یک توصیه برای معامله در بازار آپشن ها
تنها ۵ درصد سرمایه خود را به اختیار معاملات اختصاص دهید
به منظور مدیریت سرمایه به سهامداران و فعالان بازار سرمایه توصیه میشود که بیش از ۵ درصد از سرمایهگذاری خود را به حوزه آپشن ها ندهند، آن هم برای سرمایهگذارانی که با بازار آشنا و حرفهایتر هستند. این به معنای اختصاص وزن کمی از پورتفوی به قراردادهای اختیار معامله است.
به گزارش بورس امروز؛ معاملات اختیاری به دلیل دو طرفه بودن، نهتنها امکان فعالیت در بازارهای صعودی را فراهم میکنند، بلکه در روندهای نزولی نیز میتوانند سودآوری قابل توجهی به ارمغان آورند. این قابلیت به سرمایهگذاران اجازه میدهد تا حتی در شرایط کاهشی بازار، با اتخاذ استراتژیهای مناسب، از معاملات اختیار خرید و فروش بهرهبرداری کنند. با این حال، شناخت کامل مختصات ریسک این ابزارها و مدیریت دقیق سرمایه امری حیاتی است؛ زیرا نوسانات شدید این معاملات بدون دامنه نوسانی مشخص و تابعی از دارایی پایه، چالشی بزرگ برای سرمایهگذاران تازهکار و حتی حرفهای محسوب میشود. در عین حال، بازار اختیارها همچنان به عنوان گزینهای جذاب باقی میماند، به ویژه برای آنهایی که با تحلیل دقیق بازار و داراییهای پایه، اقدام به انتخاب موقعیتهای صحیح میکنند. در نهایت، با آرامشبخشی شرایط سیاسی و بهبود اوضاع اقتصادی، افقهای مثبتی در انتظار بازار و شرکتها خواهد بود که میتواند سودهای قابل توجهی را برای فعالان این حوزه به همراه داشته باشد. به طور کلی، دو نکته اصلی در معاملات اختیاری وجود دارد. نخست، معاملات اختیاری دو طرفه هستند؛ به این معنا که حتی در روندهای نزولی نیز امکان فعالیت وجود دارد. بنابراین، در بازارهای نزولی نیز معاملات اختیار خرید و فروش میتواند مؤثر باشد. برای مثال، در اختیار خرید میتوان در موقعیت فروش قرار گرفت یا در اختیار فروش ، اقدام به خرید کرد. در مواقعی که اختیار فروش را خریداری می کنیم، باور داریم که روند بازار نزولی است و این استدلال هم در زمان خرید اختیار خرید و هم هنگام فروش پا برجا است. جاذبه قراردادهای اختیار معامله به دلیل دو طرفه بودن آنهاست که امکان فعالیت در هر دو جهت بازار را فراهم میکند.
نکته دوم این است که باید در بحث آپشنها و فیوچرها، مختصات ریسک ابزارها را به طور کامل شناخت. اختیار معاملات دامنه نوسانی ندارند و نوسانات آنها به شدت زیاد و تابعی از نوسانات دارایی پایه یا سهم پایه است. به عنوان مثال، در نمادها یا صندوقهای اهرمی که خود دارای ریسک بالاتری نسبت به سهام معمولی هستند، در صورت فعالیت، با دو ریسک بزرگ یعنی دارایی پایه و مشتقات آن که دارای نوسانات زیادی است، مواجه هستیم. بنابراین، با آگاهی از این دو نکته و داشتن علم کافی، بازار اختیارها و مشتقات هیچگاه متوقف نمیشود، بلکه باید جهت درست را پیشبینی و موقعیت مناسب را انتخاب کرده و ریسک آن را پذیرفت.
همچنین، لازم است مدیریت سرمایه در اختیارها رعایت شود؛ یعنی باید درصد مشخصی از سرمایهگذاری به آن اختصاص یابد. توصیه میکنم بیش از ۵ درصد از سرمایهگذاری خود را به این حوزه اختصاص ندهید و آن هم برای سرمایهگذارانی که با بازار آشنا و حرفهایتر هستند. این به معنای اختصاص وزن کمی از پورتفوی به قراردادهای اختیار معامله است. با توجه به فضای منفی بازار و ریسکهای آن، کسانی که درست جهت بازار را تشخیص دادهاند، سودهای قابل توجهی کسب کردهاند. برای مثال، یک نماد اختیار معاملاتی طی یک روز ۱۰۰ درصد بازدهی داده است.
در این میان بسیاری از کارگزاریها به هر سرمایهگذار اجازه گرفتن موقعیت فروش در کالاها و پوتها (اختیار فروش) را نمیدهند. به عبارتی، در صورت ورود به طرف خرید، باید جهت بازار را (اعم از صعودی یا نزولی) پیشبینی و متناسب با آن عمل کرد. در بخش خرید، برخلاف تعهدی که در بخش فروش وجود دارد، تضمینهای خاصی لازم نیست و زیان نهایی در همان پول ورودی خلاصه میشود.
در این میان در ورود به قراردادهای اختیار خرید، لازم است سطح بالای ریسک و نوسانات قیمتی این ابزار را درک کرد. باید میزان مشخصی از سرمایه را درگیر کرده و در مواجهه با تغییر جهت بازار، سریعاً موقعیت را مسدود کرد. در معاملات اختیار باید تحلیل دقیق بازار و دارایی پایه صورت گیرد تا استراتژی مناسبی انتخاب شود.
و در نهایت؛ بازار سرمایه نیازمند بررسی از جنبههای بنیادی و پیرامونی است. به لحاظ اقتصادی، با توجه به عواملی نظیر دلار و نرخ بهره، بازار در حال تغییر و تطابق است. اقدامات اخیر نظیر نزدیکی نرخ دلار نیمایی به بازار آزاد و کاهش تدریجی نرخ بهره تأثیرات مثبتی دارد. این موضوع به ویژه برای شرکتهای بزرگ بورسی و با کاهش ریسکهای غیرسیستماتیک مهم خواهد بود. اگر شرایط سیاسی به آرامش نسبی برسد و از مخاطرات فاصله بگیریم، انتظار میرود سود شرکتها بهبود یابد و بازار شرایط رشد مطلوبی پیدا کند. در این صورت، کسانی که در آپشنها فعالیت میکنند، سود چشمگیری خواهند داشت.
علی زینلی – معاون سرمایه گذاری هلدینگ فناوری نوین نیرو و عضو هیئت مدیره شرکت سرمایه گذاری آوید