بررسی مزایا و معایب سرمایهگذاری در صندوقهای اهرمی و بخشی در بازار سرمایه
صندوق اهرمی بخریم یا بخشی؟
سرمایهگذاری در صندوقهای اهرمی و صندوقهای بخشی در بازار سرمایه به عوامل متعددی بستگی دارد. صندوقهای اهرمی با ترکیب متنوع و ریسک کمتر در شرایط صعودی بازار بازدهی مناسبی فراهم میکنند، اما در شرایط نزولی ممکن است با ریزشهای شدیدتری روبهرو شوند. از سوی دیگر، صندوقهای بخشی با تمرکز روی یک صنعت خاص میتوانند در صورت رشد آن صنعت، بازدهی بالاتری ارائه دهند، اما ریسک بیشتری نیز دارند.
یاور میرعباسی مدیرعامل شرکت کارگزاری خردمند در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، تاثیر اهرم در صندوقهای اهرمی بر بازدهی سرمایهگذاران را منوط به استراتژی سرمایه گذار دانست.
وی در مقایسه پرتفوی صندوق های اهرمی نسبت به صندوقهای بخشی فعال در بازار سرمایه اظهار داشت: صندوقهای اهرمی معمولاً ترکیبی را انتخاب میکنند که شبیه به ترکیب شاخص باشد، با این هدف که بتوانند عملکرد بهتری نسبت به شاخص داشته باشند. برخی از این صندوقها بر اساس شاخص کل و برخی دیگر بر اساس شاخص هموزن اقدام میکنند.
وی با اشاره به وابستگی بازدهی صندوقها به شرایط بازار ادامه داد: صندوقهای اهرمی با برخورداری از ترکیب متنوعتر، از ریسک کمتری برخوردارند و در صورت صعود بازار، میتوانند سود بیشتری کسب کنند. در مقابل، در شرایطی که بازار رو به پایین حرکت کند، احتمال ریزشهای شدیدتری برای این صندوقها وجود دارد.
میرعباسی افزود: این موضوع به ویژه زمانی بیش از پیش نمایان میشود که دامنه نوسان قیمت این صندوقها تفاوتی با سهمهای عادی داشته باشد. اما در شرایط کنونی، با توجه به یکسان بودن دامنه نوسان، تغییرات کلی بازار باعث میشود که صندوقهای اهرمی از NAV خود عقب بمانند.
یاور میرعباسی با اشاره به وضعیت صندوقهای بخشی گفت: این صندوقها معمولاً در یک صنعت خاص فعالیت میکنند و به همین دلیل، حرکتی موازی با کلیت بازار ندارند. اگرچه ممکن است همگامی نسبی بین شاخصهای صنایع و شاخص کل وجود داشته باشد، ولی در شرایطی که یک صنعت خاص به شدت رشد کند و از اهرم هم استفاده کند، ممکن است از بازار و حتی صندوقهای اهرمی هم پیشی گیرد.
وی ادامه داد: اما این موضوع نیز با ریسک بالایی همراه است، چرا که سرمایهگذاری در یک بخش خاص صورت میگیرد و سرمایهگذار باید بر اساس پروفایل ریسک و بازده، تصمیم گیرد.
وی خاطرنشان کرد: تحلیل این که کدام یک از صندوقها میتوانند بیشتر سرمایهگذاران را منتفع سازند، بستگی به عملکرد آن بخش نسبت به کلیت بازار دارد. اگر صنایع خاصی پیشرو باشند، ممکن است بتوانند از صندوقهای اهرمی پیشی گیرند، و در عوض اگر چندان مورد توجه بازار نباشند، صندوقهای اهرمی از نظر بازدهی جا بمانند. اما به طور کلی، با توجه به پیشبینیهایم در مورد رشد بازار، به ویژه صندوقهای اهرمی با پورتفوی متنوعتر، توانایی بیشتری برای ارائه بازده مطلوب با ریسک کمتر برای سرمایهگذاران دارند.