تحولات مثبت در صنعت دارویی؛ رشد ریالی قیمت سهام یا افزایش نرخ ها؟
در پی تغییرات سیاستهای ارزی دولت، صنعت دارویی به سمت افزایش نرخها حرکت کرد. در این میانه برخی از کارشناسان در حالی از پتانسیل رشد ۲۰ تا ۳۰ درصدی برای این صنعت نام می برند که برخی دیگر بر این باورند که صنعت دارویی به عنوان یکی از گروههای متوسط در بازار، نظر جذب نقدینگی، توان بالایی در جذب پول ندارد. لذا رشد ریالی در قیمت سهام میتواند به عنوان عامل مؤثر برای حرکت رو به رشد این صنعت تلقی شود.
صنایع دارویی ایران بهدلیل تغییر سیاستهای ارزی دولت، بهزودی با چالش و فرصتهای جدیدی مواجه خواهند شد. از این روی “مجتبی معتمد نیا” کارشناس بازار سرمایه و “تینا زندی” مدیر صندوق بازارگردانی سهم آشنا یکم در گفت و گویی با خبرنگار بورس امروز به تحلیل وضعیت صنایع دارویی و پتانسیل های این صنعت پرداخته اند که مشروح آن در ذیل آمده است.
رشد متوازن در صنعت دارویی؛ بازار جذب سرمایه را افزایش میدهد
مجتبی معتمد نیا کارشناس بازار سرمایه تقاضای موجود بازار در صنعت دارویی را ناشی از افزایش قیمت محصولات برخی از شرکتها به میزان ۵۰ تا ۱۵۰ درصد، چشمگیر شده است. این افزایش نرخ موجب جذب سرمایهگذاران و جذابیت بیشتر برای خرید در این گروه شده است.
وی ادامه داد: گروه دارویی به نسبت سایر گروهها و بازار، رشد خاصی نداشته اند و به همین دلیل در مقایسه با سهامهای شاخص ساز و صندوقهای اهرمی، قابل توجهتر به نظر میرسد. با افزایش توجه بازار به شرکتهای کوچکتر، اقبال عمومی نسبت به گروههای دارویی مضاعف شده است.
معتمدنیا افزود: در ساختار صنعت دارو، بیش از ۵۰ درصد از شرکتهای بورسی تحت مالکیت ستاد اجرایی فرمان امام و صندوقهای بازنشستگی قرار دارند. این واقعیت میتواند تأثیر قابل توجهی بر سود شرکتهای سرمایهگذاری این گروه داشته باشد و احتمالاً به ایجاد اقبال بیشتر به این شرکتها کمک کند، بهویژه آن دسته که در این مدت کمتر رشد کردهاند.
این کارشناس بازار سرمایه بر این عقیده است که در بازار سرمایه، وزن رشد منطقی و متعادلی بین شرکتهای گروه دارویی وجود دارد. شرکتهایی که توانایی کنترل هزینهها و افزایش حاشیه سود را داشته باشند، رشد قابل توجهتری خواهند داشت. با این حال، در نظر گرفتن نقدشوندگی و قدرت خروج از سهم نیز از عوامل مهم در تصمیمگیری سرمایهگذاران است. در این میان، پولهای کلان به سمت شرکتهای بزرگتر متمایل میشود، در حالی که سرمایههای خرد بیشتر به سمت شرکتهای کوچکتر در این گروه روانه میگردد.
وی از صنعت دارویی به عنوان یکی از گروههای متوسط در بازار نام برد که از نظر جذب نقدینگی، توان بالایی در جذب پول ندارد.
معتمدنیا پیشبینی کرد که در آینده، با افزایش حجم عرضهها، صفهای خرید در این گروه کاهش یابد. ریسکهای موجود در گروه دارویی، بهویژه افزایش قیمت مواد اولیه، به عنوان نتیجه سیاستهای دولت در حذف دلار نیمایی و انتقال به سیستم مبادلهای، ممکن است به قیمت تمامشده محصولات تعمیم یابد.
وی ادامه داد: با این حال، افزایش نرخها میتواند این موضوع را پوشش دهد، اما نکته اینجاست که احتمال تفاوت در درصد حاشیه سود وجود ندارد و رشد ریالی در قیمت سهام میتواند به عنوان عامل مؤثر برای حرکت رو به رشد این صنعت تلقی شود.
صنعت دارویی: افزایش نرخها و پتانسیل رشد ۲۰ تا ۳۰ درصدی
تینا زندی مدیر صندوق بازارگردانی سهم آشنا یکم نیز در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز یاد آور شد: داروسازان که تاکنون از ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی استفاده میکردند، بازار آزاد ارز توافقی با نرخ ۶۴ تا ۶۵ هزار تومان منتقل شدند. این تغییر سیاست شرکتهای دارویی را پیگیر افزایش قیمت محصولات خواهد کرد. بهویژه اینکه برخی از شرکتها با حاشیه سود منفی مواجه شدهاند و نتوانستهاند در گذشته نرخ افزایش را دریافت کنند. بر اساس اعلام دولت، قرار است اجازه افزایش نرخ به این صنعت داده شود و مابهالتفاوت این افزایش قیمتها به صندوقهای بیمه پرداخت خواهد شد تا فشار اقتصادی به مردم کاهش یابد.
مدیر صندوق بازارگردانی سهم آشنا یکم بر برخورداری صنایع دارویی به دلیل این تغییرات، از افزایش نرخهای قابل توجه تاکید و اضافه کرد: با توجه به این تغییرات و افقهای جدید، صنایع دارویی دارای حداقل ۲۰ الی ۳۰ درصد پتانسیل رشد خواهند بود.
وی افزود: بهنظر میرسد این شرایط جدید بتواند به بهبود وضعیت مالی و سودآوری شرکتهای دارویی در آینده نزدیک کمک کند.