شرکت پتروشیمی بوعلی سینا؛
رشد ۳۰ درصدی سودآوری و توسعه ظرفیت تولید
شرکت پتروشیمی بوعلی سینا با حفظ سطح تولید ریفرمیت و پارازایلین به میزان بیش از ظرفیت اسمی موفق به تأمین پایدار خوراک پتروشیمی تندگویان شد که نتیجه آن افزایش بیش از ۳۰ درصدی سود عملیاتی بوده است.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در سال ۱۴۰۳ رخدادهای متعددی را محقق و تجربه کرد. این شرکت در اردیبهشت ماه اقدام به خرید بخشی از سهام شرکت فرهنگی ورزشی استقلال به صورت کنسرسیومی نمود که میزان سهام خریداری شده استقلال توسط بوعلی ۲،۱۵۸،۲۳۰،۰۰۰ سهم به ارزش هر سهم ۳،۰۴۶ ریال معادل ۲۰ درصد سهام این شرکت بوده است. شرکت پتروشیمی بوعلی سینا با پرداخت ۱۰ درصد مبلغ، معادل ۶۵۷ میلیارد ریال و مبلغ ۴ میلیارد ریال بابت هزینه های توثیق سهام و ارائه ۱۲ چک صیادی بابت پرداخت اقساط، میزان سهام مذکور را به مالکیت خود درآورد.
این شرکت با بهره گیری از رشد سود خالص و درآمد خود، منابع مورد نیاز سرمایه گذاری ها را تامین می کند که نتیجه آن مشارکت این شرکت در چنین عرضه هایی است؛ همچنانکه بوعلی در سال مالی ۱۴۰۲ با افزایش نرخ فروش، تغییر بیش از ۳۰ درصدی در سود عملیاتی خود را تجربه کرد که بخشی از تغییرات در فروش و درآمد مربوط به تغییر در نرخ واقعی حواله های ریفرمیت فروش رفته به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی بود. علاوه بر این، با افزایش فروش به شرکت های گروه، در کنار افزایش مبلغ حساب دریافتی تجاری شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در این دوره مالی، درآمد شرکت نیز افزایش یافت. در ماه های آخر سال ۱۴۰۲ نیز بوعلی صادرات خود را به شیوه اعتباری افزایش داد که در ادامه بر مطالبات، درآمد و سودآوری آن اثر داشته است. لازم به ذکر است، این افزایش در نیمه نخست سال جاری برای این شرکت مجدداً محقق شد و افزایش بیش از ۳۰ درصد سود را به همراه داشت.
نرخ ریفرمیت مربوط به سال مالی ۱۴۰۲ در کنار قیمت سایر محصولات تحویلی به ملی پالایش و پخش فراورده مجددا افزایش یافت که بوعلی در صورتهای مالی ۳ ماهه منتهی به خرداد ۱۴۰۳ اثرات آن را در طبقه سایر درآمدهای عملیاتی به مبلغ ۱۷،۷۳۶ میلیارد ریال منعکس کرد. در نیمه نخست سال جاری نیز، شرکت پتروشیمی بوعلی سینا افزایش بیش از ۳۰ درصدی سود عملیاتی را مجدداً تجربه نمود که همچون سال مالی گذشته از تعدیل نرخ محصول ریفرمیت و افزایش فروش به شرکت های گروه و صادرات نشات گرفته بود. در کنار اثرات بخش عملیات، در سال مالی ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ هزینه های مربوط به سرویس های جانبی نیز تعدیل شدند که به نوبه خود بر سودآوری شرکت تأثیرگذار بودند اما به دلیل عدم ابلاغ نرخ های جایگزین سرویس های جانبی، آثار ابطال مصوبه شورای عالی رقابت همچنان نامشخص است و نمیتوان برای سال ۱۴۰۴ نیز پیش بینی کرد.
شرکت پتروشیمی بوعلی سینا به منظور بهره بری از این سودآوری و پایدار نمودن آن، مطالعات اولیه طرح های شرکت پلیمر گچساران و پتروشیمی اروند را در دستور کار قرار داده است که در صورت مشخص شدن نتایج بررسی منتشر خواهد شد. این شرکت اگرچه در نیمه دوم سال جاری اقدام به تعمیر بخشی از واحدهای تولیدی نمود اما مدت زمان این تعمیرات تنها ۱۰ روز بود و تاثیر بااهمتی بر تولید و فروش شرکت نداشت؛ چراکه برنامه تعمیرات واحد آروماتیک در جهت جلوگیری از هدر رفت طی فرایند و مطابق برنامه ریزی های صورت گرفته انجام شد.
این شرکت در حال حاضر به دلیل توانایی تولید هم زمان ریفرمیت و پارازایلین، براساس شرایط عملیاتی تولید هر کدام را در ماه های مختلف بیشتر می کند اما مجموع تولیدات آن هیچگاه کاهشی نبوده است که ناشی از قدرت تولید بیشتر از طراحی اولیه شرکت بوده است. از آنجا که شرکت پتروشیمی بوعلی سینا همواره در تلاش است تا میزان تولید را نسبت به ظرفیت اسمی ۱.۷ میلیون تنی در حدود ۲ میلیون تن حفظ نماید، در فکر افزایش ظرفیت های تولید است که با سرمایه گذاری میسر خواهد شد.
این نوع برنامه ریزی تولید منجر شده است تا بوعلی بتواند به تعهدات تامین خوراک شرکت پتروشیمی تندگویان عمل نموده و سودآور خود را به صورت پایدار تداوم بخشد. از سوی دیگر، بوعلی قصد دارد تا به احداث واحدهای جدید، استایرن، تبدیل رافینیت به بنزن و مشارکت در تامین سرمایه و خرید سهام طرح های زیرمجموعه شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس بپردازد که به دنبال آن افزایش و تصاعد سرمایه سهامداران را شاهد خواهیم بود.
منبع: شماره ۱۰۵ نشریه بورس امروز- فروردین ۱۴۰۴