ثبات بازار سرمایه:
چشمانداز رونق و نقش صندوقهای سرمایهگذاری در حفظ نقدینگی
بازار سرمایه فعلاً در شرایط تثبیت قرار دارد و به نظر نمیرسد اصلاحات بیشتری در پیش باشد، مگر آنکه تغییرات عمدهای در حاشیه سودها یا نرخ بهره رخ دهد. حضور نقدینگی و آرامش سیاسی عامل مهمی برای رونق بازار خواهد بود. همچنین صندوقهای سرمایهگذاری نقش مؤثری در حمایت از سرمایهگذاران بدون تجربه دارند.
محمدهادی حمیدی کارشناس بازار سرمایه درگفت و گو با خبرنگار بورس امروز، در تحلیل وضعیت کنونی بازار و عوامل بنیادین تأثیرگذار بر آن، اظهار داشت: باتوجه به عوامل موجود و گزارشهای میاندورهای، برای بازار اصلاح چندانی متصور نیستیم. اغلب شرکتها ۹ ماه سود در صورتهای مالی خود دارند و با توجه به تغییر نرخهای ارزی، به نظر میرسد که سود شرکتها متفاوت خواهد بود و نسبتهای p/e قابل توجهی را خواهیم دید.
وی افزود: با توجه به دورههای آتی و مجامع سال آینده، اگر اتفاق خاصی در حوزه حاشیه سودها رخ ندهد و نرخ بهره افزایش نیابد، رشد شتابان و کاهش قابل توجهی را نمی توان برای بازار سرمایه متصور شد.
حمیدی در ادامه با اشاره به مسئله خروج نقدینگی از بازار، گفت: به نظر می رسد که تا زمان برقراری شرایط استوار و قابلپیشبینی خروج نقدینگی از بازار را شاهد باشیم. باتوجه به تحولات سیاسی، این افراد ترجیح میدهند تماشاچی باشند و با رصد اتفاقات، مبادرت به تصمیمگیری می کنند.
وی همچنین در مورد حجم نقدینگی مورد نیاز بازار سرمایه برای تغییر روند آن، گفت: درصورت حفظ ارزش معاملات بازار سرمایه به بیش از ۱۰ همت، تقریباً میتوان گفت که بازار روند پویایی خواهد داشت. این حضور نقدینگی به عوامل زیادی بستگی دارد. یکی از آنها، بحث بنیادی، آرامش سیاسی و شرایط اقتصادی مانند نرخ بهره و نرخ ارز است.
وی اضافه کرد: در صورت ایجاد فضای مثبت در بازار، سرمایههای سرگردان موجود در سپردههای بانکی یا بازارهای موازی، به سمت بازار سرمایه هدایت خواهند شد، بهخصوص با توجه به رکود در دیگر بازارها.
این کارشناس بازار سرمایه، در این میان نقش صندوقهای سرمایهگذاری و صندوقهای درآمد ثابت را مورد اشاره قرار داد و تأکید کرد: صندوقها به لحاظ سرمایهگذاری غیرمستقیم برای افرادی که قدرت تحلیل کافی ندارند، بسیار مفید هستند و به عنوان ابزاری مناسب به شمار میروند.
وی ادامه داد: این صندوقها با تنوع زیاد، شامل صندوقهای بخشی، اهرمی و کالایی هستند؛ لذا سرمایه گذاران با توجه به ریسکپذیری خود میتواند در یکی، دو یا چند نوع از این صندوقها سرمایهگذاری کند. بازدهی این صندوق ها نیز با توجه به تجربه و تحلیل مدیران این صندوقها مناسب است.
حمیدی معتقد است: با نزدیک شدن به انتهای سال و مباحث اعتباری کارگزاریها و شرکتها، طبیعتاً شاهد افزایش عرضه ها خواهیم بود. همچنین تغییر رئیسجمهور آمریکا و سیاستها و تنشهای خاورمیانه میتواند به ایجاد یک وضعیت ایستا در بازار منجر شود. بهگونهای که احتمالاً فعالان بازار تمایل دارند تا حدی سطح معاملات خود را کاهش دهند تا شرایط روشنتر گردد و سپس دوباره به بازار وارد شوند.