ارزندگی «فولاد» با احداث طرح های توسعه
شرکت فولاد مبارکه اصفهان در راستای تامین انرژی برق مورد نیاز تولید ۳ پروژه نیروگاهی را طراحی نمود تا با خودتامینی انرژی، مسیر تولید را تسهیل و موانعی همچون محدودیت مصرف انرژی را برطرف نماید. پروژه سیکل ترکیبی که با ظرفیت اسمی ۹۱۴ مگاوات ساعتی به منظور تامین انرژی برق در مقابل محدودیت های مصرف برق فصول گرم سال طراحی شده است، یکی از طرح های توسعه مهم «فولاد» است.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت فولاد مبارکه اصفهان یکی از هلدینگ های بزرگ تولید فولاد در کشور است که در راستای توسعه فعالیت خود و پایداری تولید طرح های توسعه متعددی را در دستور کار قرار داده است. این شرکت در راستای تامین انرژی برق مورد نیاز تولید ۳ پروژه نیروگاهی را طراحی نمود تا با خودتامینی انرژی، مسیر تولید را تسهیل و موانعی همچون محدودیت مصرف انرژی را برطرف نماید. پروژه سیکل ترکیبی که با ظرفیت اسمی ۹۱۴ مگاوات ساعتی به منظور تامین انرژی برق در مقابل محدودیت های مصرف برق فصول گرم سال طراحی شده است، یکی از طرح های توسعه مهم «فولاد» است.
این نیروگاه شامل دو بخش واحد گازی و واحد بخار است که واحد گازی در تابستان سال جاری وارد مدار تولید گردید و واحد بخار با پیشرفت ۴۸.۶۶ درصدی در ۹ ماهه نخست سال جاری، برای بهره برداری در خرداد ۱۴۰۴ برنامه ریزی شده است. این پروژه خود تامینی پس از بهره برداری کامل ۷۵۰ مگاوات انرژی مورد نیاز شرکت را تولید خواهد کرد که «فولاد» با بهره برداری از بخش با ظرفیت نصب شده نیروگاه گازی سیکل ترکیبی، تا کنون ۹۴ هزار مگاوات برق که در زمان پیک مصرف به ۸۳ هزار مگاوات رسید را تولید نمود. درحالی که در سال جاری کشور با ناترازی ۱۸ هزار مگاواتی رو به رو بود که در مقعطی به ۲۱ هزار مگاوات نیز رسید.
شرکت فولاد مبارکه مسیر خودتامینی را همچون شرکت های بزرگ دنیا طی می کند تا توان تولید محصول خود را با بهبود زیرساخت های لازم تقویت نماید؛ در این راستا، فولاد برای بهره برداری از طرح توسعه سیکل ترکیبی خود هزینه ۱،۲۴۲،۶۳۱ میلیون ریالی معادل ۱۸۱،۱۲۴،۹۰۰ یورویی را براورد کرد که با تکمیل ۴۹ درصدی تا آذر ماه سال جاری، ۳،۹۴۵،۹۹۴ میلیون ریال (معادل ۲۱،۷۰۵،۴۵۲ یورو) هزینه به همراه داشته است.
پروژه دوم فولاد مبارکه در تامین انرژی برق مورد نیاز استفاده از ظرفیت موجود، تبدیل انرژی خورشیدی به برق است. این شرکت با طراحی نیروگاه خورشیدی از انرژی تجدیدپذیر موجود بهره برده و بخشی از برق مورد نیاز واحدهای خود را تامین میکند. «فولاد» پروژه نیروگاهی خورشید را برای تامین ۶۰۰ مگاوات انرژی طراحی کرده است. این نیروگاه که سرمایه گذاری اولیه ۱۶۷،۴۳۱ میلیارد ریالی نیاز داشته تا آذر ماه سال جاری به پیشرفت ۲۱.۲۲ درصدی دست یافته است.
فولاد مبارکه درحالی تولید انرژی برق از نیروگاه خورشیدی خود را به میزان ۶۰۰ مگاوات طراحی کرده است که ظرفیت کنونی نیروگاه های خورشیدی کشور ۴۵۰ مگاوات است. «فولاد» این نیروگاه را به گونه ای طراحی نموده که امکان توسعه ظرفیت آن تا ۱،۰۰۰ مگاوات در سال نیز جود دارد. این نیروگاه با ظرفیت برنامه ریزی شده ۶۰۰ مگاواتی به عنوان بیستمین نیروگاه خورشیدی بزرگ جهان شناخته می شود که سرمایه گذاری ۲۰ همتی را به دنبال داشته است. طبق برنامه فولاد مبارکه، این پروژه تا پایان سال حداقل ۱۲۰ مگاوات برق را تولید خواهد کرد.
فولاد مبارکه در کنار تامین انرژی، توسعه بخش تولید خود را نیز در دستور کار قرار داده است؛ به گونه ای که با طراحی واحد نورد گرم ۲ به تکمیل زنجیره تولید و تولید محصولات ویژه و کیفی پرداخته است که تا کنون قابلیت تولید آن در کشور وجود نداشته است. این پروژه که در سال۱۳۹۶ در دستور کار قرار گرفت، در سال ۱۴۰۱ با انعقاد قرارداد سه جانبه میان فولاد مبارکه، طرف خارجی و پیمانکار داخلی مرحله جدیدی از توسعه خود را آغاز کرد. پروژه نورد گرم۲ تا ۹ ماهه نخست سال جاری به میزان ۳۶ درصد پیشرفت کرد و فولاد مبارکه برای تکمیل این پروژه هزینه کل ۱۵۳،۱۷۷،۴۶۲ میلیون ریالی را معادل ۶۳۲،۷۵۱،۴۹۹ یورو برآورد کرده بود. «فولاد» برای پیشبرد طرح نورد گرم۲ تا ۹ ماهه نخست سال جاری ۵۳،۳۱۵،۵۹۰ میلیون ریال معادل ۳۲۲،۹۷۸،۵۹۰ یورو هزینه کرد و قصد دارد این طرح را در تیر ماه سال ۱۴۰۵ به بهره برداری برساند تا با بهره برداری از این طرح، ظرفیت تولید محصولات واحد نورد گرم خود را افزایش دهد.
این اقدامات تا کنون مزایای بسیاری را برای فولاد مبارکه به همراه داشته است؛ به طوری که بهره برداری از بخش گازی سیکل ترکیبی میزان تولید و فروش محصولات فولاد مبارکه طی ۹ ماهه نخست سال جاری به رقم ۶،۲۶۴،۴۹۰ تن رسید که درآمد ۲،۰۳۰،۲۲۰ میلیارد ریالی را برای این شرکت به همراه داشته است. این درحالی است که به دلیل محدودیت انرژی طی نیمه نخست سال جاری بسیاری از شرکت های فولادی با توقف یا کاهش تولید قابل توجهی مواجه شدند.
منبع: شماره ۱۰۳ نشریه بورس امروز- بهمن ماه ۱۴۰۳