روی سکه سود آوری پتروپالایشی ها
ابتهاج تحلیل گر بازار سرمایه،در گفتگو با خبرنگار بورس امروز،به تحلیل پیامدهای نوسانات نرخ ارز در صنعت پتروشیمی و صنعت پالایشگاهی پرداخت. ابتهاج عنوان کرد:طی روزهایی که از آغاز سال جدید گذشته است، حوادث مهمی پیش آمده است که به شدت بر روی صنایع مختلف و اقتصاد کشور تاثیر گذار بوده است!از این جهت آنرا […]
ابتهاج تحلیل گر بازار سرمایه،در گفتگو با خبرنگار بورس امروز،به تحلیل پیامدهای نوسانات نرخ ارز در صنعت پتروشیمی و صنعت پالایشگاهی پرداخت.
ابتهاج عنوان کرد:طی روزهایی که از آغاز سال جدید گذشته است، حوادث مهمی پیش آمده است که به شدت بر روی صنایع مختلف و اقتصاد کشور تاثیر گذار بوده است!از این جهت آنرا حادثه مینامم که اغلب دفعات رخ داده و قدرت عکس العمل مناسب را از همه افراد متاثر گرفته است، رشد سریع و فزاینده قیمت دلار از یک سو و تصمیمات یک شبه و قیمت گذاری دلار در ۴۲۰۰ تومان توسط دولت از سوی دیگر ، یکی از مهمترین این رخداد هاست. اتفاقی که همه بازارها را در سردرگمی و بلاتکلیفی فرو برده است .
وی افزود:بخصوص در صنعت پتروشیمی که اکثرا صادر کننده هستند و سرمایه گذاران، سودهای تحلیلی خود را بر اساس قیمت دلار آزاد محاسبه میکردند ، ناگهان با تغییر قیمت دستوری مواجه شده اند وضمن اینکه مشخص نیست در واقعیت این موضوع عملی هست یا نه و اکنون فی الواقع روی چه نرخی در فروش ارز شرکت ها باید حساب کرد، این نکته معضل بزرگی است که فعلا پاسخ دقیقی نمی توان برای آن یافت!! هرچند اگر نسبت به زمان کوتاهی در گذشته نگاه کنیم، همین نرخ ۴۲۰۰ تومان هم می تواند سودهای مطلوبی برای شرکت ها به ارمغان آورد.
تحلیل گر بازار سرمایه اضافه کرد:اما همین نکته ارزی برای صنعت پالایشگاهی روی دیگری از سکه را به نمایش گذاشته است چرا که نرخ فروش آنها طبق تعرفه اعلامی با ارز مبادله ای محاسبه میشد و حداقل برای این گروه مطمئن هستیم که رشد نرخ فروش معادل تغییر دلار ۳۸۰۰ تومانی به ۴۲۰۰ رخ داده است و قطعا این رخداد برای گروه پالایشی کاملا مطلوب است و بعدا هرچه نرخ دولتی ۴۲۰۰ تومانی رشد کند، به سود آوری شرکت های پالایشی کمک خواهد کرد .
وی خاطر نشان کرد:از سوی دیگر قیمت های جهانی محصولات پتروشیمی و پالایشی طی یک سال اخیر رشد خوبی داشته و تقریبا وضعیت با ثباتی دارند که این موضوع به تقویت سودآوری این دو گروه کمک شایانی کرده و انتظار می رود در مجموع طی سال آتی شاهد وضعیت مطلوب در این دو صنعت باشیم. قیمت نفت هم از ثبات خوبی برخوردار است و این روزها مرتبا در حال رکورد شکنی است و برخی محصولات مانند متانول بر خلاف رویه سال های گذشته، در ابتدای سال میلادی، همچنان روندی صعودی داشته است.
ابتهاج تاکید کرد:اگر به نمودارهای شاخص این دو صنعت هم نگاهی بیاندازیم، به سرعت متوجه تفاوت های اثر گذاری نرخ جدید دلار بر آنها خواهیم شد، صنعت پتروشیمی که تاثیر کوتاه مدت منفی از کاهش نرخ ارز و یا حداقل تاثیر خبر آن (شاید بصورت عملی فروش ارز در ۴۲۰۰ رخ ندهد!) گرفته است، یک الگوی سقف دوقلو تشکیل داده و آماده افت موقت و اصلاح قیمتی است. طبق نمودار شاید چیزی در حدود ۳% پایینتر، حمایت مهم این گروه باشد و از آنجا بتوان به احیای قیمتی صنعت پتروشیمی یا شاخص شیمیایی در بورس امیدوار بود. البته نباید از نظر دور داشت که اصلاح قیمتی تنها در کوتاه مدت قابل مشاهده است و فرمت میان مدت و بلند مدت این گروه هم مطلوب است و در یک کانال صعودی بزرگ در حرکت است. حمایت مهم این شاخص در ۵۵۵۰ و سپس ۵۱۴۰ است که عملا روند صعودی اصلی سهم محسوب می شود و شکست آن می تواند برای گروه خطرناک باشد. در عین حال محدوده مقاومتی ۶۲۴۰ تا ۶۴۳۰ هم برای سهم مهم است بوده و برای رشد بیشتر باید بتواند بر آن غالب شود.
تحلیل گر بازار سرمایه در ادامه گفت:بازار اما شاخص پالایشی یا فرآورده نفتی وضعیتی کاملا متفاوت است، این شاخص از معدود شاخص هایی است که نموداری با گارد صعودی جذاب دارد با تشکیل یک مثلث صعودی و تایید آن با شکست سقف مثلث فوق، به نظر میرسد که در حال آغاز یک دور صعودی مناسب دیگر است و شاید بتوان گفت این شاخص رشدی بین ۳۰ تا ۴۰ درصد را تجربه کند. با نگاهی به نمودار متوجه میشویم که این شاخص پتانسیل رشد زیادی تا هدف ۱۰۰ درصدی اکسپنشن فیبوناچی دارد و می تواند یکی از گروه ههای خبر ساز و پیشرو در صعود، طی روزها و ماه های آتی باشد.نکته جالب اینکه در اوضاع سخت کنونی بازار سرمایه، شاخص فرآورده نفتی از معدود گروه هایی است که پتانسیل رشد خوبی دارد و سهام زیر مجموعه این گروه همچون، پالایشگاه تهران(شتران) ، پالایشگاه اصفهان (شپنا) و پالایشگاه تبریز (شبریز) ، شرایط مطلوبی را از نظر نموداری دنبال میکنند.