افشای مجوزها و طرحهای توسعه در بورس
در آذر ماه سال ۱۴۰۳ شاهد انتشار ۵۱۷ اطلاعیه افشاء اطلاعات از سوی شرکت های حاضر در دو بازار بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران بودیم. یکی از جذاب ترین اطلاعیه ها مربوط به افشائیه اخذ پروانه است. شرکت «ثنام» در ابتدای آذر موفق به اخذ پروانه ساختمان شش طبقه با عنوان «نام آوران زرتشت» شد.
به گزارش بورس امروز؛ «دسانکو» نیز پروانه ثبت ماده دارویی بورتزومیب را از سازمان غذا و دارو دریافت کرد که در تولید ویال بورتزومبیت برای درمان مولتیپل میلوما (که به عنوان سرطال سلول های پلاسما در نظر گرفته می شود) و درمان منتل سل لنفوما یا سرطان خون کاربرد دارد. «شاملا» در هفته ابتدای آذر خبر از کسب پروانه اکتشاف معدن ید صوفیکم ۲ در استان گلستان داد که بر اساس ان «شاملا» مجوز اکتشاف از معدن مذکور را از وزارت صنعت معدن و تجارت شد.
شرکت صنایع گلدیران نیز از انعقاد تفاهم نامه با شرکت شهرک های صنعتی استان قزوین خبر داد که نتیجه آن دریافت مجوز حق بهره برداری از زمین در این شهرک شد. بر این اساس، «گلدیرا» ۳،۶۴۲،۶۹۷ میلیون ریال به شرکت شهرک صنعتی مذکور تحویل داد که ۲،۳۶۳،۷۱۵ میلیون ریال بابت سه دفترچه حق بهره برداری اخذ شده می باشد تا شرکت با تغییر کاربری زمین از زراعی به صنعتی، در راستای احداث کارخانجات جدید در راستای سیاستهای کلان توسعه شرکت استفاده نماید.
در کنار مجوزات اخذ شده، ۶ شرکت طرح های توسعه ای خود را به مرحله بهره برداری رساندند. از جمله این طرح ها مربوط به بهره برداری از طرح تولید کود نیتروژه گوگردی«شاملا» می باشد که با ظرفیت ۳۵ هزار تن در سال و ظرفیت عملی ۳۰ هزار تن در سال در ۳ آذر ماه به تولید آزمایشی رسید تا طی یک ماه آینده به ۱۰۰ درصد ظرفیت تولید برسد.
«دکپسول» نیز به منظور توسعه خطوط تولید خود، خط دوم محصول پوکه کپسول دارویی با ظرفیت ۹۰۰ میلیون عدد پوکه کپسول دارویی طی آذر ماه به بهره برداری رساند که در ۳۰ آبان ماه سال ۱۴۰۰ آغاز نموده بود. لازم به ذکر است، فاز نخست این طرح در ۳۱ شهریور ماه به بهره برداری رسید. «فغدیر» نیز طرح گندله سازی بهاباد را که در ابتدای مهر ۱۳۹۸ آغاز نموده بود، در آذر ماه به مرحله بهره برداری رساند. این طرح که از ظرفیت ۴ میلیون تن گندله در سال برخوردار است، هزینه تمام شده ۵۵،۰۰۰ میلیارد ریالی را برای شرکت به همراه داشت. «فغدیر» اعلام کرد، این پروژه حدود ۱۰ درصد کل فروش شرکت را در بر میگیرد.
«وهور» در آذر ماه سال جاری موفق به دریافت مجوز COD برای واحد گازی نیروگاه سیکل ترکیبی سیرجان شد که در خرداد ماه به بهره برداری رسیده است. گواهی تحقق شرایط بهره برداری تجاری (COD) برای واحد مذکور پس از تولید آزمایشی در بازه ۲۸ خرداد ماه تا ۳۰ آذر ماه سال جاری صادر شد و شرکت برای فروش این دوره درآمدی معادل با ۲،۲۱۰،۰۰۰ میلیون ریالی از این واحد پیش بینی نمود.
در آذر ماه سال جاری طرح توسعه خط تولید مالتودکسترین «آردینه» به بهره برداری رسید. این طرح با ظرفیت اسمی ۶،۵۰۰ تن مالتودسکترین و ظرفیت عملی ۳،۰۰۰ تن در سال به میزان کشش بازار جایگزین محصول گلوکز یا نشاسته خواهد شد. «آردینه» پیش بینی نموده است که خط تولید این محصول با فروش ۳۴۰،۰۰ تا ۴۵۰،۰۰۰ میلیون تن فروش و سودآوری ۱۰،۰۰۰ تا ۱۵،۰۰۰ میلیون ریال در فصل زمستان همراه باشد.
آخرین طرح توسعه بهره برداری شده آذر ماه مربوط به طرح کشتارگاه صنعتی طیور کومله شرکت سپید ماکیان است که در ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ استارت این طرح زده شد. «سپید» قصد دارد با استفاده از ظرفیت ۶،۰۰۰ قطعه در ساعت این کشتارگاه، محصول مرغ کشتار شده گروه A و A+ مرغ آماده طبخ را عرضه کند که در ادامه حاشیه سود شرکت به میزان ۲۵درصدی نسبت به گروه مرغ آماده طبخ B افزایش خواهد یافت.
از دیگر افشائیه های آذر ماه سال جاری میتوان به افزایش قیمت فروش محصولات در صنایع مختلف اشاره کرد. از جمله شرکت های دریافت کننده مجوز افزایش نرخ فروش میتوان به «ختور»، «حآفرین»، نحگسترش»، «دسانکو»، «لخزر»، «فخزر»، «خزر»، «کباده»، «فنر»، «آردینه»، «تکاردان» و «لوتوس» اشاره کرد.
«ختور» از افزایش نرخ کلیه محصولات فروخته شده به شرکت تولید موتور، گیربکسو اکسل سایپا (جایگزین شرکت سازه گستر سایپا) خبر داد که به مبلغ ۱،۵۷۲،۴۷۲ میلیون ریال به عنوان تعدیل فی مابین لحاظ شده است. این افزایش نسبت به درآمد فروش سال قبل «ختور» سهم ۶.۲۸ درصدی دارد. شرکت های «حآفرین» و «حگردش» نیز خبر از افزایش ۳۰ درصدی بهای بلیط قطارهای مسافری خبر دادند.
در صنعت کاشی و سرامیک نیز شرکت های « کسرام»، «کباده» و «کصدف» افزایش نرخ دادند. لذا قیمت محصولات چینی بهداشتی «کسرام» به طور میانگین از ۹،۴۵۰،۰۰۰ ریال به ۱۰،۶۷۸،۵۰۰ ریال، قیمت خاک نسوز «کباده» به طور میانگین از ۵۸،۵۷۱،۴۲۹ ریال به ۷۷،۷۱۴،۲۸۶ ریال و نرخ محصولات کاشی «کصدف» نیز به طور متوسط از ۹۸۴،۹۴۰ریال به ۱،۱۰۰،۰۰۰ ریال افزایش یافت.
در گروه دارویی نیز شرکت «دسانکو» ۲۴ قلم از محصولات خود با سهم ۱۰ درصدی از کل دارایی و سهم ۱۷ درصدی از درآمد فروش سال قبل، «دعبید» ۹۲ قلم از محصولات با سهم ۵۸.۶ درصدی از درآمد سال قبل، «دحاوی» ۱۰ قلم از محصولات خود با سهم ۰.۰۰۳ درصدی از دارایی سال قبل و سهم .۴۷ درصدی از درآمد فروش سال قبل و «دتولید» تنها نرخ محصول شیاف واژینال از ۱۵۰،۰۰۰ ریال به ۲۲۰،۰۰۰ ریال با تأثیر کمتر از یک درصد در فروش را افزایش دادند.
در صنعت محصولات لوازم خانگی نیز، «لخزر» نرخ محصول جاروبرقی توربو ۲۰۰۰ را از ۴۶،۷۸۶،۷۱۳ ریال به ۵۱،۴۶۵،۳۸۴ ریال افزایش داد که سهم ۹۰ درصدی نسبت به درآمد شرکت در سال قبل داشته است. شرکت «خفنر» قیمت فروش محصولات تولیدی در حوزه نمایندگی های فروش بازاری را به میزان ۱۵ درصد افزایش و مبلغ را از ۸۵۱،۷۰۹ ریال به ۹۷۹،۴۶۵ ریال رساند.
شرکت پارس فنر نرخ انواع فنر تخت را از ۱،۰۸۱،۹۵۰ ریال به ۱،۲۴۴،۲۴۳ ریال افزایش داد که ۱۰۰ درصد درآمد سال قبل شرکت را در بر میگیرد. شرکت پارس خودرو نیز براساس مجوز دریافتی از مراجع ذیصلاح نرخ محصولات گروه کوییک R و گروه سهند را به طور متوسط از ۲،۱۹۵،۰۰۰،۰۰۰ ریال به ۲،۹۶۳،۲۵۰،۰۰۰ ریال افزایش داد. این محصول که سهم ۷۸ درصدی از درآمد فروش سال گذشته را شامل می شود، در سال گذشته ۱۷۸،۶۵۷،۷۳۴ میلیون ریال را برای شرکت محقق کرد.
در صنعت نهادهای مالی و کمکی نیز شرکت های تأمین سرمایه «لوتوس» و «تکاردان» اقدام به افزایش نرخ کردند. شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان، کارمزد بازارگردانی اوراق اجاره شرکت توسعه مالی مهر آیندگان و شرکت تامین سرمایه کاردان کارمزد بازارگردانی اوراق اجاره شرکت گلریز پلیمر قم را در آذر ماه افزایش دادند. این دو شرکت علاوه بر افزایش نرخ کارمزد، اقدام به پذیرش تعهدات جدید نیز نمودند به طوری که «لوتوس» و «تکاردان» هر دو تعهد پذیره نویسی و بازارگردانی اوراق سلف موازی استاندارد پتروپالایش کنگان را پذیرفتند.
از دیگر رخدادهای آذر ماه میتوان به اعلام برنامه «سفارس» از افزایش سرمایه از محل اندوخته ها و خروج افزایش سرمایه در دستور کار «شفارا» خبر داد. شرکت «آرمان» نیز از تغییر مبلغ افزایش سرمایه خود گفت و «ساینا» اعلامیه پذیره نویسی خود را به عنوان سایر اطلاعات بااهمیت منتشر کرد. شرکت مجتمع صنایع لاستیک یزد نیز برنامه افزایش سرمایه از محل سود انباشته به مبلغ ۱.۵۰۰ میلیارد ریالی به منظور بهبود ساختار مالی را افشا نمود.
منبع: شماره ۱۰۲ نشریه بورس امروز – دی ماه ۱۴۰۳