تامین و قیمت گذاری؛ مانع توسعه پتروشیمی ایران
دبیرکل انجمن کارفرمایی پتروشیمی خواستار اصلاح فرمول قیمتگذاری گاز و حذف «هاب اروپا» از آن شده تا این صنعت بتواند در بازارهای جهانی رقابت کند. دولت با تسهیل سرمایهگذاری در میادین گازی و رفع ناترازی گاز، به توسعه صنعت پتروشیمی میتواند کمک کند.
احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران، در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، ضمن اشاره به چالشهای موجود در این صنعت، از افزایش صادرات و ارزآوری پتروشیمی در سال گذشته به رغم تحریمها خبر داد. به گفته وی، مهمترین چالش سال گذشته، عدم دسترسی پایدار به خوراک، به ویژه در فصول سرد بود که امسال نیز تشدید شده است.
مهدوی ابهری با اشاره به لغو مصوبه قیمت ثابت خوراک توسط مجلس، فرمول فعلی قیمتگذاری خوراک را نیز دارای اشکال دانسته و خواستار حذف «هاب اروپا» از این فرمول شد. وی عملکرد صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ را “دارای پیشرفت قابل توجه نسبت به گذشته” اما “نه به میزانی که شایسته است” ارزیابی کرد و دلیل آن را ناترازی خوراک و دیگر مشکلات عنوان کرد.
دبیرکل انجمن کارفرمایی پتروشیمی، تامین و قیمتگذاری خوراک را دو چالش اساسی این صنعت دانست و با اعلام آمادگی برای سرمایهگذاری در میادین گازی، از عدم نهایی شدن قراردادهای سرمایهگذاری پس از چهار سال پیگیری انتقاد کرد. وی تاکید کرد که قیمت خوراک باید به گونهای باشد که محصولات پتروشیمی ایران، قابلیت رقابت در بازارهای جهانی را داشته باشند.
مهدوی ابهری در خصوص وضعیت صنعت پتروشیمی در سال آینده ابراز امیدواری کرد که با حرکت به سمت زنجیره ارزش، درآمدها افزایش یابد. اما وی همزمان نسبت به ناترازی گاز و استفاده از آن به عنوان خوراک (به ویژه در تولید متانول و اوره) ابراز نگرانی کرد و از دولت خواست تا با انجام اقدامات لازم در زمینه فشارافزایی جنوبی، صرفهجویی در مصرف سوخت و تسریع در صدور مجوزهای سرمایهگذاری، به رفع این مشکل کمک کند.
درخواست تعدیل قیمت گاز برای رقابتپذیری در بازارهای جهانی
در حالی که صنعت پتروشیمی ایران با وجود تحریمها و مشکلات فراوان، به عنوان بزرگترین صادرکننده غیرنفتی کشور و تامین کننده عمده ارز صادراتی شناخته میشود، دبیرکل انجمن کارفرمایی پتروشیمی ایران، خواستار تعدیل قیمت گاز به عنوان خوراک این صنعت شد تا زمینه رقابتپذیری با تولیدکنندگان جهانی فراهم شود.
مهدوی ابهری با اشاره به اینکه در فرمول فعلی قیمتگذاری گاز، نرخ هاب اروپا و آمریکا نیز لحاظ شده است، افزود: آمریکا تولید کننده انرژی است و مشکلی با لحاظ کردن قیمت آن نداریم، اما اروپا واردکننده انرژی است و نمیتواند ملاک صحیحی باشد برای قیمت خوراک ما.
وی با بیان اینکه این موضوع منجر به افزایش قیمت خوراک در ایران (۲۳ تا ۲۴ سنت) نسبت به آمریکا (۱۳ سنت) شده، این وضعیت را غیرقابل قبول و مانعی جدی برای رقابت بین المللی و با تولیدکنندگان بزرگی مانند سابیک عربستان دانست.
به منظور تصریح جایگاه و اهمیت صنعت پتروشیمی در اقتصاد ملی، مهدوی ابهری بر ضرورت تعدیل فرمول قیمتگذاری گاز و حذف هاب اروپا از آن تأکید نمود و اظهار داشت: این انجمن مراتب درخواست خود را اعلام نموده و امید است این امر محقق گردد. در صورت حذف هاب اروپا، فرمول مذکور به شکلی مطلوب و تنظیمگرایانه عمل خواهد نمود.
وی همچنین با یادآوری نقش حیاتی این صنعت در تأمین ارز مورد نیاز کشور و ایفای مسئولیتهای ارزی خاطرنشان کرد: صنعت پتروشیمی کشور، بزرگترین صادرکننده غیرنفتی محسوب میگردد و بیشترین میزان ارز حاصل از صادرات غیرنفتی را به کشور وارد نموده و همواره به تعهدات خویش عمل کرده و در این جنگ اقتصادی همواره در کنار دولت بوده است.
تشریح چالشها در جلسه با کمیسیون صنایع مجلس
این اظهارات در حالی مطرح شد که پیش از این، روزهای پایانی سال گذشته جلسه ای با حضور روسای هلدینگ های پتروشیمی و کمیسیون صنایع مجلس تشکیل شده بود تا با بررسی موانع و چالش های پیش روی توسعه این صنعت، زمینه های رشد و توسعه آن فراهم شود. در این جلسه برنامه هفتم توسعه در صنعت پتروشیمی مورد بررسی و الزامات رسیدن به اهداف و مشکلات مربوطه بیان شده بود. به گفته ابهری، در این جلسه مقرر شده است تا مشکلات و چالشهای اصلی که به کمیسیون ارجاع داده شده، از طریق مسئولین کشوری پیگیری شود و همچنین زمینه های تصویب قوانین مورد نیاز جهت توسعه صنعت پتروشیمی فراهم شود.
منبع: شماره ۱۰۵ نشریه بورس امروز- فروردین ماه ۱۴۰۴