تحول در شکر شاهرود: از افزایش سرمایه تا طرح توسعه جامع
بهبود شرایط فعلی قند شاهرود به منظور ارتقای ساختار و سازماندهی داخلی کارخانه از طریق افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی سهامداران با هدف تقویت بنیه مالی و تسهیل اجرای برنامههای آتی و افزایش ظرفیت تولید در قند شاهرود از برنامه های شرکت فراورده های غذایی و قند چهارمحال در “قشکر” عنوان شد.
به گزارش بورس امروز؛ فرشید هاشمی بختیار، مدیرعامل شرکت شکر ، انتقال سهام این شرکت به شرکت فرآورد های غذایی و قند چهار محال را اعلام کرد. ۵۵.۱۲ درصد از سهام شرکت شکر قند شاهرود معادل یک میلیارد و۳۵۶ میلیون و ۱۲۸ هزار و ۹۵۴ سهم، توسط شرکت توسعه صنایع بهشهر به شرکت فراوردههای غذایی و قند چهارمحال واگذار شد. این معامله با ارزش ۹۷۲۶ میلیارد و ۱۵۶ میلیون و ۸۵۸ هزار و ۸۸ ریال، هفتم اسفندماه ۱۴۰۳ انجام شد. پیش از این، شرکت توسعه صنایع بهشهر آگهی عرضه سهام شرکت شکر قند شاهرود را ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ منتشر کرده بود. معامله این سهام ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ بر اساس شرایط اعلام شده در آگهی صورت گرفت.
قربان علی قربانی، مدیرعامل شرکت فرآورده های غذایی و قند چهارمحال در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، مالکیت این شرکت در سهام قشکر را مورد اشاره قرار داد و در خصوص برنامه های قند چهارمحال در این شرکت، از آغاز مطالعات و برنامهریزی برای افزایش سرمایه، طرح توسعهای جامع و بهبود روابط با کشاورزان منطقه خبر داد.
قربانی با صراحت از وضعیت نامناسب نقدینگی در قند شاهرود سخن گفت و افزود: به دلیل نیاز مبرم به سرمایه، افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی سهامداران یکی از اولویتهای اصلی ماست. این اقدام با هدف تقویت بنیه مالی و تسهیل اجرای برنامههای آتی در نظر گرفته شده است.
مدیرعامل شرکت فرآورده های غذایی و قند چهارمحال در ادامه، به طرح توسعهی قدیمی و نیمهکاره قند شاهرود اشاره کرد. طرحی که به گفتهی وی از دههی ۷۰ شمسی آغاز شده، اما بهدلایل مختلف ناتمام باقی مانده و کارخانه با ظرفیت محدود سالهای گذشته رها شده است.
وی افزود: یکی از اهداف کلیدی ما، افزایش ظرفیت تولید در قند شاهرود است. اما این کار نیازمند مطالعه دقیق برای شناسایی و رفع گلوگاههای موجود می باشد.
قربانی تاکید کرد که مطالعات لازم باید پیش از هر اقدامی در حوزهی توسعه، صورت گیرد. علاوه بر مسائل مالی و توسعهای، مدیرعامل قند چهارمحال بر اهمیت تامین مواد اولیه، یعنی چغندر قند، و ایجاد ارتباط پایدار و مثبت با کشاورزان منطقه تاکید کرد.
وی ضمن اذعان به وجود بدهیهای معوقه قند شاهرود به کشاورزان، تصریح کرد که تسویه این بدهیها و خوشحسابی در معاملات آتی، لازمهی جلب اعتماد کشاورزان و ترغیب آنها به کشت چغندر برای قند شاهرود است. یکی از چالشهای مهم پیش روی ما، پرداخت بدهیهای قند شاهرود به کشاورزان و ایجاد انگیزه برای تولید و تحویل چغندر به آن می باشد،. ما متعهد هستیم که مطالبات معوقه را به موقع پرداخت کنیم و نیازهای چغندرکاران برای کشت چغندر را تأمین نماییم.
مدیرعامل شرکت فرآورده های غذایی و قند چهارمحال، علاوه بر بهبود شرایط فعلی قند شاهرود، برنامههایی نیز برای ارتقای ساختار و سازماندهی داخلی کارخانه داشت و افزود، علاوه بر مسائل مالی، سعی می شود مشکلات فنی نیز با مطالعات کامل و اقدام مقتضی مرتفع گردیده تا قند شاهرود گام به گام در جهت رسیدن به پتانسیل واقعی خود حرکت نماید.
وی با ابراز امیدواری نسبت به آیندهی قند شاهرود، تأکید کرد که این شرکت در تلاش است با اتخاذ رویکردی مشارکتی و تعامل با تمامی ذینفعان، نقشی کلیدی در صنعت قند کشور ایفا کند و علاوه بر تامین نیاز داخلی، به رشد و شکوفایی منطقهی شاهرود نیز کمک نماید.
این گزارش می افزاید، صورتهای مالی حسابرسی شده منتهی به ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ “قشکر”، از زیان عملیاتی ۴۶۹ درصدی نسبت به سال گذشته همراه بود.
بر اساس اظهارات هاشمی بختیار مدیر عامل شرکت شکرشاهرود؛ دلیل اصلی این زیان، کاهش میزان عملیات و توقف تولید به دلیل خرابی دستگاهها بوده است. شرکت در سال مالی مورد اشاره تنها ۵۱ روز کارکرد مولد درآمد داشته و همین امر موجب عدم تحقق نقطه سر به سر و زیان سنگین شده است. همچنین، افزایش هزینههای مالی شرکت به دلیل اعمال بهره مالی توسط شرکت توسعه صنایع بهشهر بر تسهیلات ارائه شده رخ داده است.
مدیر عامل “قشکر”با اشاره به هدفگذاری شرکت برای افزایش حداکثری دوره فعالیت در سال مالی ۱۴۰۴، اعلام کرده بود که بودجه سال جاری برای فعالیت ۳۰۳ روزه تنظیم شده و میزان جذب چغندر بهاره، پائیزه و شکر جهت تصفیه کارمزدی پیشبینی شده است.
وی همچنین از انعقاد قرارداد تصفیه ۴۵ هزار تن شکر با بازرگانی دولتی و تخلیه بیش از ۳۷۰۰۰ تن شکر خام به ارزش بیش از ۱۲۵۰۰ میلیارد ریال در انبارهای شرکت خبر داده بود.
هاشمی بختیار همچنین به بهرهبرداری از دستگاه سورتینگ سنگ آهک در دی ماه ۱۴۰۳ اشاره کرده بود که هزینه این دستگاه معادل ۱۲ میلیارد ریال بوده است.
وی در خصوص هزینههای مسئولیت اجتماعی، توضیح داده بود که این هزینهها از سوی شرکت انجام نشده، بلکه طی یک اعلامیه از سوی شرکت توسعه صنایع بهشهر به این شرکت ابلاغ شده و مربوط به سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ بوده است. این هزینهها که از سوی شرکت توسعه صنایع بهشهر و شرکت به پخش انجام شده، با دستور مدیرعامل وقت شرکت توسعه صنایع بهشهر بین شرکتهای زیرمجموعه تقسیم شده است.
هاشمی بختیار در پایان با اشاره به بدهیهای شرکت، اعلام کرده بود که بخش قابل توجهی از بدهیهای مورد اشاره مربوط به تضامین عقد قرارداد تصفیه شکر است و بخشی دیگر نیز مربوط به فعالیتها و تعهدات تکمیل شده قبلی است که باید مسترد گردد.
منبع: شماره ۱۰۵ نشریه بورس امروز- فروردین ماه ۱۴۰۴