ریز موج های مثبت و منفی بورس و بازار توافقی ارز
باکارگزاری بانک صنعت و معدن نرخ توافقی به نرخ بازار آزاد خواهد شد. رونق بازار در این دوره جدید به میزان هماهنگی سیاستهای اقتصادی، جذب نقدینگی کافی و افزایش اعتماد سرمایهگذاران بستگی خواهد داشت.
به گزارش بورس امروز؛ بازار بورس اوراق بهادار تهران در ماههای اخیر تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله تغییر سیاستهای ارزی، تغییر رویکرد دولت نسبت اقتصاد و تولید و کاهش تنش های ژئوپلیتیک، یک روند صعودی را شروع کرد و پس از یک رشد ۴۵ درصدی، اکنون در فاز اصلاحی به سر میبرد و انتظار میرود تا انتهای سال، روند اصلاحی بهصورت ریزموجهای مثبت و منفی ادامه داشته باشد.
طی موج صعودی اخیر، نقدینگی قابل توجهی وارد بازار نشد،لذا اکنون با منفی شدن بازار، شاهد خروج منابع خاصی از بازار نیستیم و تاحدودی شاهد انتقال نقدینگی از سهام به صندوقهای درآمد ثابت و کالایی هستیم. این موضوع نشاندهنده عدم اطمینان سرمایهگذاران نسبت به وضعیت آتی بازار میباشد و ناشی از عدم شفافیت در برخی سیاستهای اقتصادی و کاهش انگیزه سرمایهگذاری در بازار سرمایه است.
برای شروع موج جدید صعودی، نیاز به ادامه اخبار مثبت شامل کاهشی شدن نرخ بهره، گفتگوی سازنده با ایالات متحده آمریکا و حذف قیمتگذاری دستوری و عدم کنترل نرخ ارز بازار توافقی میباشد. این موارد به تدریج باعث جذب منابع مالی بیرون از بازار خواهد شد و تقاضای سفته بازی در بازارهای غیرمولد مانند طلا و ارز را کاهش داده و میتواند رشد بازار سرمایه و تولید را سرعت بخشد. در این میان، صندوقهای سرمایهگذاری نقشی حیاتی در کنترل نوسانات بازار ایفا میکنند. این صندوق ها بهصورت بخشی میتوانند در صنایعی که سودآورتر هستند یا از تغییر شرایط کمترین زیان و بیشترین سود را میپذیرند، سرمایه گذاری کنند و به صورت کلی نقدینگی ورودی را به سمت صنایع با ارزش تر هدایت کنند و موجب تخصیص بهینه منابع شوند.
گزارش فعلی شرکتها نشان از بهبود مبالغ فروش دارد که عمدتاً ناشی از افزایش نرخ محصولات است. در صنایع سنگین شامل فولاد و پتروشیمی، شاهد کاهش مقداری تولید و فروش هستیم که به دلیل عدم وجود زیرساخت مناسب برق و گاز است که باعث کاهش سودآوری بسیاری از شرکتها شده است. در صنایع سبک، وضعیت تا حدی بهتر است و همین موضوع میتواند باعث بهبود نسبی عملکرد شاخص هموزن نسبت به شاخص کل باشد. البته در شرایط فعلی که هنوز اثر افزایش نرخ ارز بهطور کامل در گزارشها منعکس نشده است، عملکرد شرکتها را باید با در نظر گرفتن میزان تولید و فروش و توان افزایش نرخ با وجود رکود نسبی حاکم بر اقتصاد کشور، تحلیل کرد.
در وهله اول حذف ارز نیما یا به نوعی تبدیل آن به نرخ توافقی، باعث رشد درآمد شرکتهای صادراتی شده و میتواند این شرکتها را برای سرمایهگذاری جذابتر کند. در ادامه نیز انتظار می رود شاهد افزایش نرخ بسیاری از محصولات در صنایع مختلف باشیم که میتواند موجب افزایش سودآوری شرکت های صادراتی و داخلی شود. در نهایت، باید دید آیا سیاستگذار مصمم به ادامه کارکرد بازار توافقی است یا پس از مدتی باز هم با محدودیت شدید، همان اشتباهات قبلی را تکرار کرده و مانع نزدیک شدن نرخ توافقی به نرخ بازار آزاد خواهد شد. رونق بازار در این دوره جدید به میزان هماهنگی سیاستهای اقتصادی، جذب نقدینگی کافی و افزایش اعتماد سرمایهگذاران بستگی خواهد داشت.
نویسنده: مهرداد حقگو – مدیر تحلیل کارگزاری بانک صنعت و معدن
منبع: شماره ۱۰۳ نشریه بورس امروز- بهمن ماه ۱۴۰۳