آینده شیرین شرکتهای شیرینی و بیسکویت در بازار سرمایه
به گزارش خبرنگار بورس امروز: وضعیت تولید در بسیاری از صنایع به مشکلات ناشی از نوسان نرخ ارز و همچنین تورم موجود در اقتصاد با مشکلات بسیاری مواجه بوده است. این در حالی است که صنایعی مانند صنعت غذایی کشور با وجود درگیر بودن در مشکلات فراوان اما توانستهاند روند صعودی خود را حفظ کنند […]
به گزارش خبرنگار بورس امروز: وضعیت تولید در بسیاری از صنایع به مشکلات ناشی از نوسان نرخ ارز و همچنین تورم موجود در اقتصاد با مشکلات بسیاری مواجه بوده است. این در حالی است که صنایعی مانند صنعت غذایی کشور با وجود درگیر بودن در مشکلات فراوان اما توانستهاند روند صعودی خود را حفظ کنند و فروش خوبی داشته باشند. در ادامه نگاهی میاندازیم به سه شرکت بزرگ فعال در صنایع غذایی کشورمان. شرکتهایی که در بازار سرمایه حضور فعالی دارند و البته طی این سالها سهام پر نوسانی نیز داشتهاند.
گرجی و جهش فروش در داخل و خارج
شرکت گرجی یکی از قدیمیترین شرکتهای حاضر در کشورمان است که در تولید و فروش انواع بیسکوییت فعال است. این شرکت بازار صادراتی خوبی هم در اختیار دارد و به کشورهایی همچون عراق و افغانستان صادرات انجام میدهد.
بررسی وضعیت مالی این شرکت طی چند سال گذشته نشان میدهد این شرکت روند رو به رشدی داشته و توانسته میزان فروش داخلی و صادراتی خود را طی سالهای اخیر افزایش دهد. این شرکت در سال ۹۵ به فروش ۳۵۲ میلیارد ریالی رسیده و طی سال ۹۶ و ۹۷ این مبلغ را به ۳۸۱ میلیارد ریال و ۸۱۰ میلیارد ریال رسانده است. صادرات انواع بیسکوییت نیز در این شرکت طی سال ۹۷ به بیش از ۲۵۶ میلیارد ریال رسیده است. فروش محصولات گرجی طی ۳ ماهه نخست سال جاری به بیش از ۳۰۳ میلیارد ریال در بخش داخلی و ۵۵ میلیارد ریال در بخش صادراتی رسیده است. به این ترتیب پیشبینی میشود طی ماههای آینده این رقم افزایش یافته و سال ۹۸ با فروشی حدود ۱.۱۰۰ میلیارد ریالی همراه باشد.
درآمد خالص شرکت طی این مدت به بیش از ۳۵۸ میلیارد ریال رسیده است. سود عملیاتی شرکت نیز بیش از ۶۰ میلیارد ریال بوده است. سود خالص شرکت پس از کسر مالیات به بیش از ۶ میلیارد تومان رسیده است. همچنین بررسی ترازنامه شرکت گرجی تا پایان خرداد ۹۸ به بیش از ۹۴۸ میلیارد ریال رسیده است. مجموع بدهی های این شرکت که ۴۴۸ میلیارد ریال است که در مقایسه با میزان داراییهای آن نشان از وضعیت مناسب شرکت دارد.
دارایی های ثابت شرکت در سال ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۷ حدود ۲۲ درصد افزایش یافته است. این امر در نتیجه انجام بهسازی و تعمیرات اساسی در ماشین آلات بوده است.
همچنین عکس رفتار بسیاری از شرکتهای بورسی که قصد دارند در سال جاری و با روند تورمی اقتصادی و افزایش قیمتها افزایش سرمایه داشته باشند، شرکت گرجی اعلام کرده که قصد افزایش سرمایه ندارد. نکته جالب در خصوص شرکت گرجی کاهش ۴ درصدی بهای تمام شده فروش این شرکت نسبت به سال گذشته است. بهای تمام شده محصولات این شرکت با کاهش چهار درصدی نسبت به سال قبل به ۷۵ درصد فروش رسیده است.
همچنین این شرکت قصد دارد طی سال جاری درآمدهای عملیاتی خود را با فروش املاک افزایش دهد. پیش بینی میشود در پایان سال مالی منتهی به اسفند ۹۸ درآمدهای غیرعملیاتی شرکت گرجی به صورت چشمگیری افزایش یابد.
مینو و افزایش ۱۰۱ درصدی درآمدهای عملیاتی
یکی از قدیمیترین شرکتهای تولید مواد غذایی بی گمان شرکت صنعتی مینو است. این شرکت که یکی از ۱۲ شرکت هلدینگ گروه صنعتی مینو (شرکت اقتصادی و خودکفایی آزادگان) می باشد در سال ۱۳۳۸ در شهر خرمدره استان زنجان تاسیس و در حال حاضر از قطب های صنعت شیرینی و شکلات در ایران است.
این شرکت همواره سعی کرده تا با نوآوری و ارائه محصولات جدید سهم خود را در بازار حفظ کند و برای سهام داران سود مناسبی به دست آورد.
بررسی صورت مالی این شرکت نشان از افزایش ۱۰۱ درصدی درآمدهای عملیاتی این شرکت تا پایان خرداد ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد. این شرکت طی این مدت به فروش ۱.۳۹۹ میلیارد ریالی دست پیدا کرده است. این در حالی است که فروش سه ماهه این شرکت در سال ۹۷ ، ۶۹۴ میلیارد ریال بوده است.
البته بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی این شرکت تا ۶۳ درصد افزایش پیدا کرده و از ۵۹۴ میلیارد ریال سال ۹۷ به ۹۶۶ میلیارد ریال در سال ۹۸ افزایش یافته است. همچنین هزینه های فروش، اداری و عمومی این شرکت نیز حدود ۸۱ درصد افزایش یافته است. ضمن اینکه هزینه های مالی شرکت صنعتی مینو نیز با ۲۲ درصد افزایش به ۱۸ میلیارد ریال رسیده است.
اما سود ناخالص شرکت صنعتی مینو در پایان خرداد ۹۸ نسبت به خرداد ۹۷ تا ۳۳۰ درصد افزایش پیدا کرده و از ۱۰۰ میلیارد ریال به ۴۳۲ میلیارد ریال افزایش پیدا کرده است.
به این ترتیب سود عملیاتی شرکت نیز با جهش ۳۸۸ درصدی از ۸ میلیارد تومان سال ۹۷ به ۳۹ میلیارد تومان در سال ۹۸ رسیده است. سود عملیاتی در حال تداوم شرکت نیز با رشد ۴۲۶ میلیارد ریالی به ۲۹ میلیارد تومان رسیده است.
سود خالص شرکت نیز از حدود ۶ میلیارد تومان سال ۹۷ به ۲۹ میلیارد تومان طی سه ماه نخست سال ۹۸ رسیده است.
طی دوره سه ماهه منتهی به خرداد ۹۸ در مجموع ۱۴.۷۰۲ میلیارد ریال فروش داشته که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۹.۸۷ درصد را نشان میدهد.
مهرام و نوسان در فروش طی ۳ ماه نخست سال
گروه تولیدی مهرام نیز یکی از قدیمیهای صنعت غذایی است. این شرکت در سال ۴۹ تاسیس شده و به تولید انواع سس و رب میپردازد. همچنین واردات انواع مواد غذایی ، مواد اولیه و بسته بندی و ماشین آلات مربوطه از خــارج و توزیع و فروش در داخل کشور از دیگر فعالیتهای این شرکت است.
فروش خالص و درآمد ارائه خدمات این شرکت طی دوره مالی منتهی به خرداد ۹۸ به رقمی بیش از ۸۴ میلیارد تومان رسیده است. ضمن اینکه بهای تمام شده کالا نیز به ۶۸ میلیارد تومان رسیده است. افزایش در نرخ فروش به دلیل نوسانات ارزی و مشکل در تامین مواد اولیه ولوازم بسته بندی از دلایل اصلی برای افزایش مبلغ فروش عنوان شده است.
سود ناخالص شرکت مهرام تا پایان خرداد سال جاری به ۱۵۲ میلیارد ریال رسیده است. هزینههای اداری و تشکیلاتی شرکت نیز ۳۱ میلیارد ریال بوده است. هزینه توزیع و فروش شرکت حدود ۸ میلیارد ریال بوده است. در نهایت سود عملیاتی شرکت مینو نیز به ۴۲ میلیارد ریال رسیده است.
میزان نقدینگی جاری شرکت مهرام طی این دوره مالی در مقایسه با دوره گذشته ۰.۰۲ درصد کاهش پیدا کرده است. بازده حقوق صاحبان سهام، بازده فروش و بازده داراییهای این شرکت در سه ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته منفی بوده است.