چالشهای مالی و قیمتگذاری پتروشیمی اصفهان
با وجود سهامداری “شپنا” در شرکت پتروشیمی اصفهان، “شصفها” در خصوص شیوه قیمت گذاری مواد اولیه دریافتی از پالایشگاه نفت اصفهان با مشکلاتی مواجه بوده است. در حالی پالایشگاه نفت اصفهان براساس مصوبه سال ۱۳۹۳ نرخ های فروش خود را به شرکت پتروشیمی اصفهان اعلام کرده است که براساس ماده ۷۱ قانون تنظیم بخشی از مقررت دولتی و بخش نامه های وزارت نفت، نحوه محاسبه فرآورده های نفتی شرکت های پالایشی تغییر و به مجتمع ها ابلاغ شده است.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت پتروشیمی اصفهان یکی از واحدهای تجاری فرعی شرکت پالایش نفت اصفهان است که به تولید انواع محصولات پتروشیمی همچون بنزن، تولوئن فعالیت دارد. پالایشگاه نفت اصفهان به منظور گسترش فعالیت خود و تبدیل شدن به پتروپالایش طی سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ اقدام به خرید سهام این شرکت نمود؛ به طوری که در سال ۱۳۹۹ میزان سهامداری “شپنا” در این شرکت ۳۳.۸۶ درصد بود و در سال ۱۴۰۰ به ۴۲.۲۸ درصد افزایش یافت. با وجود سهامداری “شپنا” در شرکت پتروشیمی اصفهان، این شرکت در خصوص شیوه قیمت گذاری مواد اولیه دریافتی از این پالایشگاه با مشکلاتی مواجه بوده است.
همان طور که در نمودار فوق مشاهده می کنید، از میان ۳ مواد اولیه مورد استفاده شرکت پتروشیمی اصفهان، ۲ ماده اولیه پلاتفرمیت و هیدروژن از پالایشگاه نفت اصفهان خریداری می شود که در این بین سهم پلاتفرمیت در تولید محصولات نسبت به دو مواد اولیه دیگر بالاتر است. نحوه نرخ گذاری مواد اولیه خریداری شده این شرکت از پالایشگاه نفت اصفهان از سال ۱۳۹۷ براساس فرمول تعیین شده شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران صورت گرفت که مورد پذیرش «شصفها» قرار ندارد؛ چراکه براساس ماده ۷۱ قانون تنظیم بخشی از مقررت دولتی و بخش نامه های وزارت نفت، نحوه محاسبه فرآورده های نفتی شرکت های پالایشی تغییر و به مجتمع ها ابلاغ شده است.
با این جود، پالایشگاه نفت اصفهان براساس مصوبه سال ۱۳۹۳ نرخ های فروش خود را اعلام کرده است. این نرخ ها به گونه ای بوده است که متوسط نرخ هیدروژن با افزایش ۷۷ درصدی در ۶ ماهه نخست سال گذشته نسبت به ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۲ داشته است که موجب افزایش قابل توجه هزینه مواد اولیه این شرکت شده است. لازم به ذکر است، این رشد در دوره های گذشته نیز به همین صورت تکرار شده است.
«شصفها» نسبت به نرخ های اعلامی پالایشگاه نفت اصفهان که براساس مصوبه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران مربوط به سال ۱۳۹۳ ابلاغ شده، در مکاتبات متعدد اعتراض خود را اعلام نموده است؛ اگرچه به دلیل نحوه قیمت گذاری پالایشگاه نفت اصفهان، این شرکت با افزایش هزینه مواد اولیه روبه رو شده است و با وجود پیگیری از طریق وزارت نفت، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، تا ۶ ماهه نخست سال جاری نتیجه ای در این خصوص دریافت نکرده است.
در کنار افزایش سالانه قابل توجه نرخ مواد اولیه، شرکت پالایش نفت اصفهان در سنوات گذشته از “شصفها” در خصوص تاخیر تسویه بدهی خوراک دریافتی سال های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ نیز شکایت کرده است که نتیجه آن محکومیت پتروشیمی اصفهان به پرداخت ۴،۴۵۰ میلیارد ریال به عنوان اصل بدهی و دیرکرد ۲،۱۱۰ میلیارد ریالی بود. لذا شرکت پتروشیمی اصفهان اقدام به اجرائیه صدور اموال خود کرد که با اعتراض بانک تجارت در خصوص رهنی بودن اراضی کارخانه مواجه و این اجرائیه متوقف گردید. این توقف موجب شد تا بدهی این شرکت به پالایشگاه نفت اصفهان به همراه دیکرد آن مجدداً محاسبه و به شرکت ابلاغ شود که از کل مبلغ ۱۵،۷۲۷ میلیارد ریال ابلاغ شده، مبلغ ۱۰،۰۰۰ میلیارد ریال در سنوات گذشته شناسایی شده است.