تأثیر مذاکرات ایران و آمریکا بر صنعت فولاد کشور
صنعت فولاد کشور با مذاکرات به کدام سو می رود؟
با رفع تحریمها میتوان بخشی از فولاد تولیدی را به جای صادرات خام، صرف تولید کالاهای با ارزش افزوده بیشتر مانند خودرو، لوازم خانگی و قطعات صنعتی کرد. اگر ایران بتواند فولاد با کیفیت و قیمت مناسب و بدون مانع تحریمی به بازارهای بینالمللی عرضه کند، ممکن است رقبایی مانند هند، ترکیه و حتی چین در برخی بازارها تحت فشار قرار بگیرند. ایران میتواند در بازارهای عراق، افغانستان، سوریه، آسیای مرکزی و برخی کشورهای آفریقایی برتری پیدا کند و همچنین کشورهای اروپایی و آسیای شرقی که در گذشته مشتری فولاد ایران بودند، دوباره به این بازار بازگردند
به گزارش بورس امروز؛ تمامی صنایع و کسبوکارها در صورت رسیدن به توافق منافع زیادی خواهند برد و صنعت فولاد به عنوان صنعت مادر، تحت تأثیر مثبت این توافقات قرار خواهد گرفت. ایران با دسترسی به منابع و انرژی فراوان، همچنین موقعیت جغرافیایی استراتژیک و همجواری با کشورهای متعدد، دارای موقعیت ارزشمندی برای صادرات محصولات فولادی است.
در صورت توافق، هزینههای اضافی از دوش تولیدکنندگان برداشته خواهد شد و این موضوع منجر به افزایش سود عملیاتی شرکتها خواهد شد. هزینههای بالاسری ناشی از دور زدن تحریمها و ناتوانی در برقراری ارتباط با شبکه بانکی جهانی از جمله چالشهایی است که تولیدکنندگان با آن مواجهاند. به همین دلیل، مشتریان ایرانی مجبور به پرداخت ۱۰۰ درصد پیش پرداخت هستند که به از دست دادن مشتریان و ضرر در قیمت محصولات منجر میشود.
با رفع تحریمها میتوان بخشی از فولاد تولیدی را به جای صادرات خام، صرف تولید کالاهای با ارزش افزوده بیشتر مانند خودرو، لوازم خانگی و قطعات صنعتی کرد. اگر ایران بتواند فولاد با کیفیت و قیمت مناسب و بدون مانع تحریمی به بازارهای بینالمللی عرضه کند، ممکن است رقبایی مانند هند، ترکیه و حتی چین در برخی بازارها تحت فشار قرار بگیرند. ایران میتواند در بازارهای عراق، افغانستان، سوریه، آسیای مرکزی و برخی کشورهای آفریقایی برتری پیدا کند و همچنین کشورهای اروپایی و آسیای شرقی که در گذشته مشتری فولاد ایران بودند، دوباره به این بازار بازگردند.
در مورد رشد ۸ درصدی تحویل گاز به صنعت فولاد، این افزایش قطعاً مناسب است. صنایع بالادستی زنجیره فولاد، به ویژه تولید آهن اسفنجی به گاز وابسته هستند و ناترازی در این حوزه میتواند به شدت منجر به کاهش تولید شود و تاثیر منفی بر دیگر محصولات زنجیره خواهد گذاشت.
در خصوص جنگ تجاری بین چین و آمریکا، زمانی که آمریکا تعرفههای سنگین بر فولاد چین اعمال میکند، چین ناچار خواهد شد فولاد خود را به سایر بازارها صادر کند. این رقابت در بازار جهانی افزایش مییابد، اما اگر ایران بتواند با هزینه و کیفیت رقابتی فولاد تولید کند، فرصتهای صادراتی به کشورهایی که قبلاً از چین فولاد وارد میکردند، فراهم خواهد شد. بهرهبرداری از این فرصتها نیازمند رفع چالشهای داخلی و بهبود زیرساختهای صادراتی است.
همچنین تعرفههای تعیینشده توسط ترامپ برای سایر کشورها در حال حاضر تعلیق شده و به نظر نمیرسد که اعمال مجدد این تعرفهها عملیاتی باشد.
نویسنده: علی محمد خوروش- عضو هیئت مدیره و مدیر بازاریابی و فروش تولیدی مجتمع فولاد سپید فراب کویر