اشتباه محاسباتی در بازده بورس
از مسئولین سازمان بورس انتظار می رود که تا زمان پایین بودن ارزش معاملات، روند عرضه های اولیه را کاهش دهند و یک برنامه ریزی دقیقی برای بازار سازی بهینه بازار سرمایه انجام دهند و مدیریت منابع دو صندوق تثبیت و توسعه را نیز با دقت بیشتری انجام دهند.
به گزارش بورس امروز؛ طی سال ۱۴۰۳ بازار سرمایه کشور شرایط مناسبی را تجربه نکرد و پرتفوی بسیاری از سرمایهگذاران نهتنها با زیان همراه بود، بلکه از نرخ تورم نیز بهشدت عقب افتاد. بازار سرمایه کشور در سال ۱۴۰۳ عمدتاً تحت تأثیر مسائل سیاسی قرار داشت و نوسانات به شدت زیادی را در اثر مسائل سیاسی تجربه کرد. در نمودار ذیل خلاصهی اتفاقات مهم کشور در سال جاری و تأثیر آن بر بازار سرمایه بهصورت خلاصه آورده شده است.
از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا انتهای روز ۱۸ اسفند ۱۴۰۳، شاخص کل و هموزن بورس در حالی بازدهی ۲۳ و ۷ درصدی را ثبت کرده است که سکه امامی، صندوقهای طلا و دلار بهترتیب بازدهی ۹۶، ۸۶ و ۵۰ درصدی را ثبت کردند و این موضوع کاملاً نشان میدهد که دماسنج اقتصادی تا چه در سال ۱۴۰۳ با مشکل همراه بود. همچنین باید توجه داشت که به هیچعنوان معیار بازدهی نباید شاخص کل باشد زیرا طی زمان مذکور بازدهی ۱۰ سهم بزرگ بازار معادل ۴۶ درصد و مابقی نمادها بازدهی ۳ درصدی کسب کردند که این موضوع خود اثرپذیری بالای شاخص کل را از چند نماد محدود نشان میدهد. اگر معیار تورم را دلار فرض کنیم، در سال ۱۴۰۳ تنها ۸۸ نماد معادل ۱۲ درصد نمادهای بازار سرمایه بازدهی بالاتری نسبت به دلار کسب کردهاند و ۶۵۳ نماد نیز معادل ۸۸ درصد بازار، بازدهی کمتری را نسبت به تورم بهدست آوردند. وضعیت زمانی بحرانیتر میشود که این مقایسه را با بازدهی ابزارهای درآمد ثابت انجام دهیم. میانگین بازدهی ابزارهای درآمد ثابت سالانه حدود ۳۳ درصد میباشد که تنها ۲۰ درصد نمادهای بازار بازدهی بالاتری نسبت به ابزارهای درآمد ثابت کسب کردند. از لحاظ معاملاتی، میانگین روزانه ارزش معاملات تا پایان روز کاری ۱۸ اسفندماه، حدود ۵.۹ همت و میزان خروج نقدینگی حقیقی نیز معادل ۳۲.۳ همت بود. این در حالیست که در مدت مشابه سال ۱۴۰۲ میانگین ارزش معاملات ۷.۳ همت و میزان خروج نقدینگی حقیقی نیز ۳۷.۷ همت بود. احتمالاً در سال ۱۴۰۴ وضعیت اقتصادی کشور با تشدید تحریمهای اقتصادی، عدم توانایی فروش نفت به میزان گذشته، تشدید روند قطعی برق در تابستان و گاز در زمستان، تشدید بحران کمآبی در کل کشور وضعیت مناسبی نخواهد بود و همین موضوع میتواند بر شرکتهای تولیدی نیز اثر منفی گذارد و دولت نیز برای جبران کمبود بودجهی خود فشارهایی را به بخش تولید وارد نماید. همچنین میبایست بانک مرکزی تغییراتی را در سیاستهای کلان خود اعمال نماید و بهصورت پلهای اقدام به کاهش نرخ بهره و تشدید سرعت رشد ارز نیما نماید تا قسمتی از آسیبهای احتمالی ناشی از کاهش سودآوری شرکتهای تولیدی در سال جاری جبران شود. همچنین از مسئولین سازمان بورس نیز انتظار میرود که تا زمان پایین بودن ارزش معاملات، روند عرضههای اولیه را کاهش دهند و همچنین یک برنامهریزی دقیقی برای بازارسازی بهینهی بازار سرمایه انجام دهند و مدیریت منابع دو صندوق تثبیت و توسعه را نیز با دقت بیشتری انجام دهند.
نویسنده: بهناز اکبرپور_کارشناس بازار سرمایه
منبع: شماره ۱۰۵ نشریه بورس امروز- فروردین ماه ۱۴۰۴