برنامههای صندوق بازنشستگی کشوری برای توسعه اقتصاد دیجیتال و حمایت از بازنشستگان:
توسعه اقتصاد دیجیتال در صندوق بازنشستگی کشوری
صندوق بازنشستگی کشوری در حال برنامهریزی برای توسعه اقتصاد دیجیتال است. برای این هدف، نیاز به ایجاد یک سازوکار مناسب برای ارتباط بین سیستمهای صندوق و دیگر سیستمها وجود دارد و به همین منظور زیرساخت کسر از حقوق راهاندازی شده است. همچنین، جذب سرمایه برای مدیریت خریدهای روزانه بازنشستگان و تقویت شرکت خدمات پشتیبانی صندوق در این پروژهها از اهمیت بالایی برخوردار است. این رویکرد مرحلهای میتواند منجر به سودآوری بیشتری نسبت به سرمایهگذاریهای فعلی شود و از بار مالی بالا جلوگیری کند.
سیدهادی ابطحی مدیرعامل گروه مدیریت ارزش سرمایه صندوق بازنشستگی کشوری درگفتوگو با خبرنگار بورس امروز به تشریح برنامههای این مجموعه در زمینه توسعه اقتصاد دیجیتال پرداخت.
برنامه اقتصاد دیجیتال و نقش هلدینگ مالی در آن
وی اعلام کرد: برنامه اقتصاد دیجیتال صندوق بازنشستگی کشوری از سوی مدیرعامل وقت به هلدینگ مالی تفویض شده است. هلدینگ مالی به دلیل دسترسی به ابزارهای مالی و پولی، محل مناسبی برای توسعه زیرساختهای اقتصاد دیجیتال به شمار میرود. در این راستا، ما یکی از شرکتهای خود را با وضعیت حوزه آیتی تطبیق دادیم و یک زیرساخت سوپر اپلیکیشنی را فراهم کردیم که اقدامات زیرساختی آن به اتمام رسیده و اولین ماژول آن، ماژول “vnpl”، به بحث فروش اقساطی کالا و خدمات به بازنشستگان اختصاص دارد.
ابطحی اهداف این اقدام را چنین برشمرد: اول، بهرهگیری از فرصتهای اقتصادی موجود در اقتصاد دیجیتال که صندوق بازنشستگی از آن محروم بوده است. سالانه حدود ۲۵۰ همت برای پرداخت حقوق داریم و این جریان نقدی میتواند به خلق فرصت و سود برای بازنشستگان از طریق یک پلتفرم منجر شود.
دوم، صندوق بازنشستگی دارای شرکتهای خدماتی و تولیدی است که بستر خدمات را نداشتند و این زیرساخت میتواند با برقراری ارتباط مناسب با بازنشستگان، به توسعه بازاریابی و خدمترسانی مستقیم به آنها کمک کند.
سوپر اپلیکیشن “vnpl” برای بازنشستگان
وی در بیان اقدامات لازم جهت تحقق این اهداف، گفت: ما با ماژول “vnpl” شروع میکنیم و مرحله بعدی ما بحث ایجاد فروشگاه آنلاین است. سپس به سمت نئوبانک و انجام تراکنشهای بانکی پیش خواهیم رفت و در نهایت، زنجیره خدماتی بازار سرمایه را ایجاد خواهیم کرد تا این سیستم را بالغ کنیم. هدف اصلی ما از این اقدام، کسب سودآوری برای بازنشستگان و خدماترسانی بهتر به آنهاست. نکته مهمتر اینست که در دورانی زندگی میکنیم که ابزارهای دیجیتال محور در حال پیشرفت هستند و اگر از این قافله عقب بمانیم، احتمالاً بازار کسبوکار آتی صندوق را از دست میدهیم.
مدیرعامل گروه مدیریت ارزش سرمایه تاکید کرد: ما رویکرد توسعه دیجیتال را در هلدینگ مالی راهاندازی کردیم و این رویکرد بسیار فراگیر است که افقهای هوش مصنوعی و خدمترسانی از طریق این ابزارها را نیز شامل میشود.
وی در خصوص نیازهای پایهای برای تحقق این اهداف اظهار داشت: برای رسیدن به هدفمان، نیاز به یک سازوکار داشتیم که ارتباط بین سیستمهای صندوق و دیگر سیستمها ایجاد شود. به همین دلیل، زیرساخت کسر از حقوق را راهاندازی کردیم. این سامانه یکی از معدود سامانههای موجود در کشور است که نرخ نکول بسیار پایینی دارد و این مسئله به همکاری خوب ما با صندوق بازنشستگی برمیگردد.
استراتژی جذب سرمایه و همکاری با بانکها
ابطحی همچنین به موضوع جذب سرمایه در این پلتفرم اشاره و اضافه کرد: هدف مدیریت خرید روزانه بازنشستگان با بهرهگیری از فروشهای روزانه است. برخی فروشگاهها اعتبار کوتاهمدتی در اختیار ما قرار می دهند، بنابراین برای جذب سرمایه مورد نیاز خود، در حال مذاکره با بانکهای مختلف برای استفاده از ظرفیت اعتباری آنها هستیم. زیرساختهای IT ما به آرامی در این زمینه پیش میروند تا هزینههای این پروژه را مدیریت کنیم. ما با حداقل هزینه و به صورت درونزا این پروژه را دنبال میکنیم و بر حسب نیاز سیستم، سختافزارها و نرمافزارها را توسعه خواهیم داد.
وی افزود: به جای ایجاد زیرساختهای بزرگ و استخدام نیروی انسانی زیاد که ممکن است به هزینههای کلانی منجر شود، با رویکرد گام به گام و ماژول به ماژول پیش میرویم. این رویکرد به ما کمک میکند که هر مرحله از توسعه خود به نوعی درآمدزایی داشته باشد و در صورت بروز مشکلات غیرقابل پیشبینی، همچنان یک ماژول با ارزش برای ارائه داشته باشیم.
مدیرعامل گروه مدیریت ارزش سرمایه، درباره نقش شرکتهای فرعی در اجرای طرحهای اقتصاد دیجیتال اعلام کرد: تصمیم گرفتیم که شرکت خدمات پشتیبانیمان که قبلاً برای مدیریت پشتیبانی صندوق تأسیس شده بود، برای این موضوع تجهیز کنیم. اساسنامه و نیروهای انسانی این شرکت با هماهنگی و مجوز صندوق تغییر داده شده و در حال حاضر مشغول اجرای این کار هستیم.
وی اظهار امیدواری کرد که در صورت پیشرفت مناسب اقدامات مزبور، این شرکت نیز به فرآیند بورس ملحق شود و از منافع آن بهرهمند گردد.
وی با اشاره به تأثیر اقتصاد دیجیتال بر سهامداران، بیان داشت: توسعه زیرساختهای هلدینگ مالی میتواند به سودهای جهشی و اهرمی قابل توجهی منجر شود. در صورت موفقیت در این پروژه، حتی ممکن است سودآوری بیشتری نسبت به سرمایهگذاریهای صورتگرفته در هلدینگ اصلی به دست آوریم. در نهایت، مدلهای موفقی در پلتفرمهای دیجیتال وجود دارد که نشاندهنده پتانسیل بالای این بازار است.