سودآوری شرکت ها با تغییرات کلیدی در بازار ارز
اواخر آذرماه سال جاری بود که بانک مرکزی اعلام کرد که تمامی معاملات ارزی کشور به سامانه توافقی منتقل خواهد شد و از اول بهمن ماه سامانه نیما از چرخه معاملات ارزی حذف خواهد شد.
به گزارش بورس امروز؛ اواخر آذرماه سال جاری بود که بانک مرکزی اعلام کرد که تمامی معاملات ارزی کشور به سامانه توافقی منتقل خواهد شد و از اول بهمن ماه سامانه نیما از چرخه معاملات ارزی حذف خواهد شد. این اقدام در راستای حرکت به سمت تک نرخی شدن ارز صورت گرفته و گام های ابتدایی جهت رسیدن به این هدف آغاز افزایش نرخ دلار نیمایی بود. بدون شک این اقدام مهم ترین و با اهمیت ترین اقدامی بود که سیاستگذار در سالهای اخیر اجرایی کرده است. با افزایش نرخ دلار نیمایی، اسپرد نرخ دلار نیما و نرخ دلار بازار آزاد از حوالی ۴۰ درصد به ۲۰ درصد کاهش داشته است. این موضوع باعث افزایش عرضه ارز حاصل از صادرات شرکت هایی خواهد شد که عمدتا شرکت های صادرات محوری می باشند و همچنین میزان ارزآوری این شرکت ها نیز افزایش خواهد داشت.
اثرات حذف دلار نیما را می توانیم به دو دسته منفی و مثبت بر شرکت ها طبقه بندی نمود. عمده شرکت هایی که نرخ گذاری آن ها تابع نرخ گذاری دستوری است و مواد اولیه آن ها عمدتا وارداتی، حذف دلار نیمایی و افزایش نرخ دلار، اثر منفی بر سودآوری آن ها خواهد داشت. در صورتی که به میزان افزایش نرخ خرید مواد اولیه خود نتوانند افزایش در نرخ فروش محصولاتشان داشته باشند، با کاهش سودآوری مواجه خواهند شد. از جمله این شرکت ها می توان به شرکت های گروه روانکار، شرکت های فعال در صنعت شوینده، گروه لاستیک، لبنی، قطعه سازها و شرکت های از این دست که تولید در آن ها کاملا وابسته به نرخ ارز بوده و فروش آن ها عمدتا داخلی و به ریال می باشد، اشاره نمود. این دسته از شرکت ها با چالش هایی در مسیر تولید مواجه خواهند بود.
در طرف مقابل شرکت هایی قرار دارند که مرجع نرخ گذاری آنها آزاد است و یا شرکت های صادرات محوری که با افزایش نرخ دلار میزان فروش آن ها و به تبع آن سود آوری آن ها افزایش خواهد یافت. از جمله این شرکت ها می توان به شرکت های گروه پتروشیمی، فولادی و صنعت سیمان اشاره نمود.
تاثیر دیگری که حذف نرخ دلار نیمایی و افزایش آن بر شرکت ها می تواند داشته باشد بر بدهی ها و دارایی های ارزی شرکت هاست. از این رو شرکت هایی که دارایی های ارزی بیشتری داشته باشند از این محل منتفع می شوند و در مقابل شرکت هایی که بدهی ارزی بیشتری داشته باشند نیز ممکن است با هزینه های بازپرداخت بیشتری مواجه شوند.
در صورتی که ریسک های سیستماتیک حاکم بر اقتصاد کاهش یافته یا از بین روند و شاهد کاهش نرخ بهره به عنوان یکی از مهم ترین ریسک های بازار سرمایه باشیم، می توان شاهد آثار مثبت حذف نرخ ارز نیمایی بر عملکرد شرکت ها بود و همین مساله بستر تقاضا از سمت سهامداران را فراهم خواهد آورد.
نویسنده: سمیه صفری_ کارشناس سرمایه گذاری