تغییرات حباب و ضریب اهرمی صندوقها در انتظار ثبات
ضریب اهرمی کلاسیک صندوقها بین ۲ تا ۲.۷ است و با صدور واحدهای جدید قابل تنظیم است. حباب مثبت و منفی در این صندوقها دیده میشود، اما انتظار میرود با کاهش هیجانات بازار، این حبابها متعادل شوند.
احمد رنجبر، مدیر توسعه کسب و کار سبدگردان سینا، در گفتگویی با خبرنگار بورس امروز به تحلیل ضریب اهرمی و حباب صندوقهای اهرمی در بازار سرمایه پرداخت و به ارائه نکاتی مهم برای سرمایهگذاران در این حوزه پرداخت.
رنجبر با اشاره به انواع مختلف ضریب ها (کلاسیک، بالقوه و بالفعل)، به بازه متداول ضریب اهرمی کلاسیک در صندوقهای اهرمی اشاره کرد و گفت: عموما ضریب اهرمی کلاسیک صندوقهای اهرمی در بازه ۲ تا ۲.۷ قرار دارد. برای مثال صندوق اهرم کاریزما دارای ضریب اهرمی کلاسیک ۲.۲، صندوق نارنج ۲.۴۵ و صندوق جهش ۲.۷ است.
وی در ادامه با تاکید بر این نکته که هر چه ضریب یک صندوق بیشتر باشد، صرفا به معنای عالی بودن آن صندوق نیست، توضیح داد: در شرایط نزولی بازار، این ضریب اهرمی، ضرر بیشتری را متوجه دارندگان واحدهای ممتاز صندوق میکند.
رنجبر ضریب اهرمی کلاسیک را حاصل تقسیم واحدهای عادی سرمایه گذاری به واحدهای ممتاز سرمایه گذاری دانست و اظهار داشت: مشخصا هرچقدر که صندوقها واحدهای ممتاز بیشتری صادر کنند، ضریب اهرمیشان پایینتر میآید.
وی در خصوص چگونگی افزایش این ضریب در صندوقهای اهرمی گفت: صندوقها در شرایط صعودی بازار میتوانند واحدهای ممتاز جدید صادر کنند.برای حفظ یا افزایش ضریب اهرمی، باید واحدهای عادی را نیز افزایش دهند. وی افزود: در شرایط بازار صعودی، ضریب اهرمی صندوقها ممکن است به زیر ۲ هم برسد و سیاست صندوقها تعیینکننده محدوده حفظ ضریب اهرمی خواهد بود.
رنجبر در خصوص حباب صندوقهای اهرمی، بر تاثیر سیاست مدیران صندوقها در حوزههای سرمایهگذاری، پورتفو چینی و صدور واحدهای جدید تاکید کرد و افزود: باتوجه به اتفاقات و تغییرات زیادی که در بازار پیش آمده، برخی صندوقها حباب مثبت گرفتهاند، برخی حباب منفی خود را حفظ کرده و برخی حباب منفیشان زیاد شده است.
وی با ارائه مثالهایی در این زمینه، اظهار داشت: به عنوان مثال، صندوق نارنج اهرم حدود ۸ درصد حباب منفی، صندوق توان حدود ۴.۴ درصد حباب مثبت، صندوق کاریزما حدود ۳ درصد حباب مثبت و صندوق جهش فارابی حدود ۷.۵ درصد حباب منفی داشته است.
مدیر توسعه کسب و کار سبدگردان سینا در پایان، پیشبینی کرد: با ریزش هیجانات و متعادل شدن هم سهمها و هم صندوقها، تعادلی در بازار شاهد خواهیم شد و این اختلاف زیاد حباب صندوقهای اهرمی نیز کمتر خواهد شد. وی ادامه داد: اختلاف بین بیشترین و کمترین حباب (حدود ۱۲ تا ۱۳ درصد) در حال حاضر، کاهش خواهد یافت و این صندوقها به یکدیگر نزدیکتر خواهند شد.