حمایت بانک صادرات از بازار سرمایه
بانک صادرات بابت حمایت از بازار سرمایه ۳۸،۴۹۵،۹۹۴ میلیون ریال بابت در شش ماهه نخست به گروه مالی سپهر صادرات پرداخت کرده است. همچنین در نیمه نخست امسال سهام شرکت های شبندر، شتران، شبریز، ونیکی، بترانس، بیمه البرز، بیمه اتکایی امین، توسعه بین المللی صنعتی گردشگری-پدیده شاندیز، هپکو و پتروشیمی گلستان بابت رد دیون به بانک صادرات واگذار شده است.
به گزارش بورس امروز؛ بانک صادرات ایران در نیمه اول سال جاری، علاوه بر حمایت از بازار سرمایه از طریق سرمایهگذاری در اوراق بهادار و سهام، به کاهش ۷ درصدی مطالبات خود از گروه مالی سپهر پرداخته است. در این دوره، بانک صادرات به میزان ۲۵۱ هزار میلیارد ریال در سهام سریعالمعامله و ۸۹ هزار میلیارد ریال در سهام بلندمدت سرمایهگذاری کرده است. همچنین، بخش قابل توجهی از سرمایهگذاریها در راستای رد دیون دولت صورت گرفته است.
بانک صادرات ایران در ۶ ماهه نخست سال جاری ۹۶،۲۰۵،۷۹۸ میلیون ریال از گروه مالی سپهر مطالبه دارد. این مبلغ که در ۶ ماهه نخست سال گذشته به ارزش ۱۰۳،۳۰۵،۷۹۹ میلیون ریال بود، در این دوره ۷ درصد کاهش یافت. از کل مبلغ بدهی گروه مالی سپهر به بانک صادرات ایران 57،۷۰۹،۸۰۴ میلیون ریال بابت سود سهام دریافتنی و ۳۸،۴۹۵،۹۹۴ میلیون ریال بابت حمایت از بازار سرمایه بوده است.
از سوی دیگر، این بانک با سرمایه گذاری های بلندمدت و کوتاه مدت در اوراق بهادار به صورت مستقیم نیز از بازار سرمایه حمایت کرده است. همان طور که در نمودار زیر مشاهده می شود، بانک صادرات ایران در ۶ ماهه نخست سال جاری ۲۵۱،۵۰۰،۲۳۵ میلیون ریال در سهام سریع المعامله، ۸۹،۳۴۹،۶۲۱ میلیون ریال در سهام به صورت بلندمدت، ۲۱۲،۸۲۸،۳۴۷ میلیون ریال سرمایه گذاری در سایر اوراق بهادار و ۶،۲۰۲،۲۴۷ میلیون ریال در سهام و مشارکت خارجی اقدام به سرمایه گذاری نمود.
بهای تمام شده سهام سریع المعامله در ۶ ماهه نخست سال جاری ۲۱،۱۰۷،۴۶۲ میلیون ریال بوده است درحالی که در اسفند ماه سال گذشته بهای تمام شده سهام سریع المعامله به ارزش ۲۲،۷۴۷،۰۷۷ میلیون ریال بوده است. لذا بهای تمام شده این سهام در ۶ ماهه نخست سال جاری ۷ درصد کاهش یافت.
در میان سهام سریع المعامله جاری حاضر در پرتفوی گروه، بیشترین بهای تمام شده به سهام وخارزم به بهای تمام شده ۵،۱۹۹،۹۲۷ میلیون ریال و ارزش بازار ۱۰،۸۰۴،۷۲۲ میلیون ریال اختصاص یافت. دومین صندوق با بیشترین سهم نماد شستا به بهای تمام شده ۲،۲۰۰،۱۶۳ میلیون ریال و ارزش بازار ۲،۰۴۴،۸۲۵ میلیون ریال بوده است. اگرچه اکثر نمادهای حاضر در سبد سهام سریع المعامله به صورت خرید بوده است اما سهام شپنا به بهای تمام شده ۵۷۶،۱۳۰ میلیون ریال و ارزش بازار ۶۳۵،۳۷۶ میلیون ریال مربوط به رد دیون دولت است و عمده سهام خریداری شده مربوط به سرمایه گذاری های گروه مالی سپهر صادرات می باشد.
در بخش سرمایه گذاری های بلندمدت سریع المعامله نیز، گروه بانک صادرات ایران عمده سرمایه گذاری را به جهت رد دیون دولت کسب کرده است که شامل نمادهای شبندر، شتران، شبریز، ونیکی، بترانس، بیمه البرز، بیمه اتکایی امین، توسعه بین المللی صنعتی گردشگری-پدیده شاندیز، هپکو و پتروشیمی گلستان می باشد. سایر سهام که شامل باشگاه استقلال، شصفها، ثمسکن و وغدیر است با خرید کسب شده اند. بیشترین سهام حاضر در پرتفوی بلندمدت سرمایه گذاری در سهام سریع المعامله گروه مربوط به نماد شصفها با بهای تمام شده ۴۵،۰۸۱،۲۴۳ میلیون ریال و ارزش بازار ۷۱،۸۵۳،۱۱۵ میلیون ریال و شبندر به بهای تمام شده ۳۵،۷۵۴،۱۰۷ میلیون ریال و ارزش بازار ۴۰،۰۵۸،۴۲۹ میلیون ریال اختصاص دارد.
بانک صادرات ایران نیز همچون گروه در ۶ ماهه نخست سال جاری عمده سرمایه گذاری بلندمدت در سهام سریع المعامله در بازار را به منظور رد دیون دولت انجام داد که شامل نمادهای شصفها، شتران، شبریز، شبندر، ونیکی، بترانس، بیمه البرز، بیمه اتکایی امین، پتروشیمی گلستان، توسعه بین المللی گردشگری-پدیده شاندیز و هپکو می شود. در بین بیشترین سهام مربوط به رد دیوت دولت به پالایش نفت اصفهان با بهای تمام شده ۴۵،۰۸۱،۲۴۳ میلیون ریال و ارزش بازار ۷۱،۸۵۳،۱۱۵ میلیون ریال می شود. سهام پالایش نفت تهران نیز که به منظور رد دیون دولت کسب شده است، با بهای تمام شده ۳۷،۳۱۰،۳۵۷ میلیون ریال و ارزش بازار ۴۶،۱۰۶،۵۵۲ میلیون ریال در جایگاه دوم قرار میگیرد.
در سبد سایر سهام گروه، تنها دو شرکت ثپتکو و ابنیه ساختمان شاندیز با بهای تمام شده۱۵۸،۸۳۳ میلیون ریال و بهای تمام شده ۶،۸۳۵،۵۹۰ میلیون ریال به سهام دریافتی جهت رد دیون دولت مربوط می شود و سایر سهام همچون رتبه بندی اعتباری ایران و بانک قرض الحسنه مهر ایران از طریق خرید کسب شده اند. در سبد سایر سهام بانک صادرات ایران نیز سه شرکت ابنیه ساختمان پدیده شاندیز با بهای تمام شده ۶،۸۳۵،۵۹۰ میلیون ریال، هپکو با بهام تمام شده ۱۵۸،۸۳۲ میلیون ریال و مدیریت سپهر انرژی صادرات (نیروگاه سپهر زواره) با بهای تمام شده ۴۵،۹۱۱،۹۸۰ میلیون ریال مربوط به رد دیون دولت می باشد و سایر شرکت ها از طریق تاسیس توسط این بانک و یا خرید کسب شده اند.
همچنین، بخشی از سرمایه گذاری در سایر اوراق بهادار که ارزش پرتفوی گروه به میزان ۱۹۶،۶۸۵،۸۴۵ میلیون ریال و ارزش پرتفوی بانک به مبلغ ۱۵۰،۴۵۱،۴۶۲ میلیون ریال بوده است، به رد دیون دولت مربوط می شود. بانک صادرات به همراه گروه به جهت تامین منابع مالی مورد نیاز وزارت امور اقتصاد و دارایی به انعقاد قرارداد تعهد پذیره نویسی اوراق مرابحه کرد که از ارزش ۲۲۵،۵۵۸ میلیون ریال برخوردار بوده است. از سوی دیگر، این بانک اقدام به خرید تتمه اراق مشارکت ارزی ۴ ساله به ارزش ۱،۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریالی با عاملیت خود کرد. لازم به ذکر است بخشی از پرتفوی صندوق های گنجینه سپهر و توسعه بازار سرمایه نیز ماهیت سریع المعامله داشتند که در پرتفوی سایر اوراق طبقه بندی شده است. بانک صادرات ایران صندوق سرمایه گذاری سپهر اول را با بهای تمام شده ۸۰،۰۰۰ میلیون ریال تاسیس و صندوق سرمایه گذاری مشترک توسعه بازار سرمایه را با بهای تمام شده ۸،۸۵۵،۵۵۷ میلیون ریال خریداری کرده است.