لحظه شمار اخبار بورس
به نظر میرسد پیشبینیپذیری بازار به چالشی اصلی برای سهامداران تبدیل شده که به روشنشدن وضعیت روابط ایران و آمریکا وابسته است. اگرچه بازار سرمایه در بسیاری از صنایع فرصتهای خوبی برای سرمایهگذاری دارد، اما صبر باید چاشنی معاملات سهامداران باشد. بهبود روابط بینالمللی، کاهش تحریمها و اجرای سیاستهای اقتصادی پایدار میتواند به بهبود وضعیت بازار کمک کند.
به گزارش بورس امروز؛ شاخص کل در ابتدای سال ۱۴۰۳در محدوده ۲,۲۵۳,۰۰۰ واحد کار خود را آغاز کرد و در روزهای پایانی سال گذشته به حدود ۲,۷۵۰,۰۰۰ واحد رسید که بازدهی حدود ۲۲ درصدی را نشان میدهد. البته این بازدهی برای سهامدارانی که سهام کوچکتری در پرتفوی خود داشتند، محقق نشد و بیشتر سهام بزرگتر بازار بودند که بازدهی بهتری ایجاد کردند. در مقابل، بازدهی بازارهای موازی مانند طلا و دلار بسیار بالاتر بود؛ بسیاری از صندوقهای طلا بازدهی یکساله بالای ۷۰ تا ۸۰ درصد داشتند. روند صعودی قیمت جهانی طلا نیز که تحت تأثیر وقایع بینالمللی قرار داشت، ادامهدار به نظر میرسد، مگر آنکه اتفاقات غیرقابل پیشبینی مانند صلح میان اوکراین و روسیه رخ دهد و روند صعودی آن را کند کند.
شاخص کل بورس در ابتدای سال ۱۴۰۳ روندی نزولی داشت، اما در ماههای میانی سال، تحت تأثیر برخی عوامل مثبت، صعودی شد. با وجود حوادث سیاسی قابل توجه سال ۱۴۰۳، اقبال سرمایهگذاران به بازارهای موازی مانند دلار و طلا افزایش یافت که ناشی از افزایش ریسکهای اقتصادی بود و این موضوع بازار سرمایه را با کمبود نقدینگی مواجه کرد. بالا بودن نرخ بهره نیز همچنان به عنوان رقیبی سرسخت برای بازار سرمایه مطرح بود. سیاستهای انقباضی بانک مرکزی نیز جذابیت بازار سرمایه را برای سهامداران کاهش داد.
در حال حاضر، بسیاری از شرکتهای فعال در بازار سرمایه پایینتر از ارزش ذاتی خود قرار دارند و حتی ارزش دلاری بازار نیز پتانسیل رشد دارد. پس از رشد دلار نیمایی که با هدف کاهش رانت و حرکت به سمت تکنرخی شدن دلار انجام شد، چشمانداز آتی بازار تقویت شد و انگیزه سرمایهگذاری در بورس را افزایش داد. این موضوع از طریق گزارشات و پیشبینیهای برخی شرکتها قابل برآورد بود. اما استیضاح وزیر اقتصاد در روزهای پایانی سال گذشته، ضربهای دیگر به اعتماد سهامداران وارد کرد. از سوی دیگر، افزایش ریسک درگیری میان ایران و آمریکا و ابهام در توافق یا عدم توافق، چشمانداز بازار را تیرهتر کرده است.
به نظر میرسد پیشبینیپذیری بازار به چالشی اصلی برای سهامداران تبدیل شده که به روشنشدن وضعیت روابط ایران و آمریکا وابسته است. اگرچه بازار سرمایه در بسیاری از صنایع فرصتهای خوبی برای سرمایهگذاری دارد، اما صبر باید چاشنی معاملات سهامداران باشد. بهبود روابط بینالمللی، کاهش تحریمها و اجرای سیاستهای اقتصادی پایدار میتواند به بهبود وضعیت بازار کمک کند. با این حال، تداوم تنش ها، اتخاذ سیاستهای غلط اقتصادی و نوسانات نرخ ارز همچنان به عنوان چالشهای اصلی بازار بورس باقی خواهند ماند.
نویسنده: سمیه صفری کارشناس بازارسرمایه
منبع: شماره ۱۰۵ نشریه بورس امروز- فروردین ماه ۱۴۰۴