محدودیت برق، محدودیت تولید در صنعت فلزات اساسی
در ۱۰ ماهه نخست سال جاری صنعت فلزات اساسی با چالش هایی همچون قطعی برق و افزایش نرخ مواد اولیه مواجه بود. اگرچه شرکت های فولادی همچون ذوب و فولاد مبارکه با بهره برداری از برخی طرح های توسعه ای مربوط به تامین برق موفق به کاهش نیازمندی به دریافت برق منطقه ای شدند اما برخی شرکت ها با این مسئله همچنان درگیر بودند.
به گزارش بورس امروز؛ در سال جاری با افزایش محدودیت مصرف برق در صنایعی همچون فلزات اساسی، شرکت ها مجبور به توقف بخشی از تولیدات خود شدند. این محدودیت به گونه ای ادامه یافت که بر تولید شرکت ها اثرگذار بود. در این گزارش به تشریح این مسئله پرداخته شده است.
در ۱۰ ماهه نخست سال جاری صنعت فلزات اساسی با چالش هایی همچون قطعی برق و افزایش نرخ مواد اولیه مواجه بود. اگرچه شرکت های فولادی همچون ذوب و فولاد مبارکه با بهره برداری از برخی طرح های توسعه ای مربوط به تامین برق موفق به کاهش نیازمندی به دریافت برق منطقه ای شدند اما برخی شرکت ها با این مسئله همچنان درگیر بودند.
شرکت صنایع فروآلیاژ ایران در فروردین ماه به دلیل بدهی با قطعی برق رو به رو شد اما سایر شرکت های این صنعت از خرداد ماه با رسیدن به پیک مصرف و محدودیت صنایع از مصرف برق منطقه، بخش یا تمامی فعالیت خود را ظرف یک بازه زمانی متوقف کردند. شرکت فرو آلیاژ ایران هم زمان با افزایش نرخ فروش برق، با عدم ایفای تعهدات شرکت های فولاد سازی کشور (بدلیل کسری نقدینگی) رو به رو شد و توانایی ایفای تعهد پرداخت هزینه برق را نداشت؛ لذا برق این واحد تولیدی در فروردین ماه قطع شد که با پیگیری این شرکت ظرف مدت یک هفته پس از اصلاح تعرفه برق مصرفی و اصلاح قبوض برق، هر سه کوره آن به مدار تولید بازگشتند.
همچنانکه گفته شد، برخی شرکت های صنعت فلزات اساسی از تمام یا بخشی از نیروگاه های برق خود به صورت مرحله ای بهره برداری کردند اما برخی شرکت ها نیز که برنامه ای برای طرح توسعه نیروگاه برق و خودتامینی نداشتند، اقدام به انعقاد خرید برق پایدار نمودند. شرکت پارس فولاد سبزوار در فروردین ماه سال جاری یک قرارداد خرید پایدار برق با شرکت مولد برق نیروگاهی سامان سمنان منعقد نمود تا برای مدت یک سال برق مورد نیاز واحدهای خود را تامین نماید و از قطعی برق آسیبی نبیند. با وجود چنین استراتژی، همچنان برخی شرکت های حاضر در صنعت فلزات اساسی با محدودیت برق دست و پنجه نرم کرده و در زمان محدودیت برق اقدام به توقف تولید کردند.
شرکت آهن و فولاد ارفع با رسیدن به خرداد ماه و دریافت نامه شرکت برق منطقه ای یزد، از ۲۰ خرداد ماه با محدودیت مصرف برق در روزهای اداری به غیر از روزهای جمعه و تعطیل رسمی رو به رو شد که به کاهش حداقل ۷۰ درصد تولید در واحد فولادسازی این شرکت منجر گردید. شرکت فولاد شاهرود نیز هم زمان با «ارفع» از دریافت نامه محدودیت مصرف برق از شرکت برق منطقه ای سمنان خبر داد.
شرکت برق منطقه ای سمنان با خطاب قراردادن شرکت های «فرود» و دیگر شرکت های منطقه از آغاز محدودیت مصرف انرژی در ۲۰ خرداد ماه خبر داد؛ درحالی که پیش از این شرکت های برق منطقه ای برنامه محدودیت مصرف را برای تیر و مردادماه از سوی وزارت صمت دریافت کرده بودند. فروژ در افشائیه اواسط تیر ماه خود از کاهش ۶۰ درصدی تولید واحد فولادسازی خود ناشی از محدودیت مصرف برق از ۲۰ خرداد ماه خبر داد.
از دیگر افشائیه های مربوط به توقف تولید ناشی از قطعی برق که با تاخیر انتشار همراه بودند، می توان به اطلاعیه شرکت غلتک سازان سپاهان اشاره کرد که در تیرماه از آغاز محدودیت مصرف برق از ۲۰ خرداد تا پایان مرداد ماه خبر دارد. این شرکت اعلام کرد که محدودیت مصرف در بازه زمانی مذکور موجب کاهش ۵۰ درصدی تولید شرکت شده است.
شرکت احیا سپاهان نیز با دریافت نامه محدودیت مصرف بر، اقدام به توقف کارخانه های احیا ۱ و ۲ خود نمود و اعلام کرد به دلیل کاهش برق دریافتی به ۱۲ مگاوات ساعت، این دو واحد امکان تولید ندارند؛ چراکه برای تولید این دو واحد به ۲۷ مگاوات ساعت برق در کنار ۹ مگاوات ساعت برق برای نگهداشت سیستم نیاز دارند که با مقدار دریافتی امکان راه اندازی آنها در زمان مذکور وجود ندارد.
باتوجه به محدودیت تولید شرکت های تولیدی در زمان پیک مصرف، اگرچه شرکت ها سعی در تداوم بخشی از فعالیت های خود داشتند اما شرایط مطابق با برنامه پیش نرفت. در نتیجه برخی شرکت ها همچون «ارفع»، «فروژ» و «فروس» اقدام به توقف کامل واحدهای تولیدی تا اتمام زمان محدودیت مصرف برق کردند. شرکت فولاد آلیاژی ایران و شرکت صنایع فرو آلیاژ ایران نیز همچون «ارفع» در تیر ماه به دلیل قطع برق، واحدهای فولادسازی شماره و دو را به طور کامل متوقف اعلام کردند.«فروژ» اعلام کرد که محدودیت مصرف برق به ۱۰.۵ مگاوات ساعت منجر به توقف کامل کوره شماره یک شده و کوره های شماره ۲ و ۳ با حداقل توان دریافتی درحال تولید می باشند. شرکت فروسیلیس ایران نیز در مرداد ماه خبر از توقف یک هفته ای خط تولید داد که در چنین شرایطی، کارکنان فنی اقدام به انجام برخی تعمیرات مورد نیاز کوره خواهند کرد.
در چنین شرایطی که برخی شرکت ها با مشکلات قطعی برق رو به رو بودند، شرکت هایی همچون فسبزوار برای مواجهه با قطعی گاز از موقعیت های پیش آمده استفاده کردند تا در دوره ناترازی مصرف گاز، با قطع گاز مواجه نشوند. پیرو اطلاعیه بورس انرژی ایران در خصوص پذیرش اوراق گواهی صرفه جویی گاز، شرکت هایی همچون فسبزوار اقدام به خرید این گواهی ها نمودند تا گاز مورد نیاز خود را در دوره قطع گاز، تامین نمایند. طبق افشائیه شرکت پارس فولاد سبزوار، این شرکت در تیر ماه ۲۹،۷۰۰،۰۰۰ گواهی به ارزش ۲،۰۷۹،۰۰۰ میلیون ریال برای تامین گاز خریداری کرده است.
در ادامه محدودیت های برق، شرکت ذوب روی اصفهان نیز از کاهش ۸۰ درصدی برق کارخانه به مدت ۳ روز در هفته خبر داد که موجب کاهش ۴۰ درصدی تولید شمش روی این شرکت شد. شرکت سوژمیران نیز به مدت ۳۶ الی ۴۰ ساعت در هفته با قطعی برق در مرداد ماه رو به رو شد که در ادامه دریافت ابلاغیه شرکت توزیع برق استان مرکزی، اعلام کرد.
شرکت فروسیلیسیم خمین نیز در مرداد ماه از دریافت نامه شرکت برق منطقه ای باختر خبر داد که به کاهش مصرف برق این شرکت به میزان ۲۰ درصد از ۹ مرداد ماه شد. با طولانی شدن مدت زمان محدودیت مصرف برق صنایع، شرکت هایی همچون احیا اقدام به توقف برخی دیگر از واحدهای تولیدی خود نمودند. احیا در ادامه توقف واحد احیا ۱ و ۲ خود، با تداوم محدویت برق طی مرداد ماه، خبر از توقف خطوط تولید آهن اسفنجی خود تا اطلاع ثانوی داد.
با رفع محدودیت مصرف برق در شهریور ماه، شرکت های صنعت فلزات اساسی همچون سایر صنایع از آغاز مجدد فعالیت خود در واحدهای متقف شده خبر دادند. شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان که در مرداد ماه خبر توقف تولید خود را ناشی از قطعی برق منتشر کرده بود، در شهریور ماه خبر شروع مجدد فعالیت خود را اعلام کرد که به دنبال آن سایر شرکت های حاضر در صنعت فلزات اساسی همچون احیا، فسبزوار، ارفع، فولاژ و فروژ نیز از آغاز مجدد فعالیت خود خبر دادند.
اگرچه این شرکت ها موفق به شروع مجدد فعالیت خود از شهریور ماه شدند اما دوباره ناچار به توقف بخشی یا تمام فعالیت خود با فاصله دو ماه از گذشت پیک مصرف برق با عنوانی دیگر شدند. شرکت ها با رسیدن به پیک مصرف گاز و دریافت نامه از شرکت های گاز استانی طی آبان ماه اطلاعیه هایی از توقف بخشی یا تمام فعالیت خود ناشی از محدودیت مصرف گاز را منتشر کردند.
شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان در ابتدای آبان ماه سال جاری با دریافت نامه شرکت گاز استان یزد خبر از محدودیت مصرف گاز به ۲۰ درصد را منتشر کرد. اگرچه اعلام محدودیت مصرف گاز از آبان ماه توسط شرکت های گاز استانی به تولیدکنندگان اعلام شد اما برخی از شرکت ها با فاصله زمانی، در ماه های بعد اقدام به انتشار اطلاعیه در خصوص محدودیت مصرف گاز نمودند؛ به عنوان مثال شرکت ذوب روی اصفهان در آذر ماه خبر از کاهش ۹۰ درصدی مصرف گاز شرکت و خاموشی کوره های تولید اکسید روی داد اما اعلام نمود که واحد تولید شمش و کربنات سرب همچنان فعال می باشد. لازم به ذکر است «فروی» این قطعی گاز را بر سودآوری شرکت و پیش بینی های خود بی اثر دانسته است.
شرکت فولاد شاهرود نیز در اوایل آذر ماه از توقف تولید میلگرد واحد نورد خبر داد که به دنبال کاهش مصرف گاز بوده است. صنایع فرو آلیاژ ایران نیز به دنبال «فرود» از تعلیق بخشی از فعالیت خود خبر داد که ناشی از کاهش برق صورت گرفت. به عبارت دیگر، در فصل سرما نیز در برخی نقاط همچنان قطعی برق ادامه داشت و شرکت ها ناچار به کاهش عملکرد تولید خود شدند.
شرکت آلومتک در این خصوص اعلام کرد از اوایل آذر ماه شرکت با کاهش و بعضاً قطعی های غیرعادی حامل های انرژی (خصوصاً گاز و برق مصرفی) مواجه شده است که طی آذر منجر به کاهش تولید از ۷۰۰ تن به ۴۱۱ تن (۴۱ درصد) شده است. این کاهش به دنبال خود زیان خالص ۳۰،۰۰۰ میلیون ریالی را برای شرکت به همراه داشته است.
لذا همچنانکه مشاهده می شود، شرکت های صنعت فلزات اساسی طی ۱۰ ماهه نخست سال جاری در کنار مشکلاتی همچون افزایش نرخ مواد اولیه (در برخی شرکتها)، به طور چالش برانگیزی با محدودیت حامل های انرژی مواجه بودند. این محدودیت با اثرگذاری بر میزان تولید آنها، در پایان سال می تواند بر سوداوری شرکت ها اثرگذار باشد که با انتشار صورت های مالی و بیان اختلاف عملکرد شرکت ها با پیش بینی آنها قابل مشاهده خواهد بود.
منبع: شماره ۱۰۳ نشریه بورس امروز- بهمن ماه ۱۴۰۳