افزایش قیمت داروها در صنعت ایران
در خرداد ماه نیز شرکت داروسازی اکسیر قیمت ۳۵ قلم از محصولات خود را به میزان ۲۳ درصد به طور متوسط افزایش داد که سهم آنها از فروش سال قبل ۲.۷۸ درصد بوده است. شرکت تولید دارو نیز در خرداد ماه سال جاری قیمت قرص دی سیکلومین خود را به میزان ۴۲ درصد افزایش داد که سهم یک درصد از کل فروش سال گذشته را به خود اختصاص داده است.
به گزارش بورس امروز؛ در سال جاری، شرکتهای دارویی در ایران با مجوزهای افزایش نرخ محصولات خود تلاش کردهاند تا با افزایش هزینهها و نوسانات ارزی مقابله کنند. شرکتهایی مانند داروسازی ابوریحان، البرز دارو و دسانکو طی ماههای گذشته درصد قابلتوجهی از محصولات خود را با نرخهای جدید روانه بازار کردند. این تغییرات عمدتاً برای پوشش هزینههای مواد اولیه و حفظ حاشیه سود انجام شد. با وجود این، سازمان غذا و دارو تلاش کرده است تا با کنترل نرخها و افزایش تحتپوشش بیمهای، موانع اقتصادی بیشتری را برای بیماران کاهش دهد. این تغییرات نشاندهنده چالشهای جاری در صنعت داروسازی ایران است.
شرکت های دارویی همچون سایر صنایع در طول سال با افزایش نرخ محصولات خود به پوشش هزینه ها و حاشیه سود خود پرداختند. شرکت داروسازی ابوریحان در فروردین ماه سال جاری نرخ ۴۵ قلم از محصولات خود را به میزان ۴۴ درصد افزایش داد که سهم ۳.۶۷ درصدی از کل فروش یک سال را داشتند. شرکت البرز دارو نیز در اردیبهشت ماه موفق به کسب مجوز افزایش نرخ محصولات تزریقی خود شد که تاثیر ۲ درصدی در بودجه فروش ۱۱ ماهه خواهند داشت.
داروسازی تولید دارو نیز در اردیبهشت ماه سال جاری موفق به کسب مجوز افزایش نرخ ۴ محصول قرص آموتیدی، ژل واژینال تولیدین، قطره استامینوفن و کپسول ارلیستات شد که نسبت به کل درآمد فروش سال گذشته سهم ۱.۴۱ درصدی را داشتند. ایران دارو نیز سومین شرکت دارویی بازار سرمایه بود که در اردیبهشت ماه اقدام به افزایش نرخ ۴ محصول از محصولات سیتاگلیپتین و امپاگلیفلوزین خود شد. این محصولات که سهم ۵ درصدی از درآمد فروش سال گذشته داشتند، به منظور پوشش هزینه مواد اولیه افزایش یافتند.
داروسازی تولید دارو در سومین مرحه افزایش نرخ محصولات خود، طی اردیبهشت ماه قیمت ۴ قلم دیگر محصولات قرصی خود با نام سیتاگلیپتین شد. داروسازی کاسپین تامین نیز در اردیبهشت ماه دیگر محصولات تزریقی و غیرتزریقی خود را به میزان ۳۱ درصد نسبت به قیمت سال گذشته افزایش داد. در دهه سوم اردیبهشت ماه نیز، سه شرکت دسانکو، دارو و دفرا نیز از کسب مجوز افزایش قیمت برخی محصولات خود خبر دادند. شرکت داروسازی سبحان انکولوژی موفق به افزایش ۱۶ درصدی قیمت محصولات ویال خود شد. شرکت کارخانجات داروپخش نیز قیمت ۳۵ محصول خود از جمله متادون و لوزاتن را افزایش داد که به طور کلی سهم ۱۶ درصدی از کل درآمد فروش سال گذشته داشته اند.
شرکت فرآورده های تزریقی و دارویی ایران نیز مجوز افزایش ۱۵ درصدی نرخ قطره های چشمی خود را دریافت کرد که سهم ۳۸ درصدی از کل فروش سال گذشته داشته است. داروسازی ابوریحان و شرکت تولید مواد اولیه داروپخش نیز در ۳۰ اردیبهشت موفق به اخذ مجوز افزایش قیمت محصولات خود شدند. «دابور» موفق به افزایش نرخ ۳۵ قلم از محصولات خود به میزان ۲۴ درصد به طور متوسط شد که سهم ۳.۱ درصدی از کل فروش سال گذشته را به خود اختصاص داده اند. دتماد نیز مجوز افزایش نرخ ۱۱ قلم خود را که سهم ۶ درصدی از کل فروش سال ۱۴۰۲ داشته اند را کسب کرد.
در خرداد ماه نیز شرکت داروسازی اکسیر قیمت ۳۵ قلم از محصولات خود را به میزان ۲۳ درصد به طور متوسط افزایش داد که سهم آنها از فروش سال قبل ۲.۷۸ درصد بوده است. شرکت تولید دارو نیز در خرداد ماه سال جاری قیمت قرص دی سیکلومین خود را به میزان ۴۲ درصد افزایش داد که سهم یک درصد از کل فروش سال گذشته را به خود اختصاص داده است.
در اواخر خرداد ماه نیز شرکت داروئی ره آورد تامین مجوز افزایش سرمایه ۴ گروه از محصولات خود را از کمیسیون قانون قیمت گذاری سازمان غذا و دارو کسب کرد و موفق به افزایش ۱۷ درصدی نرخ این محصولات شد که سهم ۴ درصدی از کل فروش سال قبل را داشته اند. سازمان غذا و دارو در تیر ماه مجوز افزایش برخی دیگر از محصولات شرکت البرز دارو را به میزان ۳ درصد صادر کرد. داروسازی امین نیز مجوز افزایش قیمت ۲۷ قلم از محصولات خود را به میزان ۶ درصد کسب کرد که در گروه اعصاب، گوارش، قلب و عروق و ضد حساسیت قرار دارند.
شرکت تولید دارو نیز در نیمه نخست تیر ماه موفق به کسب مجوز افزایش نرخ آمپول تیدی کولین و کرم موضعی شد که آمپول تیدی کولین ۱۸ درصد و کرم موضعی کالامین ۳۰ درصد رشد یافتند. طبق گفته شرکت، این دو محصول سهم کمتر از ۱ درصدی از سبد فروش محصولات «دتولید» را دارند. در دامه تیر ماه، شرکت داروسازی زهراوری نیز نرخ برخی از محصولات خود از دسته تزریقی ها و غیرتزریقی را به میزان ۸ درصد افزاش داد.
در مرداد ماه نیز ۳ شرکت دارویی دقاضی، دارو و دفرا نیز مجوز افزایش قیمت برخی از محصولات خود را کسب کردند. شرکت کارخانجات داروپخش مجوز افزایش نرخ ۳۷ قلم از محصولات خود به میزان ۲۸ درصد را دریافت کرد که تاثیر ۶ درصدی در فروش سال قبل داشتند. شرکت فرآورده های تزریقی و دارویی ایران نیز مجوز افزایش قیمت برخی از محصولات خود را به میزان ۸.۹ درصد را کسب کرد. میزان افزایش نرخ متوسط برخی از محصولات داروسازی شهید قاضی نیز به میزان ۸.۱۱ درصد بوده است.
افزایش نرخ محصولات شرکت های دارویی درحالی ادامه داشت که سهم آنها در سبد فروش کمتر از ۱۰ درصد بوده و متوسط افزایش نرخ ها کمتر از ۳۰ درصد بوده است. برطبق رئیس سازمان غذا و دارو، پایین بودن قیمت محصولاتی همچون شیرخشک موجب شده تا فروش آنها توجیه اقتصادی نداشته باشد. لذا سازمان غذا و دارو از میان ۳،۸۰۰ قلم دارو حاضر در بازار، قیمت عرضه در داروخانه ها را برای ۳۷۰ قلم به صورت کنترل شده ای افزایش داد تا این افزایش توسط شرکت های بیمه ای تحت پوشش قرار میگیرد. لذا در کنار کسب مجوز شرکت ها، داروخانه ها نیز براساس نوع دولتی، خیریه و خصوصی بودنشان، مجوز افزایش نرخ فروش ۹۵۵ دارو را کسب کردند که بر طبق گفته مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران از تحت پوشش قرار رفتن ۷۰ درصد نرخ داروها توسط بیمه خبر داد. باتوجه به اینکه ۹۸ درصد داروهای مورد نیاز در داخل، کمیسیون قانونی قیمت گذاری سعی دارد با افزایش کنترل شده نرخ ها در کنار تامین نیاز کشور، از زیان دهی شرکت های دارویی جلوگیری نماید. این مسئله که در دستور کار اخیر کمیسیون قرار گرفته است، پس از مشخص شدن، به اطلاع همگان خواهد رسید.