چالشهای صنعت فولاد:
از ناترازی انرژی تا تصمیمات بداهه دولتی
بزرگترین چالش کنونی صنایع و به طور خاص صنعت فولاد، ناترازی انرژی و تصمیمات ناگهانی غیرکارشناسی دولتمردان است که با کاهش تولید کارخانجات منجر به افزایش بهای تمام شده محصولات و در نتیجه گرانی آنها شده است. اما با ایجاد کنسرسیوم های تخصصی در حوزه صادرات، می توان از پرداخت هزینه های سنگین تولیدکنندگان به واسطه ها جلوگیری کرد که به دلیل تحریم ها و مشکلات انتقال پول ایجاد شده اند.
به گزارش بورس امروز؛ بررسی چالشها و محدودیتهای صنعت فولاد در سال گذشته، از مشکلات ناترازی انرژی و افزایش بهای تولید تا تصمیمات ناگهانی دولتمردان. در گفتگویی با علی محمد خوروش، عضو هیئت مدیره فولاد سپید فراب کویر، به بررسی عملکرد و پیشبینی آینده این صنعت میپردازیم. آیا صنعت فولاد توانسته است به رغم تحریمها و مشکلات انرژی به رشد خود ادامه دهد؟ نقش قوانین و مقررات دولتی در رشد صادرات محصولات فولادی ایران چگونه بوده است؟
- بورس امروز: در سالی که گذشته صنعت فولاد با چه چالش ها و محدودیت هایی مواجه بود؟
علی محمد خوروش: بزرگترین چالش کنونی صنایع و به طور خاص صنعت فولاد، ناترازی انرژی است که با کاهش تولید کارخانجات منجر به افزایش بهای تمام شده محصولات و در نتیجه گرانی آنها شده است. این رخداد در کنار رکود چند ماه اخیر بازار منجر به سخت تر شدن شرایط مالی تولیدکنندگان گردید. از دیگر چالش های صنعت فولاد تصمیمات ناگهانی غیرکارشناسی دولتمردان است. صنعت فولاد که در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به عنوان صنعت مادر و کلیدی شناخته می شود، سالانه بخش قابل توجهی از صادرات و ارزآوری را در بر می گیرد؛ به گونه ای که سالانه صادرات صنعت فولاد در تامین بودجه کشور نقش به سزایی ایفا می کند. اگرچه کشورها برای توسعه صادرات مشوق هایی را در نظر می گیرند تا تولیدکنندگان و تجار توان رقابت در بازار جهانی را داشته باشند اما قوانین و مقررات کشور در چند سال اخیر عمدتاً نقش مانع را برای رشد صادرات محصولات فولادی ایفا کرده اند و این مسئله باعث جایگزینی محصولات فولادی سایر کشورها همچون چین و ترکیه با محصولات مرغوب فولادی ایران شده است.
- بورس امروز: عملکرد صنعت مزبور را در سالی که گذشت چگونه ارزیابی می کنید؟
عضو هیئت مدیره شرکت فولاد سپید فراب کویر: صنعت فولاد با وجود مشکلات ناترازی انرژی و مسائل تحریمی عملکرد بسیار موفق و درخشانی را در حوزه تولید و کیفیت محصولات امسال به ثبت رسانده است. این درحالی است که در بخش بازرگانی خارجی بیشتر شاهد صادرات محصولات خام و نیمه خام بودیم. لذا برای رشد صادرات محصولات نهایی فولادی نیاز به قوانین و مقررات توسعه دهنده صادرات محصولات با ارزش افزوده بیشتر هستیم تا وضعیت اشتغال در کشور بهبود یافته و ارزش افزوده بیشتری به ارمغان اورند.
- بورس امروز: پیش بینی شما از وضعیت و شرایط این صنعت در سال جدید چیست؟
علی محمد خوروش: سال جدید برای صنعت فولاد سالی پر تنش و سخت خواهد بود؛ در حوزه داخلی، بیشتر شدن ناترازی های انرژی که احتمالاً افزایش قیمت حامل های انرژی را به دنبال دارد، منجر به افزایش بهای تمام شده محصولات فولادی خواهد شد. در بخش بازرگانی خارجی نیز با توجه به تعرفه هایی که کشورهای اطراف از جمله عراق بر روی واردات محصولات فولادی در مبادی گمرکات خود وضع کرده اند فشار بازرگانی بر دوش تولیدکنندگان بیشتر می شود و این مسئله عرصه صادرات را سخت تر خواهد کرد. امید است تیم دیپلماسی تجاری ایران اقدامی در جهت کم کردن تعرفه ها انجام دهد.
- بورس امروز: پیشنهاد شما برای رفع چالش های این صنعت چیست؟
عضو هیئت مدیره شرکت فولاد سپید فراب کویر: یکی از مشکلات و چالشهای مهم کنونی صنعت فولاد، بهای تمام شده بالا محصولات می باشد که با به روزرسانی تجهیزات و ماشینالات کارخانجات تاحد زیادی قابل کنترل و بهبود خواهد بود. همچنین با ایجاد کنسرسیوم های تخصصی در حوزه صادرات، می توان از پرداخت هزینه های سنگین تولیدکنندگان به واسطه ها جلوگیری کرد که به دلیل تحریم ها و مشکلات انتقال پول ایجاد شده اند. این واسطه گری باعث شده است بجای اینکه این پول در چرخه ی تولید خرج شود، به دلالان و واسطه ها انتقال یابد. با جمع گرایی و وحدت بین تولیدکنندگان بخش بسیار زیادی از این هزینه ها صرفه جویی خواهد شد.
نویسنده: علی محمد خوروش – عضو هیئت مدیره و مدیر بازار یابی و فروش شرکت فولاد سپید فراب کویر
منبع: شماره ۱۰۵ نشریه بورس امروز- فروردین ۱۴۰۴