در مجمع عمومی عادی سالینه منتهی به 1403/09/30 شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین؛
کاهش ۸۳ درصدی پرونده های حقوقی “کگهر”
رئیس مجمع در خصوص پرونده های حقوقی شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین گفت: تعداد پروندههای حقوقی شرکت طی دو سال اخیر از حدود ۴۵ پرونده به ۸ پرونده کاهش یافته است. وی هیئت مدیره و واحد حقوقی شرکت را موظف به پیگیری حداکثری پروندههای باقی مانده به منظور جلوگیری از تحمیل ضرر و زیان به شرکت کرد.
به گزارش بورس امروز؛ مجمع عمومی عادی صاحبان سهام شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین، گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی موسسه حسابرسی وانیا نیک تدبیر را استماع کرد. عباس نویدی، نماینده حسابرس، ضمن قرائت گزارش، به صورتهای مالی تلفیقی و جداگانه شرکت اشاره کرد و اظهار داشت که این صورتها، وضعیت مالی گروه و شرکت را در تاریخ ۳۰ آذر ۱۴۰۳ به نحو منصفانه نشان میدهد. با این حال، در این گزارش، به اختلاف نظر در مورد مالیات عملکرد سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ اشاره شد.
به گفته نویدی، بر اساس برگههای تشخیص و قطعی صادره، مبلغ ۱۸ هزار و ۲۰۸ میلیارد ریال شامل جرایم و ۱۶۵ میلیارد ریال برای شرکتهای فرعی بیش از مبالغ شناسایی شده، مطالبه گردیده است. وی همچنین کسری ذخیره در حسابها بابت مالیات ارزش افزوده و سایر موارد را برآورد کرده و احتساب حداقل مبلغ ۱۵۸۴۸ میلیارد ریال کسری ذخایر را ضروری دانست.
در واکنش به این گزارش، محمد ابراهیم راعی، رئیس مجمع اعلام کرد که مالیات تا سال ۱۴۰۰ تعیین تکلیف شده و مالیات سال ۱۴۰۱ به دلیل اختلاف بین مالیات ابرازی و تشخیصی، در حال پیگیری و طی مراحل اعتراض است. وی افزود: شرکت در حال استفاده از خدمات مشاور مالیاتی برای کاهش اختلاف است و امیدوار است که این موضوع ظرف چند ماه آینده تعیین تکلیف شود. در خصوص مالیات سال ۱۴۰۲ نیز، راعی توضیح داد که با پیگیریهای انجام شده، مبلغ مالیات از حدود ۴۶۰۰ میلیارد تومان به ۲۹۰۰ میلیارد تومان کاهش یافته و در حال قطعی شدن است.
رئیس مجمع از سهامداران خواست تا با ادامه پیگیریها و اقدامات حداکثری برای پرداخت کمترین میزان مالیات و بستن پروندههای مالیاتی مربوط به سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ با رعایت صرفه و صلاح شرکت، موافقت کنند که با تایید سهامداران حاضر در مجمع، موضوع به تصویب رسید.
اختلافات حسابداری در شرکت فرعی صنایع فولاد مشیز بردسیر
حسابرس مستقل و بازرس قانونی عباس نویدی در این گزارش نسبت به عدم وجود سیستم مناسب بهای تمام شده در شرکتهای فرعی و تخصیص نادرست هزینهها در شرکت صنایع فولاد مشیز بردسیر انتقاد کرد. وی همچنین به کسر حساب موجودی کالا، داراییهای در جریان تکمیل راکد مربوط به خط تولید میلگرد و عدم تعیین تکلیف آن اشاره کرد.
بر اساس این گزارش، محاسبات استهلاک داراییهای ثابت به درستی صورت نگرفته و اطلاعات کافی در خصوص دارایی در جریان تکمیل و پیشپرداختهای خرید ماشینآلات ارائه نشده است.
نماینده حسابرس تاکید کرد که اصلاح حسابهای گروه و شرکت ضروری است، اما به دلیل عدم دسترسی به مستندات، تعیین میزان دقیق آن ممکن نیست.
محمد ابراهیم راعی، رئیس مجمع، در واکنش به این گزارش، ضمن تایید مشکلات حسابداری ناشی از مدیریت قبلی شرکت صنایع فولاد مشیز بردسیر، که در سال مالی گذشته خریداری شده، از اقدامات صورت گرفته برای استقرار سیستم مناسب بهای تمام شده با هماهنگی واحد مالی گوهر زمین خبر داد.
راعی همچنین با اشاره به زیانده بودن خط تولید میلگرد اعلام کرد که بررسیها برای فروش این خط یا ارائه راهکارهای دیگر به شرکت گوهر زمین در حال انجام است و به محض نهایی شدن، اطلاعرسانی لازم به سهامداران صورت خواهد گرفت. وی تاکید کرد که استقرار سیستم مناسب بهای تمام شده و تعیین تکلیف خط تولید میلگرد در دستور کار قرار دارد.
برآورد ذخایر پیمانکاران شرکت گوهر زمین کمتر از میزان مورد نیاز است
عباس نویدی، در ادامه گزارش حسابرسی، با اشاره به یادداشت توضیح ۳۳، اعلام کرد: مبالغ محاسبه شده بابت ذخایر مربوط به پیمانکاران، با توجه به افزایش تولید محصولات در مقایسه با سال قبل، به مراتب کمتر برآورد شده است. وی تاکید کرد که احتساب ذخیره اضافی از بابت هزینههای پیمانکاران ضروری است، اما تعیین میزان دقیق آن، منوط به توافقات فی مابین و مشخص شدن نرخ تورم سالانه بانک مرکزی، افزایش میانگین نرخ ارز و سایر موارد مندرج در قرارداد است.
در ادامه، رئیس مجمع با تایید این موضوع، به عدم تطابق بین سال مالی شرکت گوهر زمین (پایان آذر ماه) و سال شمسی مورد استفاده در قراردادهای پیمانکاری اشاره کرد. وی اظهار داشت این عدم تطابق، نهاییسازی حسابها و تعدیل پیمانکاران را در پایان سال مالی با مشکل مواجه میکند.
راعی، هیئت مدیره را موظف کرد با رعایت صرفه و صلاح شرکت، تعدیل پیمانکاریها را به گونهای انجام دهند که کمترین هزینه به شرکت تحمیل شود و در صورت امکان، راهکاری برای تطبیق سال مالی شرکت و قراردادهای پیمانکاری در سنوات آتی ارائه شود.
کاهش چشمگیر پروندههای حقوقی شرکت
نماینده حسابرس همچنین با قرائت بند هفت گزارش حسابرسی، به افشای دعاوی حقوقی مطرح شده علیه شرکت اشاره کرد و تعیین تعهدات احتمالی ناشی از این دعاوی را منوط به توافق نهایی و مشخص شدن نتیجه قطعی رسیدگی مراجع قضایی دانست.
رئیس مجمع در این خصوص اعلام کرد: تعداد پروندههای حقوقی شرکت طی دو سال اخیر از حدود ۴۵ پرونده به ۸ پرونده کاهش یافته است. وی هیئت مدیره و واحد حقوقی شرکت را موظف به پیگیری حداکثری پروندههای باقی مانده به منظور جلوگیری از تحمیل ضرر و زیان به شرکت کرد.
تأیید فروش صادراتی با نرخ داخلی و ابهامات ارزی در شرکت
در جریان بررسی وضعیت مالی “کگهر”، عباس نویدی، نماینده حسابرس مستقل و بازرس قانونی، اعلام کرد که فروشهای صادراتی و خریدهای خارجی شرکت در سالهای اخیر به دلیل تحریمها بدون گشایش اعتبار اسنادی و با نرخهای فروش داخلی انجام شده است. وی همچنین اشاره کرد که نقل و انتقال وجوه ارزی از طریق شرکتهای ثبتشده در خارج از کشور و متعلق به سهامداران اصلی صورت گرفته که این موضوع در یادداشت توضیحی ۳۹ قید شده است. با این حال، نویدی افزود که بر اساس اطلاعات سامانه جامع تجارت، تا تاریخ این گزارش ۸۴.۳۲ درصد از تعهدهای ارزی مرتبط با فروشهای صادراتی رفع تعهد شده است.
در واکنش به این اظهارات، راعی، رئیس مجمع، خواستار ارائه اطلاعات تکمیلی در خصوص تأثیر نرخ ارز آزاد بر فروشهای صادراتی شد و اظهار داشت که هدف از این فروشها، تأمین مالی ارزی پروژهها بوده که از خرید ارز آزاد از بازار بهصرفهتر است. وی تأکید کرد که فروشهای صادراتی نهتنها پایینتر از نرخهای فروش داخلی نبوده، بلکه سود بیشتری نیز برای شرکت به همراه داشته است. راعی همچنین اطمینان داد که ضوابط و مقررات بانک مرکزی و سایر مقررات ارزی رعایت خواهد شد.
اعتراض به میزان حق السهم ایمیدرو
در ادامه گزارش حسابرسی، موضوع حق و سهم سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) بابت بهرهبرداری از معادن برای دوره ۹ ماهه منتهی به ۳۰ آذر ۱۴۰۳ مطرح شد. نویدی خاطر نشان کرد، بر اساس تبصره ۹ قانون بودجه سال ۱۴۰۳، این میزان معادل ۵۵ درصد از بهای کلوخ استخراجی بهصورت علیالحساب محاسبه و در حسابها ثبت شده است. با این حال، شرکت اعتراض خود را نسبت به نحوه محاسبه این حق السهم اعلام کرده و پیگیریها برای تعیین تکلیف این موضوع ادامه دارد.
محمد محیاپور، مدیرعامل “کگهر”، توضیحاتی در خصوص این اعتراض ارائه کرد و گفت: همیشه اعلام کردهایم که این عدد (حق السهم) مورد تایید ما نیست و معتقدیم که حداقل ۲۰ درصد سود باید برای معدنکار باقی بماند. وی افزود که پیگیریهای صورتگرفته به ثمر رسیده و دولت و مجلس نیز این موضوع را پذیرفتهاند. محیاپور همچنین از مصوبه تعدیل ضریب هزینه تمامشده کنسانتره و تغییر مبنای قیمت کنسانتره در بورس خبر داد و اظهار امیدواری کرد که در سال جاری بتوانند میزان حق السهم پرداختی را کاهش دهند.
هشدار بازرس قانونی نسبت به پوشش بیمهای ناکافی داراییهای گوهر زمین
عباس نویدی، نماینده حسابرس مستقل و بازرس قانونی، در مجمع عمومی این شرکت اعلام کرد که داراییهای ثابت مشهود گروه از پوشش بیمهای کافی برخوردار نیستند. در پی این تذکر، رئیس مجمع بر اهمیت بیمه به عنوان ابزاری برای پوشش ریسک تاکید کرد و خواستار بررسی کارشناسی وضعیت بیمهای توسط شرکت کارگزاری بیمه امید حامی صنعت، به عنوان بازوی بیمهای گروه سرمایهگذاری امید، شد.
وی همچنین از شرکتهای گروه صنایع فولاد مشیز بردسیر و شرکت همیار گوهر حدید سیرجان خواست تا این موضوع را پیگیری کنند و با رعایت صرفه و صلاح شرکت، پوششهای بیمهای لازم را برای داراییها فراهم کنند.
نماینده حسابرس بر لزوم بهبود سیستم کنترل داخلی و نظارت مناسب بر انبارها، امور قراردادها، موجودی مواد کالا، بهای تمام شده، دارایی در جریان تکمیل، پیش پرداختهای سرمایهای و کسب بازه اقتصادی مناسب از سرمایه گذاری و ساختار اداری پرسنل شرکت تاکید کرد.
رئیس مجمع با اشاره به تکرار این بند در گزارشهای پیشین، از هیئت مدیره و کمیته حسابرسی شرکت خواست تا با جدیت بیشتری این موضوع را پیگیری و سیستم کنترلهای داخلی را تقویت کنند.
عدم رعایت برخی الزامات قانونی اصلاح تجارت مورد تاکید قرار گرفت
نماینده حسابرس مستقل، بندهای مهمی از عدم رعایت الزامات قانونی مقرر در قانون اصلاح تجارت و مفاد اساسنامه شرکت را اعلام کرد. این موارد شامل عدم رعایت یکسان حقوق صاحبان سهام در پرداخت سود سهام، تاخیر در پرداخت سود سهام و عدم دارا بودن تحصیلات مالی کافی توسط برخی از اعضای غیرموظف هیئت مدیره بود. همچنین، عدم پیگیری جدی تکالیف مقرر در مجمع عمومی عادی مورخ ۲۶ اسفند در خصوص سامانه سهام نیز از دیگر موارد مطروحه بود.
در ادامه ریاست مجمع ضمن تاکید بر اهمیت رعایت تساوی حقوق صاحبان سهام و زمانبندی مناسب در پرداخت سود، از سهامداران عمده خواست تا نسبت به معرفی نمایندهای با تخصص مالی در هیئت مدیره اقدام نمایند. وی همچنین بر لزوم توجه جدی به تکالیف مجمع به عنوان سند بالادستی هیئت مدیره و ارائه گزارش دورهای به سهامداران عمده در این خصوص تاکید کرد. همچنین، معاملات ماده ۱۲۹ مورد تنفیذ مجمع قرار گرفت.
رئیس مجمع در این خصوص با اشاره به ابهام در تشخیص مدیر ذینفع در برخی معاملات، به ویژه در شرکتهای تابعه نظیر ” همیار گوهر حدید سیرجان “، درخواست کرد نماینده مجموعه غدیر در این خصوص اعلام نظر کند و پس از عدم وجود نکتهای، معاملات مورد تایید قرار گرفت.
لزوم توجه به دستورالعمل حاکمیت شرکتی
نماینده حسابرس مستقل و بازرس قانونی، در این مجمع از عدم رعایت کامل برخی ضوابط و مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار در حوزه محصولات تاسیسات خبر داد. بر اساس گزارش ارائه شده، مواردی همچون عدم افشای فوری نتیجه شرکت در مزایده محدوده اکتشافی، نقل و انتقال دارایی ثابت به شرکت فرعی بدون اطلاعرسانی مناسب، و همچنین عدم رعایت کامل دستورالعمل حاکمیت شرکتی از جمله مهمترین موارد عدم انطباق با ضوابط سازمان بورس بوده است.
نویدی با اشاره به لزوم رعایت دستورالعمل حاکمیت شرکتی، به مواردی همچون عدم افشای به موقع معاملات با اشخاص وابسته، لزوم دارا بودن تحصیلات مالی توسط یکی از اعضای غیرموظف هیئت مدیره، و اثربخشی سالانه گزارشات هیئت مدیره و مدیرعامل تاکید کرد. وی همچنین به مواردی ساده مانند عدم ارائه اقرارنامه توسط اعضای کمیته ریسک اشاره نمود که به آسانی قابل رفع است.
رئیس مجمع نیز ضمن تایید موارد مطرح شده، بر لزوم مطالعه و اجرای دقیق دستورالعمل افشای اطلاعات توسط هیئت مدیره و معاونت مالی شرکت تاکید کرد و خواستار افشای به موقع اطلاعات مربوط به مناقصهها، مزایدهها و معاملات درون گروهی بر اساس دستورالعملهای مربوطه شد. در پایان، هیئت مدیره شرکت موظف شد با بررسی و اجرای مفاد دستورالعمل حاکمیت شرکتی، گزارشی از اقدامات انجام شده را ظرف سه تا چهار ماه آینده به سهامداران عمده ارائه دهد.
انتقال ۹۹۶ میلیارد ریال هزینههای مسئولیت اجتماعی در شرکت معدنی و صنعتی گوهر زمین
نماینده حسابرس مستقل و بازرس قانونی، با اشاره به مفاد ماده ۱۷ دستورالعمل انضباطی ناشران پذیرفته شده در فرابورس ایران، توجه مجمع را به آثار مالی مرتبط با تقسیم سود سهام سال مالی مورد گزارش جلب کرد.
نویدی در ادامه اظهار داشت که مفاد دستورالعمل کنترلهای داخلی ناشران پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران نیز مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس بررسیهای انجام شده، این موسسه در خصوص سیستم کنترل داخلی، به استثنای بهبودهای لازم، با محدودیتهای ذاتی مواجه بوده و هیچگونه موارد جدی از عدم رعایت الزامات کنترل در چک لیست مربوطه شناسایی نشده است.
وی همچنین به موضوع مسئولیتهای اجتماعی اشاره کرد و گفت: در سال مالی ۱۴۰۳ مبلغ ۹۹۶ میلیارد ریال از ۱۰۰۰ میلیارد ریال بودجه مصوب سال گذشته برای هزینههای مسئولیت اجتماعی، هزینه شده است. وی توضیح داد که این پرداختها عمدتاً بر اساس درخواست نهادهای عمومی، دولتی و همچنین اشخاص حقیقی یا حقوقی انجام شده است.
راعی، رئیس مجمع، در واکنش به اظهارات نویدی گفت: سال گذشته ما رقم ۱۰۰۰ میلیارد تومان را بابت بودجه مسئولیتهای اجتماعی تصویب کردیم و با توجه به بررسیهای حسابرس، بیشتر این هزینهها در زمینههای درمانی، بهداشتی، آموزشی و عمرانی هزینه شده است. وی از سهامداران درخواست کرد تا هزینه کرد ۹۹۶ میلیارد ریالی را برای سال مالی گذشته مورد تنفیذ قرار دهند که با موافقت سهامداران، این موضوع تنفیذ شد.
در پایان ارائه گزارش حسابرسی، راعی از آقای عباس نویدی و همکارانش در موسسه حسابرسی وانیا نیک تدبیر تقدیر و تشکر کرد و با اشاره به شفافیت مالی شرکت در سالهای اخیر، اعلام کرد که با مقایسه صورتهای مالی امسال با سه سال گذشته، کاهش تعداد بندها به وضوح قابل مشاهده است.