تراز و ناتراز بورس
ناترازی انرژی که منجر به قطعی گسترده برق و گاز صنایع و تولید با ظرفیت ۵۰ درصدی آنها شده است، میتواند اثرات مثبت افزایش قیمت دلار توافقی را کمرنگ نماید؛ حال باید منتظر گزارش ماهانه شرکتها باشیم تا مشخص شود که آیا تاثیر منفی ناترازی انرژی میتواند رشد بازار را تحت الشعاع قرار دهد یا خیر؟
به گزارش بورس امروز؛ شروع پاییز برای بازار سرمایه، همراه با خزان امیدها به رشد بازار بود که مهمترین عامل آن نیز تشدید درگیریهای نظامی و عکسالعمل ها بود. ارزش معاملات نیز مشابه ماه های پیشین بسیار پایین و بازار کم رونق دنبال شد به طوری که برخی سهم ها کف قیمت خود را شکستند و بازار با اشباع فروش شدید مواجه شد.
با شروع آبان روند معاملات بهبود نسبی پیدا نمود و با نزدیک شدن به انتخابات آمریکا، گمانه زنی ها در خصوص انتخاب هر یک از کاندیداها و تاثیر آن بر روی وضعیت بازار سهام شدت گرفت و در حالیکه تصور می شد با انتخاب ترامپ، بازار واکنش منفی نشان دهد، پس از صف فروش شدن عمده نمادها، صفهای فروش جمع شد و با رنج مثبت و حتی صف خرید همراه شدند چرا که عمده بازار معتقد بودند انتخاب ترامپ نوید بخش بازدهی های نجومی بازار در سال ۹۸ و ۹۹ خواهد بود. نماد ایران خودرو نقش لیدر بازار را بار دیگر بر عهده گرفت و در فصل پاییز شاخص کل و شاخص هموزن به ترتیب ۲۸.۵۲% و ۲۰.۳۱% را کسب نموند، اما با این حال همچنان از دلار آزاد و طلای ۱۸ عیار در پاییز عقب ماندند، نکته حائز اهمیت رشد دلار نیمایی بیشتر از سایر کلاسهای دارایی در فصل پاییز است:
ارزش معاملات خرد در طی رشد اخیر بازار، روندی صعودی را طی کرده است و همراه با عبور شاخص کل از سقف تاریخی خود، نشانه ورود پول جدید حقیقیها به بازار است:
هر چند که در مقایسه با سقف ارزش معاملات (۳۰.۶ همت) در مرداد ۱۳۹۹ هنوز فاصله داریم اما اعتمادها به بازار سرمایه تا حدود خوبی بازگشته است و افراد حقیقی در حال آشتی با بورس هستند. هر چند که با بررسی ارزش دلاری معاملات، تا سقف یک میلیارد دلار فاصله قابل توجهی وجود دارد:
با بررسی چارت شاخص کل بورس و مقایسه آن با آخر موجهای صعودی سال ۹۹ و سال ۱۴۰۲ که به ترتیب ۱۲۲% و ۶۶% بودند، موج اخیر رشد بورس صرفا ۴۶% بوده است و در صورتی که قرار بر تکرار روند مشابه باشد، رشد فعلی ادامه دار خواهد بود: در انتها به بررسی شاخص کل قیمت (وزنی-ارزشی) بر حسب دلار نیمایی خواهیم پرداخت چرا که به نظر میرسد مهمترین عامل رشد بازار سرمایه، افزایش نرخ دلار شرکتها میباشد.
با فرض تثبیت نرخ دلار توافقی در قیمتهای فعلی، این شاخص امکان رشد حدود ۷۵% دارد، که نشان دهنده عدم اصلاح عمیق بازار دارد (حداکثر ۱۰%)؛ همچنین نزدیک بودن این شاخص به کف خود، بیانگر جاماندن سهم های کوچک و شاخص هموزن میباشد و پتانسیل رشد نمادهای کوچک بازار در ادامه بیشتر ارزیابی میشود.
از وعده های اقتصادی اخیر، افزایش قیمت دلار نیمایی و جایگزینی بازار توافقی تا حدود خوبی محقق شده است، هر چند که همچنان فاصله آن با دلار آزاد قابل توجه است و کاهش بیشتر این فاصله مدنظر است؛ اما نرخ بهره که ارتباط مستقیم با جریان نقد شرکتها دارد، همچنان در سطوح بالاتر از ۳۰% قرار دارد و با کاهش فروش نفت در ماه گذشته، چشم انداز کاهشی نرخ بهره دور از انتظار است. همچنین ناترازی انرژی که منجر به قطعی گسترده برق و گاز صنایع و تولید با ظرفیت ۵۰ درصدی آنها شده است، میتواند اثرات مثبت افزایش قیمت دلار توافقی را کمرنگ نماید؛ حال باید منتظر گزارش ماهانه شرکتها باشیم تا مشخص شود که آیا تاثیر منفی ناترازی انرژی میتواند رشد بازار را تحت الشعاع قرار دهد یا خیر؟
نویسنده: رحیم غلامی – مدیر سرمایه گذاری شرکت سبدگردان آوانگارد
منبع: شماره ۱۰۲ نشریه بورس امروز- دیماه ۱۴۰۳