صنعت فولاد در گرداب چالشها؛
از ناترازی انرژی تا قیمتشکنی صادراتی
ناترازی انرژی، دامپینگ خارجی و البته سیاستهای داخلی سبب شد تا متوسط کاهش سود خالص در بین شرکتهای بزرگ فولادی در سال گذشته حدود ۳۰% و در مواردی تا ۲۳۰% گزارش شود.
به گزارش بورس امروز؛ صنعت فولاد ایران سال سختی را پشت سر گذاشت. ناترازی انرژی، دامپینگ خارجی و البته سیاستهای داخلی، این صنعت را در شرایط دشواری قرار داده است.
فعالان این حوزه نگران آیندهای مبهم هستند. محدودیتهای انرژی (برق و گاز) به طرز چشمگیری افزایش یافته است. محدودیتهای برقی در تابستان و گاز در زمستان ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته بیشتر شد که نکته قابل توجه، اعمال محدودیتهای برقی حتی در زمستان است. مشکلات به همینجا ختم نمیشود. به موازات ناترازی انرژی، دامپینگ فولادسازان خارجی به ویژه روسیه و نوسانات قیمتهای جهانی، بر حاشیه سود تولیدکنندگان داخلی فشار مضاعف وارد کرده است. افزایش ناگهانی قیمت انرژی (دو برابری) در ابتدای سال ۱۴۰۳ و اعلام نرخهای جدید گازی در اواخر سال گذشته، هزینه تمام شده تولید را به شدت افزایش داده است.
قوانین داخلی نیز مزید بر علت شده است. صدور مجوز صادرات به کارتهای بازرگانی اجارهای، راه را برای قیمتشکنی و رقابت ناسالم در بازارهای جهانی باز کرده است. تجار با استفاده از قیمتهای ریالی در بورس داخلی، اقدام به صادرات با قیمتهای پایینتر از نرخ معمول میکنند. این مسئله بازارهای صادراتی را مختل کرده و لطمه جدی به تولیدکنندگان اصلی وارد آورده است.
این اقدامات موجب کاهش حداقل ۵۰ دلاری قیمتها در بازارهای جهانی شده است. نتیجه این چالشها کاهش قابل توجه سودآوری شرکتهای فولادی بوده است. متوسط کاهش سود خالص در بین شرکتهای بزرگ حدود ۳۰% و در مواردی تا ۲۳۰% گزارش شده است. فعالان این حوزه بر این باورند که اگر چارهای اندیشیده نشود، وضعیت سال آینده بسیار وخیمتر خواهد بود.
برای خروج از این بحران، راهکارهای کوتاه مدتی وجود دارد. محدود کردن صادرات از طریق کارتهای بازرگانی اجارهای میتواند تا حدی از قیمتشکنی در بازار جلوگیری کند. همچنین، ارائه تسهیلات و حمایتهای ویژه از سرمایهگذاری در حوزه نیروگاهها و انرژی، گامی موثر در رفع ناترازی انرژی خواهد بود.
نوسینده: طهمورث جوانبخت – مدیر عامل مجتمع فولاد خراسان
منبع خبر: شماره ۱۰۵ نشریه بورس امروز- فروردین ماه ۱۴۰۴