فولاد خوزستان و نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی
فولاد خوزستان برای جبران کاهش تولید ناشی از محدودیت انرژی، در حال احداث نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی با سرمایه گذاری ۳۰۰ میلیون یورویی است. این نیروگاه که تا سال ۱۴۰۶ به صورت سالانه ۲۰۰ مگاوات برق تولید خواهد کرد، با دریافت وام از صندوق توسعه ملی تکمیل خواهد شد.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت فولاد خوزستان یکی از شرکت های پیشرو صنعت فولاد در کشور است. این شرکت که به تولید محصولات گندله، آهن اسفنجی، بیلت و اسلب می پردازد، میزان تولید سال جاری خود را برای هر یک از این محصولات به ترتیب گندله ۵،۸۵۰ هزار تن، آهن اسفنجی ۴،۷۰۰ هزار تن، بیلت ۲،۲۳۰ هزار تن و اسلب ۹۲۰ هزار تن پیش بینی نموده است. علت تفاوت حجم تولید در سال جاری نسبت به دوره های گذشته کاهش حجم تولید ناشی از محدودیت های مصرف انرژی بوده است که در نیمه دوم سال به مراتب کمتر می گردد. چنین بودجه بندی ناشی از استراتژی فولاد خوزستان در تبدیل چالش محدودیت انرژی به فرصت است که با تامین برق از سایر ظرفیت های تولیدی کشور و بورس انرژی و ورود همزمان به موضوع ایجاد نیروگاه سیکل ترکیبی و خورشیدی پرداخته است.
فولاد خوزستان در کنار عرضه محصولات در بازار داخلی، باتوجه به مقاصد صادراتی خود همچون کشورهای حوزه خلیج فارس و دریای عمان، غرب و شمال آفریقا، جنوب و جنوب غرب آسیا، بخشی از تولیدات خود را صادر می کند. این شرکت دو محصول اسلب و بیلت را در بازارهای صادراتی عرضه می کند. همان طور که در نمودار زیر مشاهده می شود، در ۶ ماهه نخست سال جاری «فخوز» موفق به فروش ۲۵۳ هزار تن بیلت گردیده است. میزان فروش صادراتی بیلت در سال ۱۴۰۲، ۷۱۸ هزار تن بوده است درحالی که در ۱۴۰۱ این محصول به میزان ۸۶۸ هزار تن در بازار صادراتی به فروش رساند.
فروش صادراتی اسلب نیز به جز ۶ ماهه نخست سال جاری، در سال ۱۴۰۲ به میزان ۲۴۳ هزار تن، در سال ۱۴۰۱ به میزان ۴۰۰ هزار تن و در سال ۱۴۰۰ به میزان ۱۱۲۹ هزار تن بوده است.
شرکت فولاد خوزستان در کنار تولید محصول، همواره به اجرای طرح های توسعه ای پرداخته است تا با چالش های پیشرو، مواجه گردد. این شرکت از سال ۱۳۹۶ تا کنون ۱۸۰ پروژه به منظور پایداری تولید، افزایش ظرفیت و زیرساخت، بهبود زیست محیطی و انجام مسئولیت های اجتماعی انجام شده است که در صورت تامین ۱۸۶ همت سرمایه گذاری، سود سالانه شرکت به بیش از ۵۷ همت خواهد رسید.
«فخوز» در حال حاضر طرح هایی همچون احداث نیروگاه خورشیدی و پروژه اسلب عریض و اکسیژن را در دستور کار دارد که به میزان ۳۶ درصد پیشرفت فیزیکی و ۲۷ درصد پیشرفت مالی داشتند. از میان طرح های توسعه ای مذکور، درصورت همکاری وزارت نیرو در پروژه نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی با سرمایه گذاری ۳۰۰ میلیون یورویی، سه فاز این نیروگاه ( که دو فاز آن کلنگ زنی شده است و فاز سوم هم به زودی کلنگ زنی می شود) ۲۴ ماهه به بهره برداری خواهد رسید تا به این واسطه ۶۰۰ مگاوات از این سه نیروگاه ۲۰۰ مگاواتی وارد مدار شود.
با وجود آنکه شرکت فولاد خوزستان در اجرای طرح های توسعه با مسائلی همچون تامین مالی، ناترانزی انرژی، افزایش قیمت تمام شده و مقررات گمرکی مواجه بوده است، همواره در راستای تامین مالی به موقع پروژه در تلاش بوده است؛ به طوری که برای تکمیل نیروگاه ۵۲۰ مگاواتی اقدام به دریافت وام از صندوق توسعه ملی نموده است که در حال نهایی شدن است. «فخوز» قصد دارد پس از تامین مالی عملیات اجرایی و فرآیند تامین تجهیزات خارجی را آغاز نماید و ۲۰ ماه پس از ان نیروگاه گازی و ۱۰ ماه پس از ان، نیروگاه بخار را به بهره برداری برساند.
منبع: شماره ۱۰۳ نشریه بورس امروز- بهمن ماه ۱۴۰۳