روزهای آفتابی بازار سرمایه
بودجه انبساطی دولت در سال بعد و تصمیماتی چون عرضه برخی کالاها در بورس کالا مانند خودرو، تصحیح قیمت گذاری های دستوری در صنایع مختلف مانند صنعت نیروگاهی و دیگر صنایع و کاهش اختلاف میان نرخ دلار نیمایی و دلار بازار آزاد باعث ثبت رکورد های فروش برخی شرکت های صادرات محور خواهد بود؛ به تبع آن بسیاری از شرکت های سرمایه گذاری بزرگ که سهامداران عمده این شرکت ها می باشند نیز از افزایش ارزش دارایی های خود و افزایش سود دریافتی از این شرکت ها منتفع می شوند.
به گزارش بورس امروز؛ بعد از وقایع اردیبهشت سال ۱۴۰۲ و افزایش سطح انواع ریسک های داخلی و بین المللی و ایجاد نااطمینانی در میان سرمایه گذاران، تمایل سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در صندوق های درآمد ثابت و صندوق های کالایی مبتنی بر طلا بیشتر شد و در نتیجه آن کاهش چشمگیر سطح معاملات در بازار سرمایه و خروج پول از بازار و تزریق آن به بازارهای موازی شد، به طوری که این امر باعث کاهش شاخص کل گردید.
پس از وقفه طولانی بیش از یک سال با ایجاد تغییراتی در سطح داخلی و بین المللی اعتماد از دست رفته سرمایه گذاران در حال بازگشت است و افزایش ارزش معاملات به سطوح بالای ۱۰،۰۰۰ میلیارد تومان تاییدی بر این موضوع می باشد. آنچه که در تغییر پارادایم های بازار تاثیرگذار بوده است را می توان به ریسک های سیاسی، نظامی و بین المللی تقسیم بندی نمود. اولین اتفاق در سطح بین المللی اعلام نتایج انتخابات آمریکا، ارسال سیگنال های مذاکره از سوی ایران و پس از آن اتفاق دیگری که در روزهای اخیر شاهد آن بودیم آتش بس موقت میان لبنان و رژیم صهیونیستی می باشند.
با افزایش خوش بینی نسبت به مذاکرات میان ایران و غرب و همچنین بودجه انبساطی دولت در سال بعد شاهد تصمیمات منطقی تر دولت چهاردهم هستیم. این موضوعات چشم انداز بهتری برای بازار سرمایه و سهامداران آن ترسیم نموده است. از جمله این تصمیمات می توان به عرضه برخی کالاها در بورس کالا مانند خودرو، تصحیح قیمت گذاری های دستوری در صنایع مختلف مانند صنعت نیروگاهی و دیگر صنایع و کاهش اختلاف میان نرخ دلار نیمایی و دلار بازار آزاد که باعث ثبت رکورد های فروش برخی شرکت های صادرات محور خواهد بود؛ به تبع آن بسیاری از شرکت های سرمایه گذاری بزرگ که سهامداران عمده این شرکت ها می باشند نیز از افزایش ارزش دارایی های خود و افزایش سود دریافتی از این شرکت ها منتفع می شوند، اشاره نمود.
در صورتی که ریسک های سیستماتیک و نظامی کمتر شود و اگر دولت قادر شود تا سایه یکی دیگر از ریسک های بسیار مهم بازار ( بالا بودن نرخ بهره هم بخش حقیقی اقتصاد (بازار اولیه) و هم بازار ثانویه را درگیر کرده است)، را از سر بازارها بردارد، به نظر می رسد بازار سرمایه روزهای بسیار جذابی را در پیش روی خود داشته باشد. دولت می تواند به کمک بازار بخش بزرگی از تامین مالی ها و ناترازی ها را از این محل جبران نماید.
نویسنده: سمیه صفری -کارشناس بازار سرمایه
منبع خبر: شماره ۱۰۱ نشریه بورس امروز- آذر ماه ۱۴۰۳