“وبصادر” اهرم وام صندوق توسعه
بانک صادرات ایران با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی، نقش کلیدی در تامین مالی طرح های صنعتی ایفا می کند. این بانک با انعقاد قرارداد با صندوق توسعه به ارزش ۵۲۱ میلیارد ریال، تسهیلات قابل توجهی به شرکت های بزرگ در حوزه های نفت، گاز و برق اختصاص داده است. علاوه بر این، قرارداد مشارکت مدنی ۲۷۱ میلیارد ریالی با هدف توسعه پروژه های متانول و نیروگاه برق، نشان دهنده عزم جدی بانک در توسعه زیرساخت های انرژی کشور است.
به گزارش بورس امروز؛ بانک صادرات ایران با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی، نقش کلیدی در تامین مالی طرح های صنعتی ایفا می کند. “وبصادر” با انعقاد قرارداد با صندوق توسعه به ارزش ۵۲۱ میلیارد ریال، تسهیلات قابل توجهی به شرکت های بزرگ در حوزه های نفت، گاز و برق اختصاص داده است. علاوه بر این، قرارداد مشارکت مدنی ۲۷۱ میلیارد ریالی با هدف توسعه پروژه های متانول و نیروگاه برق، نشان دهنده عزم جدی بانک در توسعه زیرساخت های انرژی کشور است.
مطالبات بانک صادرات ایران از دولت در نیمه نخست سال جاری با رشد ۱۴ درصدی به ارزش خالص ۱،۰۳۸،۹۰۸،۸۶۵ میلیون ریال رسید؛ در حالی که مانده اصل و سود سالهای آتی هرماه با سود معوق به ارزش ۵۴۴،۴۷۴،۱۰۷ میلیون ریال بود. باتوجه به اینکه سود آتیبه ارزش ۱۷۱،۶۳۵،۳۵۳ میلیون ریال و مطالبات مشکوک الوصول این بانک از دولت با ارزش ۱۳،۸۷۶،۵۸۶ میلیون ریال از ارزش کل مطالبات «وبصادر» از دولت کسر می شود، خالص مبلغ مطالبات بانک صادرات از دولت به ارزش ۵۴۴،۴۷۴،۱۰۷ میلیون ریال می رسد. از سوی دیگر، در ۶ ماهه نخست سال جاری، بانک صادرات سودی به ارزش ۱۷۶،۷۳۳،۹۶۹ میلیون ریالی شناسایی نمود که به طور سالانه به عنوان سهم سود بانک صادرات از تسهیلات اعطایی مشخص می شود. این رخداد مانده وجه التزام دریافتی در ۶ ماهه مذکور بانک را از دولت به ارزش ۵۰۳،۳۱۳،۳۵۳ میلیون ریال افزایش می دهد.
در کنار ارائه تسهیلات بانک به دولت در جهت کمک به اقتصاد کشور، بانک صادرات ایران با انعقاد قرارداد با صندوق توسعه ملی، از منابع موجود در حساب های خود که متعلق به صندوق توسعه کشور می باشد، در جهت اعطای تسهیلات به فعالیت های صنعتی که دارای توجیه اقتصادی دارند، مصرف می کند. از کل منابع صندوق توسعه ملی نزد بانک صادرات که به ارزش ۵۲۱،۱۵۳،۶۷۰ میلیون ریال هستند، بانک صادرات به شرکت های مختلفی تسهیلات اعطا کرده است که در نمودار زیر به تصویر کشیده شده است.
تسهیلات اعطایی شامل تسهیلات ۲۲۸،۶۸۷ میلیارد ریال (معادل ۵۰۰ میلیون دلار) به شرکت نفت و گاز صبای کنگان، ۱۶۴،۷۳۱ میلیارد ریال (معادل ۳۲۴ میلیون یورو) به شرکت انرژی گستر جم، مبلغ ۱۱۱،۴۹۶ میلیارد ریال به شرکت مولد برق اسلام آباد و ۹۴،۳۵۶ میلیارد ریال (معادل ۱۸۶ میلیون یورو) به شرکت سرمایه گذاری سیراف انرژی می باشد. بر اساس رای دیوان عدالت اداری، شرکت انرژی گستر جم در خصوص تسهیلات دریافتی باید بازپرداخت را با نرخ ارز مبادله ای انجام دهد که پس از تامین ارز از بانک مرکزی میسر خواهد شد.
در کنار تسهیلات اعطایی فوق، بانک صادرات به منظور انجام فرایند ساخت پروژه های تولید متانول و نیروگاه برق سبزوار، بخشی دیگر از منابع صندق توسعه را طی انعقاد قرارداد مشارکت مدنی به ارزش کل ۵۳۴ میلیون یورو معادل ۲۷۱،۵۰۱ میلیارد ریال، تامین نمود. این قرارداد بین بانک صادرات و شرکت های پتروشیمی سیراف انروژی و افق توسعه انرژی خلیج فارس منعقد گردید که به خاطر عدم پیشرفت فیزیکی صرفا مبلغ ۲۲۲ میلیون یورو از سوی بانک پرداخت شد.
“وسپه” در صدر مطالبات “وبصادر”
بانک صادرات ایران در ۶ ماهه نخست سال جاری از سایر بانک ها و مؤسسات اعتباری (به جز بانک مرکزی) به ارزش ۳۷۵،۵۳۷،۵۱۸ میلیون ریال مطالبه داشته است که نسبت به یک سال مالی ۱۴۰۲ به میزان ۱۹ درصد رشد یافته است. در میان مطالبات «وبصادر» از سایر بانک ها (به جز بانک مرکزی)، طلب از بانک سپه به ارزش ۱۳۸،۰۱۵،۴۵۳ میلیون ریال با سهم ۲۹ درصدی بیشترین بخش از مطالبات را به خود اختصاص داد که این نسبت از میزان سپرده های مدت دار نزد سایر بانک ها و مؤسسات اعتباری غیر بانکی داخلی-ارزی که محدود شده است، نیز بیشتر می باشد.
ارزش طلب «وبصادر» از بانک سامان نیز در ۶ ماهه نخست سال جاری با رشد ۲۰ درصدی از ۷۳،۲۸۰،۴۲۶ میلیون ریال به ۸۷،۸۸۵،۴۲۷ میلیون ریال افزایش یافت. سومین بانک بدهکار به بانک صادرات ایران، بانک پارسیان می باشد که ارزش مطالبات «وبصادر» از آن در ۶ ماهه نخست سال جاری ۸،۷۵۸،۲۵۲ میلیون ریال است. این مطالبه بین بانکی نسبت به سال مالی ۱۴۰۲ به میزان ۵۲ درصد رشد یافته است.
نقش پرداخت های شتابی مشتریان ثامن در بدهی وسپه
بخشی از مطالبات بانک صادرات از بانک سپه در ۶ ماهه نخست سال جاری شامل مطالبه از موسسه ثامن به مبلغ ۱۳۳،۸۶۵ میلیارد ریال است که مربوط به پرداخت به مشتریان آن مؤسسه و کارمزد شتابی می شود. در این بین، بخشی از مطالبات «وبصادر» از مؤسسه ثامن به ارزش ۵۹.۷۸۸ میلیارد ریال اصل بدهی، ۷۴.۳۵۶ میلیارد ریال سود متعلقه، ۷۳۱ میلیارد ریال کارمزد می باشد. استفاده مشتریان وسپه و به طور جزئیتر، مشتریان مرسسه ثامن از ATM های بانک صادرات، سودی معادل ۲۴.۳۵۱ میلیارد ریال برای بانک صادرات ایران به همراه داشته است.
منبع: ماهنامه شماره ۱۰۳ بورس امروز