ترجیح سرمایه گذاری صندوق های با درآمد ثابت در شرایط فعلی بازار سرمایه
شرایط فعلی بازار و ریسک های مترتب بر آن (از جمله ریسک تنش های سیاسی، انتخابات آمریکا، وضعیت مبهم متغیرهای اقتصادی داخلی و همچنین وضعیت فعلی نرخ بهره)، از جمله دلایلی است که سبب ترجیح صندوق های درآمد ثابت در سرمایه گذاری در اوراق شده است.
هادی روزگار معاون مدیریت دارایی شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز؛ به نصاب صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت در بخش سپرده بانکی و سهام اشاره کرد که دارای سقف و در بخش اوراق با درآمد ثابت دارای کف هستند.
وی اظهارداشت: با توجه به تغییر نصاب سرمایه گذاری های صندوق های بادرآمد ثابت، منابع مازاد سپرده گذاری شده در بانک، پس از رعایت نصاب جدید می تواند در بخش سهام و یا در بخش اوراق سرمایه گذاری شود.
روزگار از شرایط فعلی بازار و ریسک های مترتب بر آن (از جمله ریسک تنش های سیاسی، انتخابات آمریکا، وضعیت مبهم متغیرهای اقتصادی داخلی و همچنین وضعیت فعلی نرخ بهره)، به عنوان جمله دلایلی نام برد که سبب ترجیح صندوق های درآمد ثابت در سرمایه گذاری در اوراق شده است.
به گفته وی؛ به دلیل نقدشوندگی بالای سپرده های بانکی و نرخ سود مناسب آن ها، سهم این بخش از دارایی ها بر عایدات صندوق مهم بوده و نقش آن ها در کنترل ریسک نقدشوندگی صندوق حائز اهمیت است .
معاون مدیریت دارایی شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان از کاهش این نصاب به عنوان عاملی نام برد که می تواند کمی صندوق ها را با چالش مواجه نماید.
وی اینگونه توضیح داد: به دلیل اینکه نصاب سهام صندوق ها دارای کف نیست و صندوق ها می توانند بدون سهام نیز به فعالیت خود ادامه دهند، چالشی جدی و آزاد دهنده برای صندوق ها نخواهد بود و قابل مدیریت است.
روزگار تلاش صندوق ها به مدیریت چالش های پیش رو جهت پاسخگویی به نیاز سرمایه گذاران را مورد تاکید قرار داد که تا زمان الزام صندوق ها به سرمایه گذاری در دارایی های ریسکی، تغییرات نصاب بین اوراق و بانک قابل مدیریت است.
وی یاد آورشد: در گذشته و در مقاطعی صندوق های سرمایه گذاری بادرآمد ثابت ملزم به اختصاص درصدی از دارایی ها به خرید سهام بودند. در حال حاضر صرفا سقف نصاب سهام افزایش یافته و این افزایش سقف، الزامی برای صندوق های درامد ثابت ایجاد نمی کند.
این کارشناس بازار سرمایه بعید دانست که منابع آزاد شده از مازاد سپرده های بانکی راهی بازار سهام شود.
وی با این حال پیش بینی کرد: اگر بخشی از این منابع وارد بازار شود، به سمت صنایع و شرکت های برخوردار از سود نقدی مناسب خواهد رفت. همچنین صنایعی که کمترین اثرپذیری را از قیمت گذاری دستوری داشته باشند و ریسک های حال حاضر بازار اثر کمتری بر آنان داشته باشد، مورد توجه این صندوق ها قرار خواهند گرفت.
صندوقی پر از طلا
معاون مدیریت دارایی شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان در این میان تقاضا در صندوق های طلا نسبت به سایرصندوق های حاضر در بازار سرمایه را مورد اشاره قرار داد و گفت: در حالی که از ابتدای سال تا انتهای شهریور ماه، ارزش معاملات صندوقهای طلا به طور میانگین روزانه حدود ۷۰۰ میلیارد تومان بود، از ابتدای مهرماه و با تشدید جنگ رژیم صهیونستی با لبنان، میانگین ارزش معاملات این صندوقها تا میانه آبان به حدود ۱۸۰۰ میلیارد رسیده است.
وی یاد آورد: همچنین میزان ورود پول حقیقی به این صندوقها نیز از ابتدای سال حدود ۱۸ همت بوده که تقریبا نیمی از آن در فاصله یک ماه و نیم اخیر رخ داده است.
روزگار از افزایش ریسکهای سیاسی از جمله تشدید درگیریها با رژیم صهیونیستی در کنار بالاتر بودن تورم داخلی نسبت به تورم آمریکا به عنوان دلایلی نام برد که سبب خواهد شد تا قیمت طلا از طریق کاهش ارزش پول ملی تحت تاثیر قرار گیرد.
وی ازمنظر اقتصاد جهانی، از افزایش خرید طلا توسط بانکهای مرکزی کشورهای مختلف از جمله چین، پیشبینی روند کاهشی در نرخ بهره آمریکا و همچنین افزایش تنشهای سیاسی در خاورمیانه را به عنوان عوامل اصلی افزایش قیمت طلای جهانی نام برد.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه؛ قیمت طلای جهانی از ابتدای سال ۲۰۲۴ میلادی حدود ۳۰ درصد رشد داشته است که نمونه مشابه آن به دهه ۱۹۷۰ میلادی برمیگردد. این موارد باعث شده تا سرمایهگذاران جهت پوشش ریسک داراییهای خود، اقدام به افزایش خرید طلا نمایند و لذا استقبال به سمت صندوقهای طلا نیز بیشتر شود.
وی در این میان وجود حباب در صندوقهای طلا را از دو جهت حباب نسبت به NAV و حباب ذاتی قابل بررسی دانست.
به گفته معاون مدیریت دارایی شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان؛ حباب نسبت به NAV همبستگی زیادی با درصد شمش طلا از داراییهای صندوق دارد، به طوری که هرچه سهم شمش از داراییهای صندوق بیشتر باشد، معمولا صندوق حباب بیشتری میگیرد.
وی اضافه کرد: با این حال تغییرات میزان حباب صندوقها با تغییر تنشهای سیاسی و انتظارت تورمی هم تغییر میکند، به طوری که برخی مواقع این نوع حباب حتی منفی هم میشود.
این کارشناس بازار سرمایه حباب ذاتی صندوق های طلا را بیشتر به حباب سکه مربوط دانست که به طور میانگین حدود ۲۰ درصد است.
وی ابراز داشت: صندوقهایی که شمش بیشتری دارند، به دلیل دارا بودن حباب ذاتی کمتر، معمولا با حباب نسبت به NAV معامله میشوند تا نسبت به صندوقهای با وزن سکه بیشتر، حباب ذاتی متناسبتری داشته باشند.
وی در این میان سرمایهگذاری در اشکال مختلف طلا را به تمایلات سرمایهگذاران و درجه ریسکگریزی نسبت داد که بر این اساس لزوما نمیتوان عنوان کرد که کدامیک بهتر است.
روزگار اظهارداشت: برای سرمایهگذارانی که به دنبال استفاده سریع از فرصتهای سرمایهگذاری در بازارهای مختلف از جمله بازار سهام هستند و یا قابلیت نقدشوندگی دارایی برای آنها اهمیت بیشتری دارد، استفاده از صندوهای طلا مزیت بسیار بیشتری دارد.
وی ادامه داد: به راحتی میتوان اقدام به خرید یا فروش واحدهای این صندوقها نمود و طی دو روز کاری بعد، به پول آن دسترسی داشت. با این حال سرمایهگذارانی که ریسکگریزی بیشتری داشته و تمایل دارند طلای فیزیکی در اختیار داشته باشند، طبیعتا خرید سکه و شمش ارجحیت بالاتری دارد.