تجربه را دوباره تجربه نکنیم
یکی از دلایل ناکارآمدی بنگاه های دولتی و خصولتی و هدر رفت منابع، تغییرات زیاد و ناگهانی مدیران و نهایتا به کارگیری افراد با تعهدات سیاسی است نه تخصص آنها. بنابراین IPO این بنگاه ها باید در دستور کار قرار گیرد. راه برون رفت از شرایط پیش رو، خصوصی سازی درست از مسیر بازار بورس است.
به گزارش بورس امروز؛ سال ۱۴۰۳ ، سالی با فراز و نشیب های بسیار بود. عبور از بحران هایی که هرکدام به تنهایی می توانست یک کشور را از پای درآورد. اما با وجود ریسک های سیستماتیک بسیار بازار سرمایه به فعالیت خود ادامه داد و شاخص کل بازار بورس توانست عدد دو میلیون و ۹۵۱ هزار واحد را لمس نماید. رشد شاخص کل در پی برخی تغییر نگرش ها در خصوص سیاست گذاری های کلان اقتصادی رقم خورد. البته رفتار شارپ گونه ی شاخص به علت محدودیت دامنه ی نوسان سه درصدی مورد انتقاد قرار گرفت ولی در مجموع اهتمام دولت برای تقویت بازار سرمایه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با تکیه بر تجربیات گذشته، با وجود ریسک ی موجود بازار سرمایه می تواند مسیر درست را با قوت و قدرت ادامه دهد. ریزش بازار را در سال ۱۳۹۹ تجربه کردیم. ریسک های منازعات منطقه ای را پشت سر گذاشتیم و حالا با کوله باری از تجربه می توانیم در جنگ اقتصادی پیش رو سربلند و پیروز باشیم. به شرط آنکه تجربه را تجربه نکنیم و فرصت ها را غنیمت شماریم. راه کنترل تورم، افزایش تولید است و یکی از راه های تامین مالی برای جهش تولید، بازار بورس است. تحقق این امر مستلزم شکل گیری اعتماد عمومی نسبت به بازار بورس است. از این رو توجه به علم مالی-رفتاری موضوعیت می یابد و در گستره ای از تصمیمات خرد و کلان ما موضوعیت دارد. از تصمیم گیری در خصوص ریزساختارهای بازار سرمایه گرفته تا تصمیم گیری درباره ی نرخ بهره یا حتی استیضاح یک وزیر. با توجه به اثرات محدودیت دامنه ی نوسان و لزوم حذف این محدودیت، امیدواریم در سال جدید شاهد تجدید نظر مسئولین سازمان بورس در خصوص محدودیت دامنه ی نوسان بازار بورس باشیم.
بازاربورس آینه ی تمام عیار اقتصاد کشور است و شاخص های بازار به عنوان نبض بازار بیانگر وضعیت بازار هستند. بلاتکلیف کردن یک وزارت خانه در شرایط جنگ اقتصادی سیگنال های منفی را به بازار سرمایه مخابره می کند. البته یادمان نرفته که برخی به واسطه این ویژگی مثبت بازار بورس، بدنبال تعطیل کردن آن بودند. همچنین حرکت به سمت حضور بیشتر شرکت ها و بنگاه های اقتصادی در بازار سرمایه و خصوصی سازی بنگاه های دولتی به شکل کامل خود می تواند از ناکارآمدی آنها کاسته و سبب پویایی بیشتر اقصاد گردد. یکی از دلایل ناکارآمدی بنگاه های دولتی و خصولتی و هدر رفت منابع، تغییرات زیاد و ناگهانی مدیران و نهایتا به کارگیری افراد با تعهدات سیاسی است نه تخصص آنها. بنابراین IPO این بنگاه ها باید در دستور کار قرار گیرد. راه برون رفت از شرایط پیش رو، خصوصی سازی درست از مسیر بازار بورس است.
نویسنده: سید محمد رضا اعلمی – کارشناس بازار سرمایه
منبع: شماره ۱۰۵ نشریه بورس امروز- فروردین ۱۴۰۴