تلاش بانکی ها در واگذاری املاک مازاد
در ۱۰ ماهه نخست سال جاری صنعت بانکداری ۱۲۴ اطلاعیه در خصوص مزایده منتشر کرده است که از میان اطلاعیه های برگزاری مزایده دارایی، بیشترین اطلاعیه از سوی بانک دی منتشر شد.
به گزارش بورس امروز؛ در سال جاری شاهد برگزاری مزایده های متعددی از بانک ها در راستای اجرای ابلاغیه بانک مرکزی در خصوص واگذاری املاک مازاد بودیم که در عمده مزایده های برگزار شده نتیجه مطلوبی حاصل نشد اما بانک ها به طور مستمر مزایده واگذاری املاک را برگزار نمودند که در این گزارش به این مسئله پرداخته خواهد شد.
در ۱۰ ماهه نخست سال جاری صنعت بانک و مؤسسات اعتباری در خصوص افشاء اطلاعات با اهمیت خود اقدام به انتشار اطلاعیه هایی نمودند که اکثراً در خصوص مزایده های واگذاری دارایی بوده است. طی ۱۰ ماهه نخست سال جاری، صنعت بانک اقدام به برگزاری مزایده های متعددی نمود که به دنبال آن ۱۲۴ اطلاعیه منتشر گردید.
از میان اطلاعیه های برگزاری مزایده دارایی، بیشترین اطلاعیه از سوی بانک دی منتشر شد که در ماه های خرداد، مرداد، شهریور، مهر و آذر اقدام به برگزاری مزایده نمود تا طی ۱۱ مرحله بخشی از اموال مازاد خود را به فروش رساند. بانک دی که در سال گذشته مرحله اول مزایده واگذاری دارایی را برگزار کرده بود، در فروردین ماه سال جاری مرحله دوم واگذاری بخشی از املاک مازاد خود در تهران، البرز، کرمان و مازندران را آغاز کرد که کاربرد مسکونی، تجاری و اداری داشتند، اما عمده این مزایده به نتیجه ای نرسید.
سومین مرحله واگذاری املاک بانک دی در مرداد ماه برگزار شد تا در کنار تکرار مزایده واگذاری املاک مازاد مرحله قبل، بخشی دیگر از املاک این بانک در سایر استان ها همچون گیلان و مازندران نیز واگذار شوند. در در این مرحله ۴ فقره ملک از ۳۴ فقره مزایده به بهای تمام شده ۱۵۷.۹۰۰ میلیون ریال به فروش رسید و سودی معادل ۲۶۴.۸۴۰ میلیون ریال برای این بانک شناسایی شد.
بانک دی در شهریور ماه تنها یک مزایده برگزار نمود که مربوط به واگذاری سهام بیمه به صورت عرضه عمده بود. این بانک به دلیل عدم وصول پیشنهاد خرید، نتیجه ای از عرضه عمده سهام شرکت بیمه دی دریافت نکرد. در ابتدای مهر ماه، بانک دی که قصد واگذاری سرمایه گذاری های مازاد خود در شرکت های گروه مالی و اقتصادی دی به میزان ۱۰۰ درصد و کارگزاری بانک دی به میزان ۹۸ درصد داشت، طی مزایده ای سهام مذکور را عرضه کرد.
در ادامه این ماه نیز بانک دی ضمن انتشار اطلاعیه برگزاری مزایده املاک مازاد گذشته، به مزایده بخشی از سهام تحت مالکیت در شرکت های تولید نیروی برق دماوند و سرمایه گذاری بوعلی در بازار سرمایه نیز پرداخت. بانک دی به منظور عرضه عمده سهام شرکت سرمایه گذاری بوعلی در ۲۵ مهر ماه اقدام کرد که همچون واگذاری مرحله چهارم املاک خود در اواخر مهر ماه، به دلیل عدم دریافت پیشنهاد خرید، نتیجه ای دریافت نکرد.
این بانک در ابتدای آبان ماه نیز مزایده عرضه عمده سهام کنترلی تولید نیروی برق دماوند را که در مهر ماه اطلاعیه آن را منتشر نمود، برگزار کرد اما این واگذاری نیز بی نتیجه باقی ماند. بانک دی در آذر ماه اطلاعیه های متعددی در خصوص برگزاری مزایده و نتایج آن منتشر کرد که شامل مرحله پنجم، ششم و هفتم واگذاری املاک مازاد در استان های کرمان، مرکزی، همدان و قم بود. از سوی دیگر، به دلیل عدم کسب نتیجه از عرضه عمده سهام شرکت های تولید نیروی برق دماوند و سرمایه گذاری بوعلی، مجدداً در آذر ماه این عرضه صورت گرفت. در خارج از بازار سرمایه نیز، بانک دی سهام کارگزاری بانک دی و گروه مالی و اقتصادی دی را به میزان۱۳.۲۴۴ هزار میلیارد ریال و ۵۹.۹۹۹ هزار میلیارد ریال عرضه کرد که نتیجه ای از آن کسب نشد. در دی ماه سال جاری، بانک دی عرضه های گذشته خود را مجدداً بدون تغییر در قیمت پایه عرضه ها تکرار کرد. لذا با وجود اجرای مستمر مزایده بخش کثیری از املاک و سهام تحت مالکیت این بانک که به عرضه گذاشته شدند هیچگونه پیشنهاد خریدی دریافت نکرد.
بانک تجارت نیز پس از بانک دی، بیشترین میزان مزایده های برگزار شده را به خود اختصاص داد. این بانک در فروردین ماه اقدام به برگزاری مزایده واگذاری سهام بانک تجارت (سهم تحت مالکیت صندوق بازارگردانی تجارت ایرانیان اعتماد) و سهام شرکت مولد نیروگاهی تجارت فارس نمود که به دلیل عدم وجود متقاضی، این مزایده بی نتیجه باقی ماند اما بانک تجارت عرضه سهام بانک تجارت را مجدداً در خرداد ماه انجام داد. این بانک در دومین عرضه سهام خود موفق به فروش ۸.۹۵ درصد از سهام بانک تجارت به ارزش هر سهم ۱.۸۹۰ ریال به تعداد ۳۰.۰۶۲.۰۸۲.۵۵۰ سهم و بهای تمام شده ۱.۴۵۸ ریال از سوی صندوق سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی تجارت ایرانیان اعتماد گردید. سود حاصل از واگذاری سهام بانک تجارت که به مبلغ کل ۴۳.۸۳۷ میلیارد ریال به فروش رسید، سود ۱۲.۹۷۹ میلیارد ریالی را در پی داشت. این درحالیست که مزایده شرکت مولد نیروگاهی تجارت فارس بی نتیجه باقی ماند.
در تیر ماه نیز، بانک تجارت اقدام به برگزاری مزایده املاک مازاد استان تهران، البرز، اردبیل، اصفهان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خراسان جنوبی، خوزستان، سمنان، سیستان و بلوچستان، فارس، قزوین، کردستان، کهکیلویه و بویراحمد، گلستان، گیلان، لرستان، مازندران، مرکزی، هرمزگان، همدان و یزد نمود. در بازار سرمایه نیز، «وتجارت» ۲.۴۹ درصد از سهام شرکت فولاد مبارکه اصفهان را به میزان ۳۶،۸۹۲،۴۷۸،۹۸۸ سهم با قیمت پایه ۸،۰۰۰ ریال به مزایده گذاشت.
اگرچه بانک تجارت موفق به واگذاری ۱۸ رقبه از املاک عرضه شده به بهای تمام شده ۹۱۲.۰۳۵.۳۳۱.۲۸۰ ریال با بالاترین قیمت ۲.۵۹۸.۳۲۸.۰۰۰.۰۰۰ ریال شد، اما عرضه سهام فولاد مبارکه در بازار سرمایه بدون پیشنهاد خرید بود. لذا در مرداد ماه، ضمن مزایده واگذاری سهام شرکت های سرمایه گذاری ایرانیان، آرتا تجارت زرین، کارگزاری بانک تجارت و شرکت مولد نیروگاهی تجارت فارس، ۲.۴۹ درصد از سهام شرکت فولاد مبارکه اصفهان نیز در بازار سرمایه عرضه شد که مجددا بدون متقاضی بود. بینتیجه بودن مزایده های شهریور، موجب تکرار مزایده ها در ماه های مهر، آبان و آذر شد که باز هم مقاضی برای آنها یافت نشد.
در زمینه مزایده های برگزار شده بانکی ها طی ۱۰ ماهه نخست سال جاری، به جز مزایده های «وتجارت» و «دی»، مزایده واگذاری ۳ ساختمان پست بانک که در مهر ماه برگزار شد، مثمر به ثمر واقع شد که نتیجه آن دریافت وجه ۷،۰۶۵،۴۹۷ میلیون ریال به صورت اقساطی بود. بانک سامان نیز در برخی مزایده های خود موفق به فروش املاک مازاد خود شد. این بانک در مزایده دوم خود طی اردیبهشت ماه از ۳۴ ردیف ملکی خود، تنها یک دریف به مبلغ ۱۱.۹۷۷ میلیون ریال به فروش رساند.
در مزایده پنجم «سامان» نیز از ۳۳ ردیف عرضه مجدد، یک ردیف به مبلغ ۴۲.۰۰۰ میلیون ریال را به فروش رسید. باتوجه به عدم استقبال در مزایده ششم، این بانک در مزایده هفتم خود اقدام به عرضه مجدد ۲۷ ردیف ملکی نمود که در این مرحله نیز، تنها یک ملک به ارزش ۴۰.۰۱۴ میلیون ریال به فروش رسید. در مرداد ماه از ۲۸ ردیف ملکی عرضه شده «سامان»، تنها دو ردیف ملکی با ارزش ۵۸.۵۸۵ میلیون ریال به فروش رسید. بانک سامان در مزایده های دوازدهم و سیزدهم خود که موفق به فروش بخشی از املاک خود شد، در هر کدام، تنها یک ملک به صورت توافقی به فروش رساند که هر یک به ارزش ۶.۵۰۰ میلیون ریال و ۵۱۸.۲۴۸ میلیون ریال بودند.
بانک های سینا، آینده و ایران زمین نیز در برخی از مزایده های خود موفق به فروش املاک مازاد خود شدند. به عنوان مثال، بانک سینا از مزایده یازدهم خود در دی ماه، ۳ ردیف ملکی خود را به فروش رساند. بانک آینده نیز تعدادی از املاک عرضه شده در مزایده ۳۷، ۴۰ تا ۴۴ خود را به فروش رساند. بانک ایران زمین نیز دو ردیف ملکی خود را در خرداد ماه واگذار نمود که مبلغ آنها در صورت های مالی شناسایی خواهد شد.
در عرضه سهام نیز، بانک صادرات ایران موفق به فروش سهام شرکت سازه پوشش به میزان ۶۹.۱۶ درصد از کل سهام به صورت یکجا و نقد در مرداد ماه شد. بانک پارسیان نیز ۱۰۰ درصد سهام شرکت صنایع معدنی کانی سازان کیمیا (سهامی خاص) را به صورت اشتراکی به شرکت های فولاد مبارکه اصفهان و گسترش صنایع معدنی کاوه پارس به ارزش کل ۶۳۳.۳۶۳ میلیارد ریال واگذار کرد.
از دیگر واگذاری های سهام تحت مالکیت بانک ها، میتوان به واگذاری سهام لیزینگ کارآفرین توسط بانک کارآفرین به گروه مالی کارآفرین اشاره کرد که در شهریور ماه سال جاری معادل ۳۴.۷۹ درصد سهام به فروش رسید که درآمد آن در اسفند ماه امسال شناسایی خواهد شد.
منبع: شماره ۱۰۳ نشریه بورس امروز- بهمن ماه ۱۴۰۳