شروع رالی رقابت بانک ها برای جذب سپرده
تصمیم اخیر سیاستگذار پولی مبنی بر عدم تمدید گواهیسپردههای خاص با نرخ ۳۰ درصد نشانهای از تصمیم بینابینی جهت حفظ نرخ بهره در سطوح فعلی بود. این تصمیم احتمالا منجر به رالی رقابتی بانکها برای جذب سپرده با نرخهای کنونی و حتی اندکی بالاتر به طور غیررسمی خواهد شد. بنابراین چشمانداز کاهش نرخ بهره و در نتیجه رشد بازار به این واسطه سناریویی دور از واقع خواهد بود.
به گزارش بورس امروز؛ بازار سرمایه در حالی این روزها را سپری می کند که میتوان گفت کماکان نگرانی از آینده ریسکهای سیاسی در رفتار فعالان بارز همچنان وجود دارد. بسیاری از تکنیکالیستها معتقدند بازار پس از رشدهای اخیر احتمالا با یکماه استراحت روبروست. بهگونهای که برآیند روزهای مثبت و منفی تا اواسط اسفندماه امکان گذر از سقف ۳ میلیون واحد را دور از ذهن نموده است. در چنین اتمسفری، خصوصا بعد از انتشار گزارشهای میان دورهای نه چندان دلچسب ناشران، رویدادهای آتی اثر گذار بر ریسکهای سیستماتیک بازار، نقش پررنگ و تعیینکننده تر از هر زمان دیگر دارند. در این میان چند فاکتور اثرگذار بر روزها و هفتههای آتی در بازار سرمایه شاید نقش پررنگتری را بر وضعیت بازار ایفا کنند. اخبار صنعت خودرو به عنوان لیدر جدی بازار طی بهمن ماه همچون تغییرات سهامداری و مدیریتی خودروسازها، تصویب FATF و به ویژه نقش پررنگ آن بر بانکیها و اخبار مرتبط با مذاکرات و گمانهزنیها در این خصوص با توجه به اثرگذاری آن بر وضعیت همه بازارها، وضعیت نرخ ارز و ابهامات متعدد موجود در این رابطه همگی میتوانند بر میزان و کیفیت اصلاح و حرکت بازار اثر گذار باشند و بسته به چگونگی واکنش به این تحولات، سناریوهای اصلاح و یا رشد با وضوح بیشتری قابل پیشبینی خواهد بود.. تصمیم اخیر سیاستگذار پولی مبنی بر عدم تمدید گواهیسپردههای خاص با نرخ ۳۰ درصد نشانهای از تصمیم بینابینی جهت حفظ نرخ بهره در سطوح فعلی بود. چرا که این تصمیم در شرایطی که اوراق بدهی سودهای بالای ۳۳ درصد و صندوقهای بادرآمد ثابت سودهای بیش از ۳۰ درصد به سرمایهگذاران پرداخت می کنند، احتمالا منجر به رالی رقابتی بانکها برای جذب سپرده با نرخهای کنونی و حتی اندکی بالاتر به طور غیررسمی خواهد شد. بنابراین چشمانداز کاهش نرخ بهره و در نتیجه رشد بازار به این واسطه سناریویی دور از واقع خواهد بود.
حال باید دید سیاست بانک مرکزی در قبال مدیریت بازار ارز چگونه خواهد بود. متعاقب تغییر اخیر در معاونت ارزی بانک مرکزی برخی نگرانند که مبادا دولت به سیاست محکوم به شکست سرکوب ارز و بازگشت به نیما با هدف کنترل تورم رجعت نماید که در این صورت ریزش بازار محتملترین گزینه خواهد بود.
هرچند بازار توافقی نتیجه قابل قبولی در حوزه حمایت از صادرات صنایع بزرگ و بهرهمند از رانت نظیر فولاد و پتروشیمی داشت، اما تا زمان وعده تک نرخی شدن نرخ ارز، صنایع کوچک صادراتی با نرخهای کنونی یارای رقابت و پوشش هزینههای دلاری خود را در این بازار ندارند. به هر روی بازار ارز تاثیر پذیرترین بازار از اخبار و رویدادهای سیاسی است و آینده مذاکرات درغیاب نقش فعالانه دولت در مدیریت این بازار، آینده آن را رقم خواهد زد.
به نظر میرسد با در نظر داشتن متغیرهای نامبرده شده، آنچه باید بیش از پیش برای فعالان بازار اهمیت داشته باشد تحلیل سناریو بر اساس انتظارات از وضعیت آتی متغیرهاست. رصد مداوم بازارهای آتی، سیاستگذاری های بانک مرکزی در خصوص کنترل بازار ارز و سیاستهای پولی، تحولات بازار کامودیتی و البته از همه مهمتر رصد اخبار پیرامون مذاکرات با امریکا حتیالامکان مخاطرات تصمیمات سرمایهگذاری را کاهش خواهد داد. هرچند با وجود ضعیف بودن سناریوی دستیابی به توافق، بهترین گزینه ممکن در شرایط کنونی برای بازار سرمایه، ثبات دو متغیر مهم نرخ ارز و نرخ بهره در میان مدت است.
نویسنده: علی خوش طینت – کارشناس بازار سرمایه
منبع: شماره ۱۰۳ نشریه بورس امروز- بهمن ماه ۱۴۰۳