به عنوان اولویتهای اساسی ملی مس ایران اعلام کرد و این طرحها را به عنوان پیشرانهای اقتصاد کشور برشمرد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با اشاره به نامگذاری سال جاری توسط مقام معظم رهبری به عنوان “سال سرمایهگذاری برای تولید”، از تلاش برای افزایش ضریب جذب منابع و استفاده از مدلهای ترکیبی تامین مالی خبر داد.
وی افزود که استراتژیهای شرکت برای طرحهای توسعهای، مبتنی بر قوانین بالادستی، طرحهای ابلاغ شده و قانون برنامه هفتم توسعه، با تمرکز بر مولفههای صنعت معدن چهارم، دنبال خواهد شد.
ارتقای جایگاه “فملی” در بین تولیدکنندگان مس جهان با توسعه معادن و افزایش تولید
در ادامه غلامرضا ملاطاهری، معاون طرح و برنامهریزی راهبردی شرکت ملی صنایع مس ایران، اظهار داشت: نرخ بهرهبرداری از معادن مس در ایران ۰.۵۲ است که در مقایسه با سایر کشورهای فعال در این صنعت، پایینتر است. وی تأکید کرد که شرکت ملی مس ایران برنامههایی را برای توسعه و ارتقای تولید مس در دستور کار دارد.
ملاطاهری همچنین با اشاره به کاهش ذخایر مس محتوای جهان از ۱ میلیارد تن به ۹۸۰ میلیون تن، این موضوع را نشاندهنده پیشی گرفتن روند تولید نسبت به رشد اکتشافات دانست. وی افزود که در حالی که برخی کشورها مانند پرو، آمریکا و اندونزی با کاهش ذخایر مواجه بودهاند، ایران با افزایش ۶ میلیون تنی ذخایر، در سال ۲۰۲۳ عملکرد مثبتی داشته است و هند نیز به تازگی به لیست کشورهای برتر در حوزه ذخایر مس اضافه شده است.
معاون طرح و برنامهریزی راهبردی شرکت ملی مس ایران با اشاره به منابع زمینشناسی ۲۱.۵ میلیارد تنی ایران، از افزایش ۱۲ درصدی ذخایر در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ خبر داد.
وی اعلام کرد که در سال ۱۴۰۳، ۴۷۸ هزار متر حفاری انجام شده و برای سال ۱۴۰۴ نیز برنامهریزی ۵۰۰ هزار متری در دستور کار است.
ملاطاهری همچنین از در اختیار داشتن بزرگترین ناوگان حفاری با بیش از ۹۲ دستگاه و ثبت رکورد جدید عمیقترین گمانه اکتشافی به طول ۲۰۷۵ متر خبر داد. بر اساس این گزارش، مطالعات اکتشافی در سطح ۹۷۰ کیلومتر مربع گسترش یافته و ۱۰۰ پروانه اکتشافی در اختیار شرکت ملی مس ایران قرار دارد.
وی افزود که علاوه بر مس، فسفات نیز به عنوان یکی از منابع مورد نیاز برای تولید اسید فسفوریک، مورد توجه قرار گرفته است.
معاون برنامهریزی راهبردی “فملی” از اخذ گواهی کشفهای جدید به ویژه گواهی کشف جدید سونگون و اصلاح پروانه بهرهبرداری سونگون و اخذ ۴ فقره پروانه اکتشاف در استانهای کرمان و خراسان رضوی خبر داد. با اضافه شدن طرحهای دره آلو و درهزار، میزان تولید مس محتوای شرکت ملی مس ایران به ۳۵۵ هزار تن رسیده است و با بهرهبرداری از نیستیکو ۲، میدوک ۲ و فاز ۳ سنگون تا سال ۲۰۲۸، این میزان به ۱ میلیون تن خواهد رسید.
وی تأکید کرد که از مجموع ۱۱.۵ میلیون تن مس محتوایی که در دنیا در حال برنامهریزی برای تولید است، ۶۵۰ هزار تن آن متعلق به شرکت ملی صنایع مس ایران است و با تحقق این برنامه، رتبه ایران از پانزدهم به هشتم ارتقا خواهد یافت. همچنین، عملکرد شرکت ملی صنایع مس ایران در تمامی زمینهها به جز کنسانتره مولیبدن و کنسانتره فلزات گرانبها، نسبت به سال ۱۴۰۲ صعودی بوده است.
ثبت رکوردهای جدید در تولید و فروش “فملی”
معاون طرح و برنامهریزی راهبردی “فملی” اظهار داشت: در سال جاری، رکورد قبلی استخراج کل با رسیدن به ۳۰۴ میلیون تن شکسته شد. همچنین، استخراج سنگ سولفور از ۵۵ میلیون تن به ۵۹ میلیون تن افزایش یافت و تولید کنسانتره مس برای اولین بار در تاریخ شرکت از مرز یک میلیون و ۳۶۶ هزار تن عبور کرد.
وی با اشاره به پیشبینیها درباره قیمت مس در بازارهای جهانی، گفت: بر اساس گزارش ماه مارس ۲۰۲۵، متوسط قیمت مس در سال ۱۴۰۳، ۹۳۴۱ دلار بوده و پیشبینی میشود این رقم تا سال ۲۰۲۹ به ۱۴ هزار دلار افزایش یابد.
به گفته ملاطاهری، ارزش فروش شرکت مس در سال ۱۴۰۳ به ۱۷۶ هزار همت رسیده که نسبت به سال گذشته ۳۵ درصد و نسبت به عملکرد سال ۱۴۰۲، ۴۲ درصد رشد داشته است. وی افزود، ارزش فروش صادرات نیز با ۸۲ درصد افزایش به ۸۵۴ میلیون دلار رسیده است.
معاون طرح و برنامهریزی راهبردی شرکت ملی مس ایران همچنین با اشاره به عملکرد مثبت سهام این شرکت در بازار سرمایه، اعلام کرد: بازده سهم شرکت ملی مس ۳۸ درصد بوده و این شرکت رتبه ۲ را در بازار سرمایه به خود اختصاص داده است. ارزش بازار نیز با رشد ۶۰ درصدی به ۷۰۸ همت رسیده است.
ملاطاهری با اشاره به برنامههای شرکت برای توسعه فعالیتها، تصریح کرد: در برنامه هفتم توسعه، منابع زمینشناسی باید به ۲۲ میلیارد تن برسد که هم اکنون این هدف محقق شده است. همچنین، تولید کنسانتره مس باید به ۳ میلیون و ۳۶۰ هزار تن و کاتد مس به ۸۰۰ هزار تن افزایش یابد.
وی با اشاره به این افزایش سرمایه ۳۴.۶ درصدی شرکت که پی آن سرمایه جدید شرکت به ۱۰۵ همت خواهد رسید، گفت: این افزایش سرمایه برای تامین مالی طرحهای توسعهای شرکت از جمله طرح تولید کاتد مس، احداث فاز ۳ سونگون، فاز ۳ میدوک، کارخانه فلوتاسیون سرباره، کارخانه آهک خاتون آباد و احداث خط محصول ۸ میلیمتری هزینه خواهد شد.
ملاطاهری اظهار امیدواری کرد با اجرای طرحهای توسعهای، شرکت ملی صنایع مس ایران بتواند جایگاه خود را در بین بزرگترین تولیدکنندگان مس جهان ارتقا دهد.
تداوم برنامههای توسعه با هدف افزایش تولید و درآمد ارزی “فملی”
غلامرضا ملاطاهری، معاون طرح و برنامهریزی راهبردی شرکت ملی صنایع مس ایران، با اشاره به تداوم برنامههای توسعه این شرکت، بر هدفگذاری افزایش تولید، درآمد ارزی و ایجاد اشتغال تأکید کرد. ملاطاهری به چالشهای پیش روی صنعت مس، از جمله افزایش حقوق دولتی، مالیات و هزینه انرژی در سالهای اخیر اشاره کرد که این عوامل تأثیر بسزایی بر هزینههای شرکت داشته و شرکتهای با بنیه ضعیفتر در این حوزه با مشکلات عدیدهای روبرو شدهاند.
وی با این حال، افزود که شرکت ملی مس به دلیل استحکام بنیه و داراییهای خود، توانایی رویارویی با این ریسکها را داراست. معاون شرکت ملی صنایع مس ایران برای حفظ حاشیه سود شرکت، سه راهکار کلیدی را برشمرد: ارتقای کمی محصولات از طریق اجرای طرحهای توسعه، ارتقای کیفی محصولات و تنوع بخشی به سبد محصولات، و کاهش هزینهها از طریق ارتقای بهرهوری و توسعه فناوری.
وی در ادامه به تشریح آخرین وضعیت پروژههای توسعهای شرکت پرداخت و گفت: در حال حاضر ۱۵ ابرپروژه در حال اجرا است. ملاطاهری اعلام کرد که در سال ۱۴۰۳، پروژههای فلوتاسیون درآلو و درهزار، فلوتاسیون سرباره مس سرچشمه، ورزشگاه ۳۰ هزار نفری شهید رئیسی، نیروگاه ۳۰ مگاواتی خاتونآباد و ورزشگاه رفسنجان به بهرهبرداری رسید که در مجموع، ۳۱۳ هزار تن به ظرفیت کنسانتره شرکت ملی مس افزوده شده است. حجم سرمایهگذاری در این پروژهها در سال ۱۴۰۰، بالغ بر ۷۴۱ میلیون یورو بوده است.
وی تأکید کرد که برای اولین بار، این شرکت ۱۰۰ هزار تن کنسانتره مازاد تولید داشته است. معاون برنامهریزی شرکت ملی صنایع مس ایران پیشبینی کرد که پروژههایی به ارزش ۶۴۸ میلیون یورو در سال ۱۴۰۴ افتتاح شوند که ۳۶ هزار تن به ظرفیت کنسانتره، ۱۳۰ هزار تن به ظرفیت مفتول، ۲۲۷ هزار تن آهک و ۳۰۹ مگاوات برق اضافه خواهد کرد. وی همچنین از رفع مشکل تاریخی انتقال آب خلیج فارس به درآلو در سال ۱۴۰۴ خبر داد.
به گفته ملاطاهری: پروژههایی که از سال ۱۴۰۴ به بعد ادامه خواهند یافت، منجر به افزایش ۱ میلیون و ۶۲۷ هزار تن به ظرفیت کنسانتره، ۲۰۰ هزار تن به ظرفیت کاتد، ۳۰۰ مگاوات به ظرفیت برق و احداث ۲۰۰ میلیون مترمکعب خط اختصاصی برای تامین آب شرکت ملی مس و رفع دائمی مشکل آب خواهند شد.
وی افزود، این پروژهها شامل تولید ۳۶۰ هزار تن اسید فسفریک نیز خواهد بود که مجموع سرمایهگذاری در آنها به حدود ۵.۲ میلیون یورو میرسد.
توسعه چشمگیر صنعت مس ایران با افتتاح پروژههای کلان در ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴
غلامرضا ملاطاهری، با اشاره به افتتاح پروژههای متعدد و کلان در صنعت مس کشور در سال ۱۴۰۳، جزئیات برنامههای توسعهای این صنعت را برای سال ۱۴۰۴ تشریح کرد. به گفته وی، پروژههای فلوتاسیون سرچشمه، سرباره مس دره آلو، مس دره زار، نیروگاه ۳۰ مگاواتی، ورزشگاه شهدای رفسنجان و ورزشگاه شهید رئیسی از جمله طرحهای به بهرهبرداری رسیده در سال جاری هستند که نقش بسزایی در توسعه زیرساختهای صنعت و منطقه داشتهاند.
معاون برنامهریزی این شرکت در ادامه به پروژههایی اشاره کرد که در سال آینده افتتاح خواهند شد و پیشرفتهای قابل توجهی داشتهاند.
وی اظهار داشت: ورزشگاه شهر بابک با ۷۸ درصد پیشرفت فیزیکی، پروژه ریختهگری مفتول مسی با ۹۵ درصد، آهک اهر با ۸۷ درصد، پساب کارخانجات اسید سرچشمه و خاتون آباد با ۸۹ درصد، آهک خاتون آباد با ۸۳ درصد و فلوتاسیون سرباره خاتون آباد با ۷۸ درصد پیشرفت، آماده بهرهبرداری در سال آتی هستند.
ملاطاهری تاکید کرد با افتتاح فلوتاسیون سرباره خاتون آباد، ۳۶ هزار تن به ظرفیت کنسانتره مس کشور افزوده خواهد شد. همچنین نیروگاه ۱۸۳ مگاواتی خاتون آباد با ۶۶ درصد پیشرفت، نیروگاه ۴۲ مگاواتی خاتون آباد و نیروگاه سرچشمه با ۳۹ درصد و سونگون با ۲۳ درصد، به همراه خط انتقال آب به دره آلو با ۵۷ درصد پیشرفت، از دیگر پروژههای در حال احداث هستند.
معاون طرح و برنامهریزی راهبردی شرکت ملی صنایع مس ایران در نهایت ضمن ارائه اطلاعات کلی از دیگر پروژههای مهم در دست اقدام، از پیشرفت قابل توجه فاز ۳ سونگون (۴۵ درصد)، کاتدی (۴۶درصد)، فاز ۲ میدوک (۶۲درصد)، مس چاه فیروز (۵۶درصد)، کارخانه سی اس دو (۴۲ درصد)، فاز ۳ و ۴ تغلیظ سرچشمه (۸ درصد) و فاز ۳ میدوک (۱۶ درصد) و نهایتاً اسید فسفریک (۱۸ درصد) خبر داد.
گزارش بازرس قانونی افزایش سرمایه “فملی” را تایید کرد
به گزارش بورس امروز؛ در مجمع افزایش سرمایه ۲۷۰ هزار میلیارد ریالی شرکت ملی صنایع مس ایران سیدآبادی، نماینده حسابرس و بازرس قانونی شرکت ملی صنایع مس ایران، گزارش خود در خصوص گزارش توجیهی هیئت مدیره پیرامون افزایش سرمایه این شرکت را به مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام ارائه داد.
براساس این گزارش، گزارش توجیهی مورخ ۱۳ آذر ۱۴۰۳ هیئت مدیره شرکت ملی صنایع مس ایران در خصوص افزایش سرمایه از ۷۸۰ هزار میلیارد ریال به یک میلیون و ۵۰ هزار میلیارد ریال (معادل ۲۷۰ هزار میلیارد ریال) از محل سود انباشته، مورد رسیدگی قرار گرفته است.
نماینده بازرس قانونی “فملی” با اشاره به اینکه آثار مبالغ مطالبه شده مازاد بر مبالغ پرداختی و پرداختنی بابت مالیاتها و حقوق و عوارض دولتی سال ۱۴۰۱ و همچنین تفاوتهای احتمالی ناشی از عدم رسیدگی به عملیات شرکت در خصوص موارد یاد شده در سال ۱۴۰۲، بر ارقام مندرج در گزارش توجیه لحاظ نشده است، تاکید کرد اگرچه اصلاح گزارش توجیه هیئت مدیره ضروری است، اما در غیاب دسترسی به پارهای مستندات مورد لزوم، تعیین مبلغ دقیق ذخیره مورد نیاز امکانپذیر نشده است.
در گزارش حسابرس این شرکت آمده است مانده پایان سال سود انباشته جداگانه شرکت اصلی بر اساس صورتهای مالی حسابرسی شده سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۲، اقل سود انباشته جداگانه و تلفیقی گروه برابر با ۵۷۸ هزار و ۵۳۰ میلیارد ریال بوده که پس از کسر سود تقسیمی و همچنین آثار بند شرط مندرج در حسابرسی سال ۱۴۰۲، حداکثر سود انباشته قابل انتقال به حساب سرمایه مبلغ ۲۷۰ هزار میلیارد ریال است.
سیدآبادی در پایان این گزارش تصریح کرد، تحقق افزایش سرمایه، منوط به کسب مجوز لازم از سازمان بورس اوراق بهادار و رعایت مفاد اصلاحیه قانون تجارت خواهد بود.
تصویب افزایش سرمایه
در این مجمع با رای سهامداران فملی، افزایش سرمایه این شرکت از ۷۸۰ هزار میلیارد ریال به ۱۰۵ همت معادل ۲۷۰ هزار میلیارد ریال از محل سود انباشته مورد تصویب قرار گرفت.