تاثیر نوسانات نرخ ارز بر بازار سرمایه
محمدرضا صادقی کارشناس بازار سرمایه،در گفتگو با خبرنگار بورس امروز،به تحلیل تاثیر نوسانات نرخ ارز بر بازار سرمایه پرداخت. صادقی گفت:آمریکا در عمل به بسیاری از تعهدات خود در این مدت عمل نکرده و با همین سیاست، مانع بزرگی را برای سرمایه گذاری خارجی شرکتهای آمریکایی مثل بویینگ و سایر کشورها بوجود آورده است. وی افزود:در بازار […]
محمدرضا صادقی کارشناس بازار سرمایه،در گفتگو با خبرنگار بورس امروز،به تحلیل تاثیر نوسانات نرخ ارز بر بازار سرمایه پرداخت.
صادقی گفت:آمریکا در عمل به بسیاری از تعهدات خود در این مدت عمل نکرده و با همین سیاست، مانع بزرگی را برای سرمایه گذاری خارجی شرکتهای آمریکایی مثل بویینگ و سایر کشورها بوجود آورده است.
وی افزود:در بازار سرمایه همواره نگران تصمیمات جدیدی هستیم که یکباره کل بازار و یا یک گروه خاص را هدف گرفته و امنیت سرمایه گذاری را دراین بازار پر ریسک، کاهش می دهد. ما هنوز شاهد تاثیرات گروه بانکی از تصمیمات یکباره دولت و بانک مرکزی برای این گروه و ضررو زیان سنگین سهامداران این گروه هستیم.دولتمردان در توجیه این تصمیمات همواره به عوامل غیر اقتصادی در ایجاد تلاطم ارزی اشاره داشته و بر اینکه از نظر ارزی مشکلی ندارند، تاکید می کنند.
کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد:صندوق بین المللی پول از این سیاست دولت استقبال کرده و در آمار جدید خود اعلام نمود در سال جاری ۱۳ میلیارد دلار به ذخیره ارزی ایران افزوده خواهد شد. مانده آن در پایان سال حدود ۱۰۸ میلیارد دلار بالغ خواهد شد که حاکی از تایید حرف دولت است. از منظر بازار سرمایه، افزایش نرخ ارز مبادله ای به ۴۲۰۰ تومان، الزام ثبت سفارش برای واردات کالا در سامانه نیما و الزام عرضه ارز حاصل از صادرات توسط صادر کنندگان در همین سامانه به قیمت جدید، مهم ترین مواردی بودند که شرکتهای واردات و صادرات محور را دستخوش ابهامات جدید کردند.گروه پتروشیمی به عنوان یکی از بزرگترین و با ارزش ترین گروه های بازار بخاطر افزایش قیمت خوراک خود با افزایش قیمت تمام شده مواجه شد و از سوی دیگر بدلیل اجبار به فروش ارز خود به قیمت ۴۲۰۰ تومان با دورنمای کاهش سود روبرو خواهند شد.
وی خاطره نشان کرد:گروه پالایشی و شرکتهای ارایه کننده یوتیلیتی اما به نظر از این تغییرات منتفع خواهند شد. سایر گروه ها نیز به فراخور خود از این عامل تاثیرات متفاوتی را خواهند داشت.به هر حال بازار منتظر اثرات اجرایی این مصوبات در سود شرکتها هستند چون تفاوت قیمت ارز مبادله ای و آزاد می تواند سود این شرکتها را دستخوش تغییرات زیادی نماید.
صادقی در ادامه گفت:همه می دانیم که در طول سالهای گذشته با اتخاذ سیاستهای دولت و بانک مرکزی برای کنترل نرخ تورم و حتی بازار ارز، نرخ سود بانکی به دفعات افزایش یافته و با سودهای هنگفتی که به سپرده گذاران بانکی تعلق گرفته اکنون شاهد افزایش نقدینگی به حدود ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان هستیم و با نرخ رشد حدود ۲۰ درصدی، تا پایان سال این رقم به حدود ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.
وی تاکیدکرد:وجود سود بدون ریسک بالای ۲۰ درصدی یکی از موانع اقبال به بازار سرمایه است که باعث شده نه تنها اشخاص حقیقی بلکه اشخاص حقوقی و صندوق های سرمایه گذاری نیز به سمت سپرده ها و اوراق خزانه و مشارکت متمایل شوند.کنترل این حجم از نقدینگی و جلوگیری از تکانه های سخت و زیان باری که می تواند برای اقتصاد کشور به همراه داشته باشد از دغدغه های دولت است که باید ببینیم برای مهار آن چه تدابیری اتخاذ خواهد کرد.شاید برگشتن دولت و بانک مرکزی به سپرده های بلندمدت ۳ و ۵ ساله و قرار دادن هزینه بالا برای ابطال این سپرده ها یکی از راهکارهای خوب برای مهار نقدینگی و جلوگیری از خروج وجوه باشد، خصوصا برای پولهای بزرگ.
کارشناس بازار سرمایه گفت:به هر حال ما چه بخواهیم چه نخواهیم شاهد افت ارزش پول ملی خود هستیم که در قالب افزایش نرخ ارز سایر کشورها خود را نشان داده است.به رغم اعتقاد عده ای به تاثیر مثبت افزایش قیمت ارز بر صادرات کشور اما بدلیل تاثیرات این امر بر افزایش نرخ تورم و گرانی کالاها، اثرات مخربی بر فضای جامعه داشته و دولتها هم به همین دلیل همواره سیاست کنترل نرخ ارز را در پیش گرفته اند .
وی افزود:اما به رغم وجود شرایط نامساعد در کلیت بازار سرمایه شاهد این هستیم که بدلیل رشد قیمت نفت، صنایع و شرکتهای مرتبط با آن که دارای شرایط بنیادی مناسب بوده اند از افت قیمتی کمتری برخوردار بوده اند و حتی بعضا شاهد رشد مقطعی قیمت آنها هم بوده ایم.در آستانه برگزاری مجامع این شرکتها هستیم . همین عامل نیز می تواند در این مقطع زمانی، توجه به این سهم ها را افزایش دهد.