رشد و افت در صندوقهای مختلط: بررسی تغییرات دارایی و بازده در دو سال متوالی
در یک سال منتهی به آبان ماه ۱۴۰۳، ارزش خالص دارایی های صندوق های سرمایه گذاری مختلط به میزان ۷۱،۱۹۷.۲۱ میلیارد ریال با افزایش ۱۷ درصدی از مبلغ ۶۰،۹۹۵.۹۱ میلیارد ریال در دوره یک ساله منتهی به ۳۰ آبان ۱۴۰۲ همراه بوده است.
به گزارش بورس امروز؛ سرمایهگذاری در صندوقهای مختلط، یکی از روشهای پرطرفدار در بازار مالی ایران، با نوسانات چشمگیری در بازده و ارزش داراییها مواجه شده است. تا آبان ۱۴۰۳، ارزش خالص داراییهای این صندوقها به میزان ۷۱,۱۹۷.۲۱ میلیارد ریال، با افزایشی ۱۷ درصدی نسبت به سال قبل، همراه بوده است. این گزارش به بررسی عملکرد صندوقهای صندوقهای برتر در دو سال گذشته میپردازد و تغییرات عمده در روند سودآوری و چالشهای مدیریت آنها را تحلیل میکند.
سرمایهگذاری در صندوقهای مختلط یکی از روشهای محبوب در بازار مالی ایران است، که به سرمایهگذاران امکان میدهد با بهرهگیری از ترکیبهای مختلف داراییها، ریسک و بازده خود را متعادل سازند. در یک سال منتهی به آبان ماه ۱۴۰۳، ارزش خالص دارایی های صندوق های سرمایه گذاری مختلط به میزان ۷۱،۱۹۷.۲۱ میلیارد ریال با افزایش ۱۷ درصدی از مبلغ ۶۰،۹۹۵.۹۱ میلیارد ریال در دوره یک ساله منتهی به ۳۰ آبان ۱۴۰۲ همراه بوده است.
در صدر این صندوق ها، صندوق “تضمین اصل سرمایه کاریزما” قرار دارد که خالص ارزش دارایی آن بالغ بر ۱۶,۴۲۲ میلیارد ریال است. این صندوق با بازده سالانه ۱۵.۰۶ درصد، توانست جایگاه خود را به عنوان یکی از پیشتازان بازار حفظ کند، هرچند که بازده آن نسبت به دوره قبل کاهش نشان میدهد. صندوق “تضمین اصل سرمایه گیتی دماوند” با بازدهی بالای ۳۹.۰۷ درصد نیز عملکرد چشمگیری داشته و توانسته با مدیریت کارآمد سودآوری، توجه سرمایهگذاران را به خود جلب کند. در نقطه مقابل، صندوق “مشترک کوثر” با تجربه بازدهی منفی ۱.۵۵۹ درصد، تحت تاثیر شرایط ناپایدار بازار قرار گرفته است. این عملکرد ضعیف نشاندهنده چالشهایی است که مدیران این صندوق با آن مواجه بودهاند.
در مقایسه با سال ۱۴۰۳، صندوقهای سرمایهگذاری مختلط در سال ۱۴۰۲ عملکرد بهتری داشتند. در ابتدای نمودار ۱۰ صندوق برتر این دوره، صندوق “زیتون نماد پایا” با بازده سالانه چشمگیر ۵۰.۹۸ درصد قرار داشت. همچنین، “تضمین اصل سرمایه مفید” با بازدهی ۵۱.۱۷۴ درصد و “توسعه ممتاز مفید” با بازدهی ۴۶.۱۷۹ درصد، نشاندهنده استراتژیهایی بودند که توانستند به خوبی از فرصتهای بازار استفاده کنند.
تفاوت چشمگیر در بازدهی صندوقها در دو دوره متوالی نشاندهنده تأثیرات گسترده از شرایط اقتصادی و سیاسی، تغییرات در بازار سرمایه و استراتژیهای مدیریتی اتخاذ شده است. از سوی دیگر، کاهش ارزش خالص داراییها و نزول بازدهها در سال ۱۴۰۳ نسبت به ۱۴۰۲ نشانگر شرایط سختتر بازار و احتمالا نوسانات اقتصادی یا سیاستهای جدید دولت میباشد.
صندوق ها”تجربه ایرانیان” با کاهش بازده از ۳۱.۸ درصد در سال ۱۴۰۲ به منفی ۱۰.۴۹ درصد در سال ۱۴۰۳، نشاندهنده تأثیرات منفی بر وضعیت کلی صندوق است. تغییرات در بازدهها و ارزش داراییها به عنوان شاخصی از روندهای بازار و کارایی عملکرد صندوقها، میتواند در تصمیمگیریهای آتی آنها نقش بسزایی داشته باشد.
منبع خبر: شماره ۱۰۱ نشریه بورس امروز- آذر ماه ۱۴۰۳