دارا یکم و اهرم، قهرمانان متفاوت میدان سرمایهگذاری
ارزش خالص دارایی صندوق های سرمایه گذاری در سهام طی سال مالی منتهی به ۳۰ آبان ۱۴۰۳ به میزان ۱،۳۲۵،۱۸۶.۳۵ میلیارد ریال بوده است که نسبت به دوره مشابه سال گذشته (دوره یکساله منتهی به ۳۰ آبان ۱۴۰۲) از رقم ۹۹۱،۲۵۴.۲۲ میلیارد ریال به میزان ۳۴ درصد رشد یافت.
به گزارش بورس امروز؛ در دنیای پر تلاطم بازار، صندوقهای سرمایهگذاری سهامی با چالشهای جدیدی روبرو شدهاند. در میان ۱۰ صندوق برتر از نظر ارزش خالص دارایی، “دارا یکم” و “اهرم” دو رویکرد متفاوت را به نمایش گذاشتهاند؛ اولی با مدیریت محافظهکارانه و دومی با استراتژیهای پرخطر. در حالی که شاخص بورس تا آبان ۱۴۰۳ کاهش یافته، این دو صندوق همچنان برای جلب رضایت سرمایهگذاران تلاش میکنند و نتایج متنوعی را به ثبت رساندهاند.
در سالهای اخیر، سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی به یکی از محبوبترین گزینهها در بازار سرمایه ایران تبدیل شده است. ارزش خالص دارایی صندوق های سرمایه گذاری در سهام طی سال مالی منتهی به ۳۰ آبان ۱۴۰۳ به میزان ۱،۳۲۵،۱۸۶.۳۵ میلیارد ریال بوده است که نسبت به دوره مشابه سال گذشته (دوره یکساله منتهی به ۳۰ آبان ۱۴۰۲) از رقم ۹۹۱،۲۵۴.۲۲ میلیارد ریال به میزان ۳۴ درصد رشد یافت. نمودار زیر ۱۰ صندوق با بالاترین ارزش خالص دارایی را به تصویر کشیده است که در صدر آن، صندوق “دارا یکم” با ارزش دارایی ۱۵۱،۷۲۲ میلیارد ریال قرار دارد که نشان از جایگاه مستحکم آن در بازار دارد. بازده یکساله این صندوق ۸.۵۹ درصد بوده که همراه با ضریب آلفای منفی ۰.۴۱ و بتای بالاتر از یک (۱.۳۱۶) نشاندهنده عملکردی کمتر از شاخص بازار ولی با ریسک بالاتر است.
در ادامه، صندوق “اهرم” با ارزش دارایی ۱۴۲،۶۳۶ میلیارد ریال و بازده ۱۴.۴۶۴ درصدی قرار گرفته است. آلفای مثبت ۸.۴۶۴ و بتای ۱.۸۶۲ نشان میدهد که این صندوق توانسته هم بازده بالاتر از متوسط بازار و هم مدیریت سودآوری مناسبی را ارائه دهد. در نقطه مقابل، صندوق “پالایش” با تجربه بازده منفی ۶.۶۴ درصد و آلفای منفی ۱۵.۶۴، علیرغم ریسکپذیری بالا، عملکرد نامطلوبی داشته است. بتای ۱.۴۰۳ نشاندهنده حساسیت بالای این صندوق به نوسانات بازار است.
بازار بورس تا آبان ۱۴۰۳ شرایط چالشیتری را تجربه کرده و این مساله در بازده شاخص بورس منعکس شده است. در حالی که بازده کلی بازار در حدودی پایینتر از سال گذشته قرار دارد، بسیاری از صندوقها با تنظیم استراتژیهای جدید در راستای شرایط متغیر بازار تلاش کردهاند که به نتایج بهتری برسند.
اولین صندوق در نمودار سال ۱۴۰۲، “دارا یکم” بود که با ارزش خالص دارایی ۱۴۹،۴۶۶ میلیارد ریال و بازدهی ۹۰.۵ درصدی، جزو برترینها محسوب میشد. افزایش بازدهی چشمگیر آن نسبت به دورههای قبلی همراه با آلفای مثبت و بتای نزدیک به یک، نشان دهنده موفقیت در مدیریت و عملکرد بهتر نسبت به میانگین بازار است. “پالایش” در این سال نیز با قراردادن خود در مقام دوم، علی رغم بتای ۱.۱۸۱ و آلفای منفی مواجه با بازده مثبت ۴۲.۶۵ درصد بود که شرایط بازار را تا حدودی بهتر میکرد.
مقایسه وضعیت ۱۰ صندوق با بیشترین خالص ارزش دارایی ها در سالهای ۱۴۰۳ و ۱۴۰۲ نشان میدهد که تغییرات قابل توجهی در بازار بورس رخ داده است. بازده بالا و آلفای مثبت در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۳ کاهش یافته که میتواند به دلایل مختلفی از جمله تغییرات سیاسی و اقتصادی، قیمتگذاریهای جدید و استراتژیهای متنوع مدیریتی باشد.
منبع: شماره ۱۰۱ نشریه بورس امروز- آذر ماه ۱۴۰۳