رونق و نوسان در بازار سرمایه آبان 1403
مسیر پرفراز و نشیب بورس تهران
بازار سرمایه در ابتدای آبان با شاخص ۱,۹۹۳,۷۵۶.۶ واحد و ارزش بازار ۶۴,۲۰۱،۲۶۹.۹۶۲ میلیارد ریال فعالیت خود را آغاز کرد. طی این هفته، کاهش نسبی در شاخص و ارزش بازار مشاهده شد، بهطوریکه شاخص تا تاریخ ۸ آبان به ۲,۰۵۱,۶۶۸.۸ واحد و ارزش بازار به ۶۵,۶۴۴،۴۱۵.۴۴۶ میلیارد ریال رسید.
به گزارش بورس امروز؛ آبان ماه ۱۴۰۳ در بازار سرمایه ایران، ماهی پر از تحولات و نوسانات بوده است. شاخص کل بورس تهران در این ماه روندی نوسانی را طی کرد که باعث شکلگیری فرصتها و چالشهایی برای سرمایهگذاران شد. بازار سرمایه در ابتدای آبان با شاخص ۱,۹۹۳,۷۵۶.۶ واحد و ارزش بازار ۶۴,۲۰۱،۲۶۹.۹۶۲ میلیارد ریال فعالیت خود را آغاز کرد. طی این هفته، کاهش نسبی در شاخص و ارزش بازار مشاهده شد، بهطوریکه شاخص تا تاریخ ۸ آبان به ۲,۰۵۱,۶۶۸.۸ واحد و ارزش بازار به ۶۵,۶۴۴،۴۱۵.۴۴۶ میلیارد ریال رسید. افت و خیزهای این هفته به دلیل تغییرات سودآوری شرکتها و اخبار مرتبط با صنایع دارویی و خودرویی روی داد. همچنین، تحولات بینالمللی نظیر تغییرات قیمت نفت تاثیرگذار بود.
هفته دوم آبان ماه، با افزایش اندک و سپس بازگشت به سطوح پایینتر آغاز شد. شاخص در اواسط این هفته به ۲,۰۵۶,۲۲۳.۲ واحد و ارزش بازار به ۶۵,۷۹۳،۵۷۱.۱۹۹ میلیارد ریال افزایش یافت، اما با کاهش تا ۲,۰۱۷,۸۷۶.۷ واحد و ۶۴,۵۹۹،۳۱۲.۹۹۱ میلیارد ریال در ۱۵ آبان پایان یافت. اخبار مربوط به تغییرات درمانگران و مسائل حقوقی مرتبط با شرکتهای بزرگ، باعث نوسانات زیادی در این هفته شد.
این درحالی است که اخبار مثبت از صنایع پتروشیمی و نفتی همراه با تحولات مثبت در سیاستهای مالی و اقتصادی دولت به رشد این هفته کمک کرد و بازار با رشد مواجه شد. شاخص تا پایان هفته سوم به ۲,۱۳۳,۶۰۸.۵ واحد و ارزش بازار به ۶۸,۲۷۴،۱۲۴.۴۶ میلیارد ریال رسید. هفته پایانی آبان ماه در ابتدا رشد پایداری را تجربه کرد و شاخص در ۲۹ آبان به اوج خود در ۲,۲۶۹,۷۰۴.۲ واحد و ارزش بازار به ۷۲,۶۲۵،۱۹۷.۸۷۱ میلیارد ریال رسید، ولی در آخرین روز ماه کمی کاهش یافت. راهاندازی پروژههای جدید و برنامههای توسعهای شرکتها در حوزه زیرساخت و انرژی، از جمله عوامل مهم افزایش شاخص و ارزش بازار بود.
لذا همچنانکه مشاهده می شود، تصمیمات اخیر دولت در بهبود شرایط منطقه و روابط سیاسی، در حوزههای مالی و بورس تاثیر قابلتوجهی بر بازار داشت. علاوه بر این تعیین رئیس جمهور آمریکا و مشخص شدن استراتژی آن، بازار جهانی و در ادامه بازار سرمایه را از تنش دور کرد.
از سوی دیگر، گزارشهای ماهانه منتهی به ۳۰ مهر ماه شرکتهای فعال در بورس و افشائیه در خصوص تصویب برنامههای افزایش نرخ فروش و تولید، تاثیر مستقیم بر اعتماد سرمایهگذاران داشت و تغییرات قیمت نفت و مواد اولیه در بازارهای جهانی بهعنوان پارامتر تأثیرگذار در صنایع پتروشیمی و خودرویی عمل کردند.
بازار سرمایه ایران در آبان ۱۴۰۳ با نوساناتی همراه بود که ناشی از تنش های تجربه شده و نگرانی سهامداران از رخدادهای سیاسی آینده در منطقه و در ادامه رفع این نگرانی بوده است. همچنین، تحولات مثبت در صنایع اصلی مانند نفت، پتروشیمی و خودروسازی که طبق سیاستهای حمایتی دولت با افزایش نرخ فروش محصولات روبه رو شدند، نویدبخش دورنمای مثبتی برای آینده بازار سرمایه است.
منبع: شماره ۱۰۱ نشریه بورس امروز- آذر ماه ۱۴۰۳