از بازگشایی نمادهای شرکتهای سرمایهگذاری استانی تا افزایش نقدشوندگی سهام عدالت
آزادسازی سهام عدالت در سال ۱۳۹۹ سبب تقسیم سهامداران به دو گروه با روشهای مدیریتی و مالکیتی مستقیم و غیرمستقیم شد. با وجود بحرانهای اقتصادی و ریزش بازار سرمایه، توقف نمادهای شرکتهای سرمایهگذاری استانی موجب نیاز به برگزاری مجامع این شرکتها و انتخاب هیئتمدیره جدید گردید تا شرایط بازار بهبود یابد و نمادهای سرمایهگذاری به منظور افزایش نقدشوندگی و امنیت سهامداران دوباره فعال شوند.
مهدی حاجیوند، مشاور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور سهام عدالت، در گفتوگویی با خبرنگار بورس امروز به بررسی چالشهای موجود در نقدشوندگی سهام عدالت و وضعیت نمادهای شرکتهای سرمایهگذاری استانی پرداخته است. حاجیوند با تأکید بر اهمیت نقدشوندگی به عنوان شرط اصلی بازار سرمایه بیان کرد: شرایط کنونی بازار سرمایه رو به رشد است و این فرصت را برای اخذ تصمیمات لازم در راستای نقدشوندگی در شرکتهای سرمایهگذاری استانی که ۳۰ میلیون سهامدار غیرمستقیم دارند، فراهم میآورد.
وی با اشاره به آزادسازی سهام عدالت در سال ۱۳۹۹، گفت: در مقطع آزادسازی سهامداران عدالت به دو دسته تقسیم شدند؛ حدود ۲۰ میلیون نفر روش مستقیم را برای مدیریت و مالکیت سهام خود انتخاب کردند و ۳۰ میلیون نفر دیگر روش غیر مستقیم را برگزیدند که به عنوان سهامدار شرکتهای سرمایهگذاری استانی شناخته میشوند.
حاجیوند ادامه داد: در سال ۱۳۹۹، امکان فروش درصدی از سهام برای سهامداران مستقیم وجود داشت و نماد شرکتهای سرمایهگذاری نیز در بازار سرمایه معامله میشد. اما با وقوع ریزشهای بازار سرمایه، شورای عالی بورس تصمیم به توقف نمادها گرفت و در حال حاضر نمادهای شرکتهای سرمایهگذاری استانی متوقف هستند.
وی اظهار داشت: یکی از ملزومات بازگشایی نمادها، شرایط کلی بازار سرمایه است. همچنین، شرکتهای سرمایهگذاری با مشکلاتی مواجه هستند؛ مجامع این شرکتها به روز نیستند و هیئت مدیرهها نیز باید بهروزرسانی شوند. حاجیوند ادامه داد: در آبان ماه سال گذشته، شورای عالی بورس دستورالعملی برای برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی صادر کرد، که نتیجه آن برگزاری مجامع ۹ شرکت از ۲۸ شرکت سرمایهگذاری تا کنون بود.
حاجیوند همچنین بیان کرد: شورای عالی بورس مهلت برگزاری مجامع را تا پایان سال ۱۴۰۳ تمدید کرد.
وی با اشاره به مراحل مرتبط با برگزاری مجامع سرمایهگذاریهای استانی افزود: برگزاری این مجامع، معرفی هیئت مدیره و تأیید آنان از مراحل ضروری هستند که باید انجام شوند.
حاجیوند بر وابستگی بازگشایی نمادها به شرایط کلی بازار سرمایه تأکید کرد و گفت: سازمان بورس به دنبال افزایش قابلیت نقدشوندگی از طریق بازگشایی نمادهای سرمایهگذاری استانی است. امیدواریم شرکتها همت کنند و مجامع خود را در مهلت تعیینشده برگزار کنند.
وی همچنین اظهار امیدواری کرد: با برگزاری مجامع، شرایط بازار سرمایه به گونهای باشد که هم نقدشوندگی برای سهامداران حاصل شود و هم بازار پویا باقی بماند.