فاصله گذار بین دلار و رشد بازار
نرخ بهره بدون ریسک در سقف شاخص سال ۱۴۰۲ معادل ۲۶ درصد و در سقف سال ۹۹ نیز کمتر از ۱۵ درصد بوده است و این در حالیست که اکنون این نرخ به بیش از ۳۱ درصد رسیده و همین امر یکی از دلایل ایجاد این فاصله بین رشد دلار و رشد بازار سرمایه میباشد. در صورتی که نرخ بهره به اعداد کمتر از ۳۰ درصد برسد شرایط یکی دیگر از پارامترهای بنیادی برای بازار سرمایه بهبود یافته و میتوان به رشد بازار برای فتح قلههای بالاتر امیدوار بود.
به گزارش بورس امروز؛ بازار سرمایه در فصل پاییز عملکرد مناسبی داشت و پس از یک سال و نیم روند اصلاحی، در آبان ماه سال جاری توانست یک ترند صعودی را شروع کند. البته این رشد فقط مختص به بازار سرمایه نبود و بازارهای موازی نیز بر مدار صعود حرکت کردند. در فصل پاییز دلار بازار آزاد ۳۵ درصد، هر گرم طلای ۱۸ عیار ۳۰ درصد، شاخص کل ۲۸ درصد و شاخص هموزن نیز ۲۰ درصد بازدهی داشتند. ریزش شدید قیمتها در مهرماه، حذف دلار نیما، تغییر رویکرد دولت به بازار سرمایه و حمایتهای وزیر اقتصاد از جمله دلایل رشد شاخص کل و نمادهای دلاری بازار سرمایه بودند. حذف دلار نیما در نمادهای دلاری محور و صادراتی میتواند به افزایش سودآوری این شرکتها کمک شایانی داشته باشد و انتظار میرود در گزارشات سال آینده و حتی سه ماهه پایانی سال جاری شاهد رشد سودآوری این شرکتها باشیم.
به رغم شکست سقف ۲۵۰۰ هزار واحدی در شاخص کل، ارزش دلاری بازار سرمایه با ارزش دلاری سقف اردیبهشت ۱۴۰۲ فاصله بسیاری دارد و همین امر نشان دهنده عقب ماندگی شاخص کل و بازار سرمایه نسبت به دلار و دیگر بازارهای موازی است. ارزش دلاری فعلی حدود ۱۳۰ میلیارد دلار و ارزش بازار در سقف سال ۱۴۰۲ معادل ۲۰۰ میلیارد دلار و حدود ۴۰ درصد بالاتر از اعداد فعلی بوده است و اگر مبنای مقایسه را به سال ۹۹ ببریم و با ۴۰۰ میلیارد دلار سقف سال ۹۹ مقایسه کنیم، این فاصله و عقب ماندگی نسبت به دلار بیشتر نیز خودنمایی خواهد کرد. البته یکی از مهمترین فاکتورهای اقتصادی در این مقایسه نادیده گرفته شده است و این فاکتور نرخ بهره بدون ریسک میباشد، نرخ بهره بدون ریسک در سقف شاخص سال ۱۴۰۲ معادل ۲۶ درصد و در سقف سال ۹۹ نیز کمتر از ۱۵ درصد بوده است و این در حالیست که اکنون این نرخ به بیش از ۳۱ درصد رسیده و همین امر یکی از دلایل ایجاد این فاصله بین رشد دلار و رشد بازار سرمایه میباشد. در صورتی که نرخ بهره به اعداد کمتر از ۳۰ درصد برسد شرایط یکی دیگر از پارامترهای بنیادی برای بازار سرمایه بهبود یافته و میتوان به رشد بازار برای فتح قلههای بالاتر امیدوار بود.
در حال حاضر بازار سرمایه از منظر بنیادی دچار تغییرات مثبتی شده است که این آثار مثبت در گزارشات فصل زمستان ملموستر خواهد بود و از لحاظ تکنیکالی نیز توانسته است با حجم و ارزش معاملات بسیار خوبی از سطوح مقاومتی مهمی عبور نماید.در حال حاضر بنظر میرسد شاهد چرخش پول از نمادها و صنایع دلاری به نمادها و صنایع کوچکتر یا به اصطلاح ریالی هستیم و همین امر در کوتاه مدت میتواند باعث سیو سود کوتاه مدت برخی از سرمایه گذاران و شروع نوسانات منفی در بازار سرمایه و شاخص کل شود، اما همانطور که در بالا اشاره شد در این مقطع در بازار سرمایه تغییرات بنیادی مهمی رخ داده است و در صورت اصلاحات قیمتی و زمانی میتوان از این اصلاحات در جهت بهینه سازی پرتفو و خرید سهام مدنظر اقدام کرد.
نویسنده: علی پور رمضان، تحلیلگر سبدگردان ایساتیس پویا
مبع: شماره ۱۰۲ نشریه بورس امروز- دیماه ۱۴۰۳