توسعه کارخانه احیا مستقیم فولاد هرمزگان جنوب: گامی در راستای تحول صنعتی و اقتصادی
طرح توسعه کارخانه احیا مستقیم فولاد هرمزگان جنوب، یک گام اساسی در جهت تقویت زیرساخت های صنعتی کشور، بهبود وضعیت اقتصادی منقطه ای و توسعه صنعت فولاد کشور است. این طرح به منظور ایجاد ارزش افزوده بیشتر، تولید ثروت، کارآفرینی، سرمایه گذاری و اشتغال مولد در دستور کار گرفته است. «هرمز» با بهرهگیری از منابع انسانی و بستر استان هرمزگان در دسترسی به آب های آزاد و شبکه حمل و نقل دریایی سعی دارد با بهره برداری از طرح توسعه واحد احیاه سبد محصولات خود راه متنوع نماید.
به گزارش بورس امروز؛ طرح توسعه کارخانه احیا مستقیم فولاد هرمزگان جنوب بهعنوان یکی از پروژههای کلیدی صنعتی کشور، در صدد ارتقاء ظرفیتهای تولیدی و تنوعبخشی به سبد محصولات فولادی است. این طرح با افزایش ظرفیت تولید آهن اسفنجی به ۲,۵۵۰,۰۰۰ تن در سال، نقش بسزایی در ایجاد ارزش افزوده اقتصادی، کارآفرینی و تقویت زیرساختهای منطقهای ایفا میکند. فولاد هرمزگان با بهرهگیری از موقعیت استراتژیک و دسترسی به شبکه حمل و نقل دریایی، در تلاش است تا به یکی از بازیگران مهم در بازارهای جهانی فولاد تبدیل شود.
طرح توسعه کارخانه احیا مستقیم فولاد هرمزگان جنوب، یک گام اساسی در جهت تقویت زیرساخت های صنعتی کشور، بهبود وضعیت اقتصادی منقطه ای و توسعه صنعت فولاد کشور است. این طرح به منظور ایجاد ارزش افزوده بیشتر، تولید ثروت، کارآفرینی، سرمایه گذاری و اشتغال مولد در دستور کار گرفته است. «هرمز» با بهرهگیری از منابع انسانی و بستر استان هرمزگان در دسترسی به آب های آزاد و شبکه حمل و نقل دریایی سعی دارد با بهره برداری از طرح توسعه واحد احیاه سبد محصولات خود راه متنوع نماید.
آهن اسفنجی که محصول نهایی واحد احیا می باشد، جایگزین مناسبی برای قراضه در واحد فولادسازی مذکور ( اسلب) است. این محصول در تولید محصولات فولادی همچون بیلت، اسلب و در ادامه محصولات نوردی همچون میلگرد کاربرد دارد که «هرمز» محصول اسلب با ظرفیت سالانه ۱،۵۰۰،۰۰۰ تن را تولید می کند. باتوجه به ظرفیت تولید محصول آهن اسفنجی، شرکت فولاد هرمزگان جنوب سالانه بخش عمده آن را در تولید محصول اسلب استفاده کرده و مازاد آن را در بازار به فروش می رساند که در ادامه به تصویر کشیده شده است.
افزایش ظرفیت تولید محصول آهن اسفنجی (محصول نهایی واحد احیا مستقیم) موجب افزایش تولید اسلب و ایجاد زمینه برای تولید سایر محصولات فولادی همچون بیلت و در ادامه تأسیس واحد نورد می تواند باشد. درحال حاضر ظرفیت تولید محصول آهن اسفنجی از دو واحد احیا مستقیم «هرمز» (هر یک ۸۲۵ هزار تن) ۱،۶۵۰،۰۰۰ تن است. طرح توسعه کنونی، این ظرفیت تولید را به میزان ۱,۷۲۰,۰۰۰ تن افزایش خواهد داد و کل ظرفیت تولید آهن اسفنجی را به ۳,۳۷۰,۰۰۰ تن در سال خواهد رساند.
«هرمز» سالانه ۱،۶۵۰،۰۰۰ تن آهن اسفنجی، ۱،۵۰۰،۰۰۰ تن شمش اسلب، ۱۹۲،۰۰۰ تن بریکت و ۱۰۸،۰۰۰ تن آهک تولید میکند که آهن اسفنجی سهم ۴۸ درصدی را به خود اختصاص داده است. در بخش تولید واقعی سال ۱۴۰۲ نیز، محصول آهن اسفنجی با سهم ۵۰ درصدی، به میزان ۱،۵۵۳،۳۸۴ تن تولید شد. همان طور که در نمودار فوق مشاهده می شود، شرکت فولاد هرمزگان جنوب در طی سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ ظرفیت تولید عملیاتی خود را به میزان ۱۴ درصد رشد داده است درحالی که این شرکت در ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۳ تواست با رسیدن به ۹۹۳،۲۷۹ تن محصول، طی ۶ ماه بیش از ۶۰ درصد ظرفیت عملیاتی آهن اسفنجی سال ۱۴۰۲ را محقق نماید.
پیشرفت ۳۳ درصدی در طرح توسعه واحد احیای فولاد هرمزگان در نیمه اول ۱۴۰۳
طرح توسعه واحد احیا که بخش ساخت خود را از ۱۴۰۱ آغاز نموده است تا ۶ ماهه نخست سال جاری با صرف هزینه ۹،۷۷۴،۱۲۲ میلیون ریال به میزان ۳۳ درصد پیشرفت فیزیکی را تجربه کرده است. به عبارت دیگر «هرمز» در ۶ ماهه مذکور موفق به توسعه ۱۱ درصدی این طرح گردید این درحالی است که در سال های گذشته میزان پیشرفت و تکمیل فیزیکی پروژه کمتر از ۱۰ درصد در سال بوده است.
شرکت فولاد هرمزگان برای انجام برنامه افزایش ظرفیت واحد احیا تا کنون دو مرحله سرمایه خود را افزایش داده است تا ضمن جبران مخارج سرمایه گذاری و مشارکت در افزایش سرمایه شرکت های زیرمجموعه، این طرح مذکور را نیز تکمیل نماید. این شرکت که در سال ۱۴۰۱، پیشنهاد افزایش سرمایه ۲۳۶ درصدی به میزان ۵۹،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریال از محل سود انباشته را مطرح و سازمان بورس و اوراق بهادار موافق خود را با اجرای تمام مبلغ افزایش سرمایه پیشنهادی ارائه نمود اما مجمع عمومی تنها با افزایش ۲۴،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریالی آن در مرحله اول موافقت و مانده آن مبلغ را به عهده هیئت مدیره گذاشت. لذا «هرمز» مرحله دوم افزایش سرمایه خود را در مهر ماه ۱۴۰۲ انجام داد تا ضمن جبران مخارج سرمایه گذاری و مشارکت در افزایش سرمایه شرکت های سرمایه پذیر، مانده مبلغ مورد نیاز برای تکمیل طرح را تأمین نماید که در ادامه نمودار افزایش سرمایه شرکت از سال ۱۴۰۱ تا کنون به تصویر کشیده شده است.
همچنانکه مشاهده می شود، شرکت فولاد هرمزگان جنوب به منظور متنوع سازی سبد محصولات خود نیاز دارد تا محصولات پایه را تأمین نماید که با افزایش ظرفیت واحد احیا (محصولا آهن اسفنجی) زمینه توسعه محصولات فولادی فراهم می گردد. این شرکت قصد دارد با انجام طرح توسعه و تنوع بخشی به محصولات خود، توانایی رقابتی در بازارهای صادراتی محصول اسلب را افزایش و بستر تولید سایر محصولات فولادی را نیز فراهم نماید.