چشم انداز 1404؛
پیش بینی تلاطم در بازار سرمایه و بحران برق
با نگاهی به سال جدید، تداوم این چالشها از جمله فاصله بین دلار آزاد و نیما، تغییر وزیر اقتصاد و بلاتکلیفیهای احتمالی، نرخ بازدهی رو به رشد اوراق و مهمتر از همه احتمال وقوع “اسنپ بک” و پایان برجام، همگی نشان از تلاطم شدید در بازارهای مختلف دارد. با توجه به این شرایط، کارشناسان معتقدند سال ۱۴۰۴، سالی پر از تلاطم خواهد بود و نوسانات شدید در مقاطعی از سال دور از انتظار نیست.
به گزارش بورس امروز؛ در ارزیابی عملکرد بازار سرمایه در سال گذشته، سالی پر از اتفاقات غیرقابل پیشبینی و ریسکهای سیستماتیک برای هر سه دارایی طلا، سهام و اوراق بهادار توصیف شد. عمده مشکلات ناشی از این اتفاقات با منشا بیرونی ارزیابی شده و تصمیمگیری قطعی در مورد آنها دشوار است. با نگاهی به سال جدید، تداوم این چالشها از جمله فاصله بین دلار آزاد و نیما، تغییر وزیر اقتصاد و بلاتکلیفیهای احتمالی، نرخ بازدهی رو به رشد اوراق و مهمتر از همه احتمال وقوع “اسنپ بک” و پایان برجام، همگی نشان از تلاطم شدید در بازارهای مختلف دارد. با توجه به این شرایط، کارشناسان معتقدند سال ۱۴۰۴، سالی پر از تلاطم خواهد بود و نوسانات شدید در مقاطعی از سال دور از انتظار نیست.
پیشنهاد اصلی برای بهبود وضعیت بازار سرمایه به رئیس سازمان بورس و وزرای اقتصادی دولت چهاردهم، حضور فعالتر در جلسات هیئت دولت و پیگیری جدیتر مسائلی است که در واقع بازتابدهنده رویدادهای کلان اقتصادی کشور در بازار سرمایه هستند.
راهکارهای کارگزاریها برای بقا در بازار کمرونق
در شرایط فعلی که بازار سرمایه با رکود و کاهش ارزش معاملات روبرو است، شرکتهای کارگزاری با چالشهای جدی برای کسب درآمد مواجه هستند. این شرکتها باید به سرعت به سمت استفاده بیشتر از فضای دیجیتال حرکت کرده و خدمات خود را با حداکثر صرفهجویی در مقیاس ارائه دهند. به منظور جذب مشتری، ارائه خدمات متنوع و جذاب میتواند راهگشا باشد. از جمله این خدمات میتوان به ارائه خدمات الگوریتمی به مشتریان خاص، ارائه گزارشهای با کیفیت و پیشنهادات سرمایهگذاری، تسویه معاملات و برداشت وجه آنی، ارائه خدمات ابزار مشتقه و پشتیبانی فعالتر اشاره کرد.
در مورد آموزش سهامداران، این وظیفه بر عهده سازمان بورس و اوراق بهادار است که به عنوان متولی اصلی و پاسخگو، با استفاده از درآمدهای خود در این حوزه سرمایهگذاری کند. برای جذب سهامداران جدید، شرکتهای کارگزاری باید فرایند ورود به بازار را تا حد امکان ساده کرده و تسهیل سرمایهگذاری غیرمستقیم را در اولویت قرار دهند. با ارائه خدمات کارآمد و تسهیل فرآیند سرمایهگذاری، کارگزاریها میتوانند در جذب سرمایه و رونق بازار سرمایه نقش موثری ایفا کنند.
صنعت برق در آستانه بحران؛ خاموشیها در راه است.
کمبود برق و قطعیهای مکرر در سال جاری، نگرانیها را در خصوص وضعیت تأمین برق کشور در سال آینده افزایش داده است. در این میان، وعده نصب ۱۰ هزار مگاوات پنل خورشیدی در بهار ۱۴۰۴ به عنوان بارقهای از امید تلقی میشود، اما در صورت عدم تحقق این وعده، احتمال افزایش خاموشیها و گسترش آن به بخش خانگی نیز وجود دارد.
فروش برق به بخش خانگی در بورس انرژی، در میانمدت امکانپذیر نیست. زیرا زیرساختهای لازم برای حضور گسترده خانوارها در بورس انرژی هنوز فراهم نشده است. بحران جدیتر در صورت ادامه روند فعلی این است که واقعی نشدن قیمت برق و عدم پرداخت مطالبات شرکتهای تولیدکننده، انگیزه سرمایهگذاری در این صنعت را به شدت کاهش داده است.
تنها راه نجات صنعت برق، حرکت به سمت واقعیسازی قیمتها و ایجاد جریان نقدی پایدار برای شرکتهای تولیدکننده است. همچنین تنها با اصلاح این وضعیت است که امید میرود اهداف برنامه هفتم توسعه از جمله دستیابی به ظرفیت نامی ۱۰۵.۲۰۵ مگاوات محقق شود.
نویسنده: مرتضی کلهری- مدیر سرمایه گذاری سبدگردان کاریزما
منبع: شماره ۱۰۵ نشریه بورس امروز- فروردین ماه ۱۴۰۴