سیاست ارزی دولت و بازار سهام
رشد قیمت ارز در بدو امر منجر به رشد سودآوری سهام صادرات محور مانند پتروشیمی و فولاد میشود که بازار سهام نیز به این رشد سودآوری واکنش مطلوبی نشان داد. انتظار میرود که سهام کوچکتر با یک گام تاخیر به تغییرات نرخ ارز واکنش نشان دهند چرا که رشد نرخ با فاصله زمانی در صورتهای مالی این شرکتها ظهور پیدا میکند.
به گزارش بورس امروز؛ پس از آنکه در دولت قبل اختلاف نرخ ارز آزاد و نرخ ارز نیما بعضا به ۵۰ درصد میرسید، با روی کار آمدن دولت جدید وعده کاهش اختلاف نرخ رسمی و غیر رسمی داده شد. سیاست دولت جدید با سکانداری وزیر اقتصاد و توسط بانک مرکزی که در دولت جدید تغییر موضع آن کاملا آشکار است، به مرور به مرحله اجرا درآمد. همزمان بانک مرکزی از ساماندهی بازار توافقی خبر داد. بازار توافقی پیشتر به شکل غیررسمی در حال فعالیت بود برخی از صادر کنندگان در یک فضای غیرشفاف ارز خود را بصورت توافقی به وارد کننده تخصیص میدادند. در سامانه جدید بازار توافقی اما بنا بر آن شد که تمامی صادرکنندگان ارز خود را به شکل رقابتی عرضه نمایند تا نرخ ارز مبتنی بر عرضه و تقاضا شکل گیرد. به این ترتیب سامانه نیما که پیشتر نرخ دستوری بر آن حاکم بود موضوعیت خود را از دست داده و جای خود را به بازار توافقی میدهد.
کشف قیمت ۶۳ هزار تومانی در بازار توافقی همزمان شد با رشد نرخ ارز در بازار آزاد که منجر به شکل گیری انتقادهای به سیاست ارزی دولت شد. اما محاسبات مبتنی بر تئوری برابری قدرت خرید نشان داد که ارز آزاد فاصله چندانی با ارزش ذاتی خود ندارد. ضمن اینکه در این مدت تنشهای منطقهای و مهمتر از همه انتخاب شدن ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا منجر به افزایش انتظارات تورمی شده است. همچنین بواسطه انسدادی که سیاستهای کنترل ترازنامه در تولید ایجاد کرده بود، در دولت جدید سیاست تسهیل مقداری در پیش گرفته شده و بنظر میرسد دست کم کنترل نقدینگی اولویت اول دولت نباشد.
- اثر گذاری بر بازار سهام
سیاست ارزی دولت موفق شد پس از یک رکود پنج ساله، فضای بازار سهام را دگرگون کرده و آن را از رکود خارج کند. بازار سهام از تورم پایین همزمان با نرخ بهره پایین منتفع میشود اما در شرایطی که تورم و نرخ بهره بالا باشد اما نرخ ارز کنترل شود، بازار دچار یک مرگ تدریجی خواهد شد. البته بهتر است بگوییم این وضعیت تولید را دچار مرگ تدریجی کرده و اثرات آن در بازار سهام آشکار میشود. رشد قیمت ارز در بدو امر منجر به رشد سودآوری سهام صادرات محور مانند پتروشیمی و فولاد میشود که بازار سهام نیز به این رشد سودآوری واکنش مطلوبی نشان داد. انتظار میرود که سهام کوچکتر با یک گام تاخیر به تغییرات نرخ ارز واکنش نشان دهند چرا که رشد نرخ با فاصله زمانی در صورتهای مالی این شرکتها ظهور پیدا میکند.
- چشم انداز بازار سهام
بازار سهام به طور ذاتی با کنترل و قیمت گذاری دستوری در تضاد است. بنابراین تا زمانی که دولت از سازوکار بازار حمایت کند می توان به رشد مداوم سهام امیدوار بود. از جمله مظاهر دولت در پایبندی به سازوکار بازار، تعیین نرخ ارز مبتنی بر عرضه و تقاضا است که مهمترین فاکتور تاثیرگذار بر بازار سهام است. پس از مطرح شدن شایعات در خصوص استیضاح وزیر اقتصاد، معاون اول رئیس جمهور از سیاست دولت در قبال نرخ ارز حمایت تمام قد کرد و بنظر میرسد دنبال کردن سیاست ارزی کنونی عزم جدی دولت است. بنابراین میشود انتظار داشت در دولت فعلی بورس از یک مزیت نسبت به سایر بازارها برخوردار باشد.
نویسنده: مهدی رضایتی- مدیر دارایی سبدگردان ثروت پویا